Stožice naj bi v prihodnosti gostile več evropskih in svetovnih prvenstev. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Stožice naj bi v prihodnosti gostile več evropskih in svetovnih prvenstev. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Namesto klasičnih izborov najboljšega športnika oziroma športnice leta v pričujočem zapisu raje izpostavljam 100 pomembnih športnih dogodkov.

Ključ izbora je seveda popolnoma subjektivne narave, a menim, da zaokroža vsaj nekaj dogodkov, ki so odmevali in bili pomembni za naš športno-družbeni prostor. Prvih pet je po mojem prepričanju izjemno pomembnih tako za naš šport kot za njihovo refleksijo v družbi, preostali pa so združeni po športu oziroma naravi samega dogodka. Kateri se vam zdi najbolj pomemben, odmeven ali zanimiv? Katerega pa bi sami dodali? Vabljeni h komentiranju in sodelovanju!

Slovenski športni dogodki leta

Slovenija bo leta 2013 gostila EuroBasket. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija bo leta 2013 gostila EuroBasket. Foto: www.alesfevzer.com

1. Odprtje športnega kompleksa Stožice
Slovenska športna infrastruktura že leta krepko zaostaja v primerjavi z neverjetnimi uspehi slovenskega športa. Šele s pridobitvijo Stožic pa smo dobili dokaz, kako zelo potreben je bil tovrstni kompleks, kar velja predvsem za večnamensko dvorano. Skeptiki so ob otvoritveni košarkarski tekmi med Slovenijo in aktualnimi svetovnimi prvaki Španci še dvomili, da bo dvorana sploh še kdaj napolnjena do zadnjega kotička, že naslednji meseci pa so pokazali, kako zelo so se motili. Pa ne samo za športne dogodke, primerna je tudi za zabavne in kulturne dogodke. Stoženska dvorana je pravi generator za slovenski šport, kar se kaže v prenovi Uniona Olimpije in pridobitvi Eurobasketa 2013. Trenutno kaže, da bo imel pozitivni vpliv precej dolgoročne posledice, pa ne le za zdajšnjo generacijo košarkarjev Olimpije, temveč za celotni slovenski šport!

Ob tem pa je treba poudariti, da ima tudi ta medalja drugo plat. Če so nekateri športni mediji povsem nekritično povzdigovali ljubljanskega župana v "carja", se ne sme pozabiti na vse krivice in (za zdaj) nepoplačane podizvajalce. Noben (športni) užitek ne sme biti vreden več kot življenje. Ob kruhu in igrah preradi pozabljamo, da so nekateri v tej zgodbi trpeli (in še trpijo), nekateri pa stisko celo plačali z življenjem.

Foto: EPA
Foto: EPA

2. Olimpijski padec in "diamantni bron" Petre Majdič
Brez dvoma športna zgodba leta. Najboljša slovenska smučarka tekačica je na olimpijske igre v Vancouvru prišla v življenjski formi. V Kanado je prišla pobrati nagrado za več kot 20-letno garanje v enem od najbolj napornih športov. Se še spomnite začetka prenosa olimpijskega sprinta, ko je komentator Marjan Fortin s tresočim glasom razkril novico o tisti luknji in tistem padcu? Pa neskončnih ponovitev posnetka, ko je Petra letela v neznano kam in se z zadnjimi močmi povzpela iz brezna? Kako smo trpeli ob njenem kvalifikacijskem teku, ko se je s solzami v očeh komajda prebila v četrtfinale? Nato v polfinale, finale, na koncu pa osvojila bronasto olimpijsko medaljo? Vsa Slovenija je dihala s Petro in v prihodnjih dneh je bila tema pogovora pravzaprav povsod, tudi v tistih krogih, ki se na šport ne spoznajo, niti jih ne zanima ...

Neverjetna zgodba Petre Majdič vsebuje pravljične, tako rekoč filmske elemente, po drugi strani pa olimpijska zgodba terja tudi drugačen premislek. Na eni strani imamo življenjske sanje in eno samo možnost za njihovo uresničitev, na drugi pa temelj športa, ki se iskri v zdravju. Je olimpijska medalja res vredna več kot tveganje dolgoročnega zdravja ali celo življenja? Konec koncev je to le kovina, brez fizične vrednosti, lepota športa se skriva še marsikje drugje, ne le v zmagah. Ko šport postane le še pehanje za zmagami in uspehi, ko te v to razmišljanje silijo tako pokrovitelji, mediji in navijači, se meja med športom in gladiatorstvom v hipu zabriše.

