Russell Westbrook je vse bližje Oscarju Robertsonu. Foto: Reuters
Russell Westbrook je vse bližje Oscarju Robertsonu. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS smo pred kratkim že pisali o naraščanju števila točk, tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o trojnih dvojčkih. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdio obliki - Naročite se na podkast SOS-odmev!

1.282. Trojni dvojčki so zadnja leta res pogosti. Kako se to statistično odraža?
Sandi Pavec

Med letoma 1990 in 2015 je bilo v povprečju doseženih dobrih 35 trojnih dvojčkov na sezono, v zadnjih letih pa je število eksplodiralo, saj je v zadnjih dveh sezonah prebilo mejo stotih trojnih dvojčkov. Tudi letos bo očitno številka blizu stotici, saj je bilo trenutno doseženih 45 takih dosežkov. Podrobnosti so v spodnjem grafu.

Število trojnih dvojčkov v Ligi NBA narašča. Foto: MMC RTV SLO
Število trojnih dvojčkov v Ligi NBA narašča. Foto: MMC RTV SLO

1.283. Trojni dvojček, ki ga sestavljajo točke, skok in podaja je najbolj pogost. Kako pogosti pa so trojni dvojčki doseženi z drugimi elementi (recimo točke, podaje in blokade itd)? Kdo je kralj drugačnih trojčkov?
Sandi Pavec

Za začetek poglejmo lestvico igralcev z največ trojnimi dvojčki.

IgralecTrojni dvojčki"Drugačni"
Oscar Robertson1810
Magic Johnson1380
Russell Westbrook1150
Jason Kidd1070
Wilt Chamberlain780
LeBron James760
Larry Bird590
Fat Lever431
James Harden400
Bob Cousy330
Dikembe Mutombo je kraljeval pod obročema. Foto: Reuters
Dikembe Mutombo je kraljeval pod obročema. Foto: Reuters

Opomba: V srednjem stolpcu je število vseh trojnih dvojčkov v rednem delu Lige NBA, v zadnjem pa število drugačnih, torej takih, ki jih je navedel bralec Sandi. Pri tem je treba upoštevati, da so blokade in ukradene žoge postale del uradne statistike šele leta 1974.

Kralj drugačnih trojnih dvojčkov je Dikembe Mutombo, ki je v rednem delu zbral deset trojnih dvojčkov, prav vsi pa so bili sestavljeni iz kombinacije točke, skoki in blokade.

Tik za petami sta mu še dva velikana David Robinson (upoštevajoč klasične trojčke jih ima skupaj 14) in Hakeem Olajuwon (13), ki sta podaje zamenjala z blokadami. Oba sta imela po 9 takih trojčkov.

Omenimo še dogodek izpred dveh let, ko je Draymond Green postal prvi igralec v zgodovini Lige NBA, ki je dosegel trojni dvojček brez točk! Košarkar Golden Stata je namreč pri zmagi nad Memphisom dosegel 4 točke, 11 skokov, 10 podaj in 10 ukradenih žog.