Italijani so se na Stožicah veselili četrte tekme v kvalifikacijah za Evro 2012, vendar šele prve zmage na slovenskih igriščih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Italijani so se na Stožicah veselili četrte tekme v kvalifikacijah za Evro 2012, vendar šele prve zmage na slovenskih igriščih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija - Italija
Andraž Kirm je bil v prvem polčasu razpoložen na levi strani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija - Italija
Valter Birsa je v prvem polčasu pripravil akcijo za Milivoja Novakovića, ki je padel na robu kazenskega prostora, toda prekrška ni bilo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Španci strli Čehe, Nizozemci nadigrali Madžare
Srbi so se vrnili v igro
Štirikratni prvaki Italijani premočni

je bila Italija zasluženo boljša z 0:1.

Kot smo že vajeni na dvobojih proti azzurrom, je torej spet odločil le en zadetek - v 73. minuti ga je dosegel naturalizirani Italijan Thiago Motta, ki si je izmenjal lepo dvojno podajo z Balzarettijem in premagal sicer odličnega Samirja Handanovića. Slovenija nikakor ni mogla razviti svoje igre, igrala je kar preveč boječe, bila daleč od gola in je resno zapretila le dvakrat, vendar je ob poskusih Korena in Ljubijankića Gianluigi Buffon odlično posredoval.

Proti Severni Irski brez Cesarja
V skupini C je zdaj Italija s 13 točkami že daleč spredaj in je na pragu uvrstitve na evropsko prvenstvo. Slovenijo čaka ogorčen boj za 2. mesto, v katerega se je z zmago proti Severni Irski z 2:1 vključila tudi Srbija. Slovenija bo naslednjo tekmo odigrala v torek v Belfastu, zaradi kartonov pa ne bo smel igrati steber obrambe Boštjan Cesar. Zaradi poškodbe je negotov nastop Miša Brečka.

Dedić v prvi postavi
Matjaž Kek je tekmo začel s standardno postavitvijo 4-4-2, ob Novakoviču je bil v napadu tudi Dedić. V 7. minuti je Antonio Cassano, ki je dobro razigraval soigralce, pripravil lepo akcijo, Riccardo Montolivo pa je sprožil z 20 metrov. Samir Handanovič je imel veliko dela, da je ubranil nevaren strel. Slovenci so poskušali zlasti po levi strani prek Andraža Kirma, toda brez pravega strela na gol. V 17. minuti je bilo vroče, ko je je Alberto Aquilani dobil žogo v kazenskem prostoru, podal do Giampaola Pazzinija, ki pa ob Cesarju ni prišel do strela.

Natančen strel Korena
Italija je nadaljevala hitro igro, glavno vlogo sta imela Cassano in Pazzini, ki je s težkega položaja po strelu iz obrata zadel zunanji del vratnice. Gledalci so bili na nogah v 25. minuti - Robert Koren je lepo meril od daleč, toda Buffon je potrdil sloves izjemnega vratarja in žogo izbil v kot. Italija je še naprej nevarno napadala, zlasti Pazzini je vnašal paniko v slovensko obrambo.

Slovenija prežala na protinapade
V 35. minuti je Handanovič izpustil žogo iz rok, Cassano bi prav lahko ustrelil proti golu, vendar je pravi čas posredoval Jokič. Igra se je razživela, na drugi strani je Valter Birsa našel Milivoja Novakoviča, ki je krenil proti golu, vendar ga je Maggio na robu kazenskega prostora ustavil brez prekrška. Kmalu so Italijani spet prišli pred gol. Cassano je z glavo podaljšal žogo do Pazzinija, dobro je posredoval Cesar.

Ljubijankić zapretil takoj ob prihodu v igro
Drugi polčas ni ponudil drugačne slike in le zaradi odličnih obramb Samirja Handanoviča, ki je bil ob močnih strelih Maurija, Cassana in Aquilanija izjemno zbran, se slovenska mreža ni zatresla že po nekaj minutah. Igro je vsaj za nekaj trenutkov poživil rezervist Zlatan Ljubijankić, ki je ob prvem stiku z žogo z nekaj metrov s strani udaril proti italijanskemu golu, vendar je Buffon žogo zbil v prečko.

Interjev Brazilec utišal Stožice
Vsi poskusi Slovenije, da žogo spravi bližje italijanskemu golu, so bili večinoma neuspešni, da bi ostalo sanjskih 0:0, pa ni bilo prav verjetno. In res, v 73. minuti si je naturalizirani Italijan Thiago Motta na levi strani izmenjal lepo dvojno podajo s Federicom Balzarettijem in z levico ustrelil s 13 metrov. Samir Handanovič je bil nekoliko pokrit in žoge ni najbolje videl, tako da je kar obstal in žoga je po sredini gola končala v mreži.

Niti Iličić ni prinesel izenačenja
Štirikratni svetovni prvaki so dosegli svoje in umirili igro, sočasno pa je bila obramba dovolj zbrana, da ni dopustila izenačenja. Kek je ostal brez poškodovanega Brečka, v igro je poslal še Josipa Iličića, ki to sezono blesti v Serie A, toda spremembe izida ni bilo. Še najbolj nevarna je bila akcija Novakoviča v 80. minuti, ko je z desne strani podal pod gol, vendar je bil Kirm predaleč od vrat. V sodnikovem podaljšku je po podaji Jokiča z glavo v kazenskem prostoru poskušal Boštjan Cesar, toda žoge ni dobro zadel.


Kvalifikacije za Euro 2012

Skupina C:

SLOVENIJA - ITALIJA 0:1 (0:0)
Motta 73.

Slovenija: Handanović, Brečko (70./Andjelković), Cesar /81., Šuler, Jokić, Radosavljević /55., Koren, Kirm, Birsa (74./Iličić), Novaković, Dedić (56./Ljubijankić).

Italija: Buffon, Maggio, Bonucci, Chiellini, Balzaretti, Motta /90., Montolivo (87./Marchisio), Aquilani, Mauri (63./Nocerino), Pazzini, Cassano (74./Rossi).


SRBIJA - SEVERNA IRSKA 2:1 (0:1)
Pantelić 65., Tosić 74.; McAuley 40.

Lestvica: 
ITALIJA 5 4 1 0 11:1 13
SLOVENIJA 5 2 1 2 7:4 7
SRBIJA 5 2 1 2 7:8 7

ESTONIJA 4 2 0 2 6:5 6
SEVERNA IRSKA 4 1 2 1 3:3 5
FERSKI OTOKI 5 0 1 4 3:16 1


Torek ob 20.45:

SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA (Belfast)
ESTONIJA - SRBIJA (ob 20.30)

Španci strli Čehe, Nizozemci nadigrali Madžare
Srbi so se vrnili v igro
Štirikratni prvaki Italijani premočni