3. Tina Maze z olimpijskima medaljama potrdi nesporni potencial
Na Tino Maze je vedno moč gledati vsaj z dveh perspektiv. Prva je strogo športna in Črnjanko razkriva kot eno najbolj talentiranih alpskih smučark ne le v svoji generaciji, temveč tudi v zgodovini slovenskega športa. Druga pa je njena muhasta narava, ko človek dobi občutek, da se ukvarja z vsemi drugimi distraktorji (po navadi v podobi Smučarske zveze Slovenije, ko jo je vodil še Stane Valant), kot pa s piljenjem svoje forme. Srebrni medalji iz Vancouvra sta potrdili, da je Tina Maze resnično iz šampionskega testa.

4. Slovenska nogometna reprezentanca drugič zaigra na svetovnem prvenstvu
Ob prvih tekmah slovenske nogometne reprezentance je le malokdo upal, da bo v času svojega življenja videl izbrano vrsto na katerem od velikih tekmovanj. A med letoma 2000 in 2010 je to Sloveniji uspelo kar trikrat, nazadnje letos, ko so še drugič zaigrali na svetovnem prvenstvu. Z razliko od prejšnjih nastopov pa so varovanci Matjaža Keka v Južni Afriki prikazali tudi zelo dobro igro in slovenskemu navijaču dali upanja, da igranje v skupinskem delu velikih tekmovanj ni maksimalni potencial te generacije. Na drugi strani pa ne gre spregledati sporov z vodstvom NZS-ja glede izplačila nagrad za uvrstitev na SP. Včasih se navijaču zazdi, da je "igranje za čast" le še zgodovinska floskula.

5. KZS pridobi organizacijo Eurobasketa 2013
Slovenija zaradi omejenih gospodarskih danosti in infrastrukture ne bo nikoli konkurirala za pridobitev organizacije največjih športnih spektaklov. Eurobasket je njen naravni domet. Ob pravzaprav le dveh vrhunskih dvoranah je vodstvo KZS-ja izkoristilo gospodarsko krizo po Evropi in pripeljalo EP v košarki 2013 v Slovenijo. To bo nesporno največji športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije, priložnost zlate generacije, da na velikih tekmovanjih končno naredi tisto, o čemer sanjajo vsi košarkarski navdušenci in predvsem turistična priložnost naše domovine, da pokaže vse svoje dragulje.

Zimske olimpijske igre v Vancouvru 2010

Hitrostni drsalec Sven Kramer. Foto: Reuters
Hitrostni drsalec Sven Kramer. Foto: Reuters

6. Smrt gruzinskega sankača
Gruzinski sankač Nodar Kumaritašvili je v tragični nesreči umrl tik pred začetkom olimpijskih iger.

7. Hokejski zlati medalji in kar nekaj organizacijskih napak
Organizatorji so glavnino pozornosti posvetili hokeju, za kar so bili poplačani z zlatima medaljama v obeh konkurencah. Nekoliko slabše so se odrezali (predvsem prvi teden) pri organizaciji.

8. Sven Kramer zaradi napake trenerja ob olimpijsko zlato
Nizozemski drsalec Sven Kramer je zaradi napake trenerja ostal brez zlata na 10.000 metrov.

9. Ameriške sanje: Steven Holcomb od roba brezna do olimpa
Ameriški voznik boba Steven Holcomb je v vsega dveh letih prišel od roba slepote do zlate olimpijske medalje.

10. Simon Ammann si pričara še 3. in 4. olimpijsko zlato
Švicarski čarovnik je osvojil obe posamični zlati medalji, skupaj s tistima iz Salt Lake Cityja je tako postal najuspešnejši skakalec v zgodovini olimpijskih iger.

Svetovno prvenstvo v nogometu - Južna Afrika 2010

Andres Iniesta. Foto: Reuters
Andres Iniesta. Foto: Reuters

11. Najbolj prestižni naslov Špancem
Španija je tekmovanje začela s porazom, nato pa se prek Nizozemske dokopala do tako čislane lovorike.

12. Sodniške napake odpirajo pogovore o uvedbi tehnologije
Zaradi številnih sodniških napak je spet oživela debata o uvedbi tehnologije v nogomet.

13. Spor v francoski reprezentanci
To kar je leta 2002 v daljni Aziji doživela Slovenija, se je osem let kasneje pripetilo tudi Francozom.

14. Ne Messi, ne Ronaldo, ampak Maradona
Veliko ljubiteljev nogometa je pričakovalo, da bo to prvenstvo Lionela Messija ali Cristiana Ronalda ... V resnici pa je bilo to prvenstvo Diega Maradone, ki je s svojimi izjavami in dejanji povsem prevzel medije.

15. Prikriti marketing in Fifina "nadoblast"
Mundial je športni dogodek med vsemi športnimi dogodki, Fifa se tega še kako zaveda in skrbno pazi na obračanje vsakega centa.

Nogomet

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

16. Ivan Simič odstopi z mesta predsednika NZS-ja
Dolgo časa je zaradi izplačil nagrad tlel spor med nogometaši in predsednikom NZS-ja, ki se je končal z odstopom slednjega.

17. Markantni Zlatko Zahovič
To je bilo leto Zlatka Zahoviča, ki uspešno deluje v Mariboru in igralce bogato prodaja v tujino, prav tako pa se njegovo ime vedno pojavlja tudi ob slovenski nogometni reprezentanci.

18. Josip Iličić - končno slovenski nogometaš s "potezo več"
Leto 2010 je bilo morda najbolj plodovito za slovenske legionarje, največji vtis je pustil Josip Iličić, ki se je iz roba 2. slovenske lige prebil v Serie A in pokazal, da je igralec s potezo več.

19. Jose Mourinho - trener, vedno v središču pozornosti
Samozavestni Jose Mourinho je z Interjem še drugič osvojil Ligo prvakov, nov izziv pa je našel v bogatem Realu. Prvi izziv z Barcelono je končal poklapano, a gotovo še ni rekel zadnje.

20. Izbor mundialov kreira denar
Fifa je SP 2018 podelila Rusiji, leta 2022 pa Katarju. Mnogi so bili pri tem razočarani, saj menijo, da kakovost predstavitev ni veliko vplivala na izbor, temveč so imele večjo težo "modre kuverte".

Košarka

21. Novo rojstvo Uniona Olimpije
Pred začetkom sezone je bilo vprašanje, če bo Union Olimpija sploh preživela, le nekaj mesecev kasneje pa se je pred razprodanimi Stožicami prvič po sedmih letih prebila v drugi del Evrolige.

22. Američani z novo filozofijo nazaj na svetovni prestol
Prerojeni in pomlajeni Američani so po 16 letih spet postali svetovni prvaki. Slovenska reprezentanca je z uvrstitvijo v četrtfinale izpolnila zastavljeni cilj.

23. LeBron James - ko igralec želi postati večji od igre
LeBron James je pompozno prestopil v Miami, ki ima zdaj s Chrisom Boshom in Dwyanom Wadom svojo veliko trojko, s katero želi osvojiti vrh Lige NBA. Velika večina strokovnjakov je to potezo sprejela negativno.

24. Nepozabna četrtina Gorana Dragića
Phoenix je v konferenčnem polfinalu Lige NBA gladko pometel s San Antoniom. Na tretji tekmi je zablestel Goran Dragić, ki je samo v zadnji četrtini dosegel neverjetnih 23 točk.

25. Nika Barič - igralka s talentom svetovnih razsežnosti
Ženska košarka je pri nas prepogosto spregledana, zato gre znova poudariti, da ima Slovenijo z Niko Barič talentirano košarkarico svetovnih razsežnosti.

Rokomet

26. Zvezdniško Celje (še) ni izpolnilo pričakovanj
V mesto ob Savinji so se vrnili številni domači zvezdniki, prišli pa tudi drugi, ki pa za zdaj še niso izpolnili pričakovanj.

27. Kiel drugič na evropskem prestolu
Nemški gigant je spet slavil v Ligi prvakov.

28. Reprezentanca ostala brez nastopa na SP-ju
Rokometaši Madžarske so Sloveniji preprečili uvrstitev na svetovno prvenstvo.

29. Odstop vrha članske rokometne reprezentance
Nekaj mesecev kasneje je odstopilo ožje vodstvo moške reprezentance, na čelu s selektorjem Noko Serdarušićem.

30. Barbara Varlec se odloči za Srbijo
V dresu Krima je zablestela Barbara Varlec, ki pa se je zaradi športnega motiva odločila obleči reprezentančni dres Srbije.

Hokej

31. Vrnitev slovenske reprezentance v elitno divizijo
Risi so se v Tivoliju vrnili v elitno divizijo svetovnega hokeja.

32. Igralci na Jesenicah pretepli lastnega trenerja
Nekateri hokejisti Jesenic so po osvojitvi naslova državnega prvaka pretepli trenerja Mika Posmo in tako prišli celo na naslovnico ESPN-a.

33. Visoka kazen Hebarju ali "so slovenske ekipe enakopravne v Ligi Ebel"?
Andrej Hebar je bil po grobem prekršku, kaznovan s prepovedjo igranja do konca sezone.

34. Anže Kopitar prvič zaigra v končnici Lige NHL
Najboljši slovenski hokejist je v svoji četrti sezoni igranja v Ligi NHL prvič zaigral v končnici, kasneje pa dosegel 300. točko v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

35. Saga Ilje Kovaljčuka
Rus Ilja Kovaljčuk se je skoraj dva meseca odločal, kje bo nadaljeval kariero. Pri iskanju športnih motivov (beri: denarja) je korenito vplival na ligo. Njegov lov za denarjem pa se bo letos očitno slabo končal, saj njegovemu New Jerseyju ne kaže, da bi se uvrstil v končnico.

Tenis

Rafael Nadal Foto: Reuters
Rafael Nadal Foto: Reuters

36. Nadal dopolnil karieri grand slam
Rafael Nadal je osvojil kar tri turnirje za grand slam, z zmago v New Yorku pa je dopolnil karierni grand slam.

37. Mahut in Isner v Wimbledonu podirala rekorde
John Isner je v 1. krogu Wimbledona po dobrih 11 urah premagal Nicolasa Mahuta. Zadnji niz se je končal z izidom 70:68.

38. Opazen napredek slovenskega moškega tenisa
Grega Žemlja je na Roland Garrosu poskrbel za prvo slovensko moško zmago na turnirjih za grand slam, Blaž Kavčič pa se je kot prvi prebil med prvo 100-erico na lestvici ATP.

39. Nov grand slam Katarine Srebotnik, ki bo igrala le še v dvoje
Katarina Srebotnik je v Parizu še četrtič dobila turnir za grand slam v mešanih dvojicah, na koncu sezone pa pričakovano sporočila, da bo igrala le še v dvojicah.

40. Portorož izgubil WTA-turnir
Vrhunski ženski tenis se po šestih letih poslavlja od Portoroža.

Atletika

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer

41. Olimpijski šampion Primož Kozmus se vrača iz upokojitve
Primož Kozmus je lani presenetljivo končal športno kariero, letos pa se med elito še bolj presenetljivo vrnil.

42. Ekstremni napredek Martine Ratej
Slovenska atletika je dobila prvo vrhunsko športnico tudi v metalnih disciplinah.

43. Matic Osovnikar trenira pri Linfordu Christijeu
Napredek Matica Osovnikarja se je zaustavil, nov preporod išče v šoli legendarnega Linforda Christieja.

44. Prvi belec na 100 metrov pod mejo 10 sekund
Francoz Christophe Lemaitre je s časom 9,97 postal prvi belopolti atlet, ki se je na 100 metrov spustil pod mejo 10 sekund.

45. Kratka upokojitev Geberselasieja
Legendarni atlet Haile Gebrselassie se je upokojil, a svojo odločitev hitro preklical.

Zimski športi

Foto: EPA
Foto: EPA

46. Petra Majdič kljub skrajšani sezoni tretja v svetovnem pokalu
Zaradi olimpijskega padca je Petra Majdič izpustila skoraj tretjino tekem, a svetovni pokal vseeno končala na 3. mestu. Na novoletni turneji je osvojila sijajno drugo mesto.

47. Tina Maze po številu zmag prehiti Bojana Križaja
Tina Maze je ob koncu sezone zmagala v Garmischu, kar je bila njena deveta zmaga za svetovni pokal, s čimer je postala najbolj uspešna slovenska smučarka vseh časov.

48. Turbulentno in uspešno leto Jakova Faka
Jakov Fak je v Vancouvru osvojil bron, nato v turbulentni posezoni le prestopil v slovensko izbrano vrsto in takoj nanizal nekaj izjemnih nastopov. Z njegovim prihodom sta veliko pridobili tako moška kot mešana štafeta.

49. Andrej Šporn drugi na smuku v Kitzbühlu
Mitski smuk v Kitzbühlu je začinil fantastični nastop Andreja Šporna.

50. Novo točkovanje v smučarskih skokih še ni povsem padlo na plodna tla
Vstop matematike v smučarske skoke še ni prepričal vseh. Največje pomanjkljivosti so se pokazale na SP-ju v poletih v Planici.

Kolesarstvo

51. Jure Robič pred smrtjo poravnal račune na Raamu
Jure Robič se je s peto zmago na Raamu vpisal med nesmrtne legende najtežje kolesarske dirke na svetu, le nekaj tednov kasneje je umrl v prometni nesreči.

52. Odlična prva polovica sezone slovenskih kolesarjev
Slovenski kolesarji so na cestah blesteli predvsem v prvi polovici sezone - Simon Špilak je dobil dirko po Romandiji, Jani Brajkovič pa Dauphine.

53. Kalvarija Tadeja Valjavca
Tadej Valjavec je bil obtožen jemanja dopinga, a bil kasneje oproščen.

54. Senca dvoma padla tudi na Alberta Contadorja
Turbulentno leto je imel tudi Alberto Contador, ki je tretjič dobil Dirko po Franciji, a se je kasneje izkazalo, da naj bi si pri tem pomagal z nedovoljenimi poživili. Primer še ni končan.

55. Večno obtoženi Lance Armstrong se dokončno upokoji
Končana pa je kariera Lanca Armstronga, ki se je po dveh letih dokončno upokojil.

Motošporti

Sebastian Vettel Foto: EPA
Sebastian Vettel Foto: EPA

56. Sebastian Vettel svetovni prvak v formuli ena
Sijajno leto v formuli ena, saj so imeli na zadnji dirki sezone kar štirje možnost za osvojitev naslova prvaka.

57. Podarjena zmaga Fernandu Alonsu
Ko je Felipe Massa v Nemčiji podaril zmago Fernandu Alonsu, so se spet odprla vprašanja o moštvenih ukazih.

58. Neuspela vrnitev Michaela Schumacherja
Sedemkratni svetovni prvak Michael Schumacher se med elito ni vrnil z uspehi, a Nemec kani vztrajati še eno leto.

59. Sebastien Loeb v reliju še naprej podira rekorde
Sebastien Loeb je še sedmo leto zapored postal svetovni prvak v reliju.

60. Valentino Rossi nov izziv išče pri Ducatiju
Valentino Rossi je ob koncu sezone prestopil k Ducatiju.

Preostali slovenski uspehi

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

61. Odbojkarji ACH Volleyja na zaključnem turnirju Lige prvakov
ACH Volley je v treh letih v Ligi prvakov naredil ogromen napredek in sijajno sezono kronal s 4. mestom.

62. Boksar Dejan Zavec dvakrat ubrani naslov svetovnega prvaka
Dejan Zavec ostaja na tronu v svojem razredu in upa na kak odmeven dvoboj čez lužo. Za povrh je dobil še svojo biografijo.

63. Peter Mankoč 11. leto zapored osvoji medaljo na EP-ju v kratkih bazenih
Konstantnost je redka čednost. Peter Mankoč je na EP-jih v kratkih bazenih v disciplini 100 metrov mešano še 11. leto zapored osvojil medaljo.

64. Spregledani slovenski junaki
Medijski prostor strogo reže kruh svojim junakom. Številni slovenski asi so tako morda nezasluženo spregledani. Govora je o kajakaših Petru Kauzerju, Juretu Megliču in Urši Kragelj, kegljačici Barbari Fidel, judoistih Luciji Polavder, Raši Sraki, Vlori Bedžeta in Roku Drakšiču, telovadcu Sašu Bertonclju in še marsikom ...

65. Miha Zupan najboljši gluhi športnik na svetu
Zgornjim imenom lahko dodamo Miho Zupana, ki je postal najboljši gluhi športnik na svetu.

Incidenti:

66. Ivan Bogdanov ali odpoved nogometne tekme Italija - Srbija
Zaradi divjanja srbskih huliganov je bila odpovedana nogometna tekma med Italijo in Srbijo.

67. BBB puščajo svoj neizbrisljivi pečat
Hrvaški navijači Bad blue boysi so nase spet opozorili v več primerih (Švedi, Grki ...)

68. Živahna scena tudi med Violami in Green Dragonsi
Živahno je bilo tudi pri nas, kjer sta se spopadli navijaški skupini Viole in Green Dragons (en ljubljanski navijač je bil zaboden), Viole pa so na prvem derbiju v Stožicah potrgale ogromno stolov.

69. Krstić zalučal stol med Grke
Na prijateljski košarkarski tekmi med Grčijo in Srbijo je zavrelo, Nenad Krstić je med Grke vrgel celo stol ...

70. Napad na ruskega vratarja
Včasih športniki niso varni niti pred navijači. V ruski hokejski ligi jo je tako skupil vratar Vitalij Kolesnik

Smrti

Jure Robič je petkrat dobil RAAM. Foto: BoBo
Jure Robič je petkrat dobil RAAM. Foto: BoBo

71. Sašo in Jure Robič
Leto 2010 je bilo tragično za družino Robič, saj ni umrl le Jure, temveč tudi njegov brat, nekdanji alpski smučar Sašo.

72. Juan Antonio Samaranch
Pri 89 letih je umrl sedmi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

73. Antonio Pettigrew
Življenje si je vzel dopinški skesanec Antonio Pettigrew.

74. Manute Bol
Zaradi bolezni je svet zapustil legendarni košarkar Manute Bol.

75. Alex Higgins
Ljubitelji snookerja pa so se poslovili od temperamentnega Alexa Higginsa.

Upokojitve

Ačimović. Foto: BoBo
Ačimović. Foto: BoBo

76. Milenko Ačimovič
Zaradi kroničnih težav s koleni je kariero končal nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance.

77. Uroš Murn
Kariero je končal slovenski kolesar Uroš Murn.

78. Jelena Dementjeva
Rusinji Jeleni Dementjevi res nikoli ni uspelo slaviti na turnirjih za grand slam, a se lahko tolaži z zlato olimpijsko medaljo iz Pekinga.

79. Kristina Šmigun
Smučke je v kot postavila specialistka za velika tekmovanja - Estonka Kristina Šmigun.

80. Chris Chelios
Ne le Chris Chelios, hokejsko kariero so končali še Scott Niedermayer, Rod Brind'Amour, Rob Blake, Curtis Joseph in Keith Tkachuk.

Rumeno

Saša Vujačič Foto: Reuters
Saša Vujačič Foto: Reuters

81. Saša Vujačić in Marija Šarapova
Saša Vujačić se zadnji dve sezoni ni proslavil z dobro igro pri Lakersih, bolj je odmevala njegova romanca z Marijo Šarapovo, ki se je začela ob koncu leta 2009.

82. Vzorni angleški očetje le niso tako vzorni
Angleški mediji so pridno poročali o vzorni očetovski vlogi Johna Terry in Wayna Rooneyja, a se je kmalu izkazalo, da le nista tako "vzorna".

83. Skrivno življenje Tigerja Woodsa
Kot hišica iz kart se je zatreslo (in porušilo) zasebno življenje Tigerja Woodsa, ki je ob spolni aferi popolnoma padel tudi v formi, v celi sezoni ni osvojil niti enega turnirja in tako ostal tudi brez prvega mesta na jakostni lestvici.

84. Kratko, a slavno življenje tiste hobotnice
SP v nogometu je zaznamovala hobotnica Paul, ki je pravilno napovedala vse izide na turnirju. Le nekaj mesecev po turnirju je končala svoje kratko, a slavno življenje.

85. Slovenski športniki na znamkah
Brigita Bukovec je postala naslednja slovenska športnica, ki je pristala na znamki.

Video

86. Tekme ni konec, dokler je res ni konec
Video: Partizan je na dramatičen način dobil finale Lige NLB.

87. Leto zanimivih proslavljanj nogometnih zadetkov
Video: Moštveno kolo; Avto; Plavanje in veslanje; Po golu ujel ribo.

88. Boštjan Cesar dobi glavco "ala Zidane"
Video: Samuel Eto'o je oponašal Zinedina Zidana, žrtev je bil Boštjan Cesar.

89. Izbruh Zdravka Mamića
Video: Legenda zagrebškega Dinama ne varčuje z besedami.

90. Protest Harija Ollija
Video: Sredinec kaznovan s tekmo nenastopa.

Zanimivi citati

Sorodna novica Dejan Zavec

91. Dejan Zavec
"Morda bom slišati malce grob, toda gre za ljudi, ki več od tega, kar so jim priskrbeli starši, v svojem življenju niso dosegli, največkrat pa si po opravljeni potrebi niti svoje zadnjice ne znajo obrisati."
Dejan Zavec je svojo kariero dobesedno zgradil iz nič.

92. Sara Isaković
"Zame je trenutno na prvem mestu šola, saj sem spoznala, da slava hitro mine. Vem, da na Madžarskem ne morem do medalje, zato bo tekmovanje še dodaten izziv."
Slovenska olimpijska junakinja ne blesti le v bazenih, pridno se pripravlja tudi na življenje po športni karieri.

93. Mitja Robar
"Škoda izgubljati besed. Mislim, da nas imajo novinarji in navijači pravico "totalno spljuvati", ker si to dejansko zaslužimo. Ni druge besede."
Hokejist Mitja Robar je pošteno priznal, da je bila igra njegove ekipe slaba.

94. Dušan Mravlje
"Za Martina Strela lahko vse povem v enem stavku: Strel je dokaz, da ima Krjavelj vsaj enega potomca na Dolenjskem."
Ekstremni športnik Dušan Mravlje o Martinu Strelu.

95. Milan Hosta
"Strinjam se s kolegi novinarji, ki pravijo, da športno novinarstvo deluje kot nekakšna rekreacija v novinarstvu. V ospredju je šport za dosežek in tako nam ga tudi predstavljajo. Veliko se vrti okoli številk, porazov in zmag. Prevečkrat dokazujejo tudi, da od junaka do bedaka ni daleč, saj od mladcev, polnih testosterona, zahtevajo modrost starostnikov. Športno novinarstvo je nagnjeno k rumeni barvi in površnosti, kar od njih pričakuje tudi sam spektakel. Dodatnih dimenzij ali globin pa spektakel ne doseže. Ne doseže tiste globine življenja, ki jo je nakazala tudi Petra Majdič. V tem smislu se mi zdi, da je športno novinarstvo v splošnem vidiku ujeto v svojo površno sliko, ki ne seže dlje od rezultata, prvih vtisov veselja in vprašanja: Kakšni so vaši občutki."
O stanju slovenskega športnega novinarstva.

Zanimivi članki na MMC-ju

96. Tony Kurbos
Toni Gruden je predstavil sila odmevno zgodbo o soimenjaku Tonyju Kurbosu, ki je bil predtem v naši deželi znan le peščici športnih navdušencev.

97. Najbolje plačani slovenski športniki
Z začetkom aprila smo vam še tretje leto zapored predstavili lestvico najbolje plačanih slovenskih športnikov.

Sorodna novica Kdo so najbolje plačani slovenski športniki?

98. Fair play
V seriji treh člankov smo podrobneje predstavili pojem fair playja.

Sorodna novica Fair play: Kakšno ceno ima zmaga?

99. Nogomet malo drugače
Mitja Lisjak pa je predstavil zanimive in malo drugačne teme o nogometu: huliganstvo, prestopi, doping in mamila, homoseksualci ...

100. Vse o slovenski nogometni reprezentanci
Ob 90. letnici NZS-ja pa smo pripravili posebni podportal, ki je posvečen slovenski nogometni reprezentanci.