Srečko Katanec drugič opravlja vlogo selektorja nogometne reprezentance. Foto: Reuters
Srečko Katanec drugič opravlja vlogo selektorja nogometne reprezentance. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS smo prejšnji teden iskali najboljše reprezentance, ki jih je premagala Slovenija, tokrat pa iščemo obratne smeri.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


578. Pisali ste o najboljših reprezentancah na lestvici Fife, ki jih je Slovenija premagala. Zanima me obratni rekord: katera najnižje uvrščena reprezentanca je premagala Slovenijo?

Dare

To je bila Bosna in Hercegovina, ki je 10. 11. 1996 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1998 za Bežigradom premagala Slovenijo z 2:1. Gostitelji so takrat na Fifini lestvici zasedali 68. mesto, Bosna pa je bila več kot sto mest nižje (natančno na 170. mestu), tistega leta so bili namreč šele uvrščeni na lestvico in so začeli napredovati z najnižjih mest.

Zanimivo, isti nasprotnik je kriv tudi za slovenski poraz proti drugi najnižje uvrščeni reprezentanci. Zgodilo se je v istem ciklusu, 10. 9. 1997, ko se je v Sarajevu tekma končala z izidom 1:0, takrat je bila Bosna in Hercegovina na 112. mestu.

579. Zanima me tudi najmlajša začetna enajsterica.
Dare

Najmlajša začetna enajsterica je v povprečju štela 24 let in pol. Zgodilo se je 21. novembra 2007, ko je Slovenija v kvalifikacijah za Euro 2008 v Celju izgubila proti Bolgariji z 2:0.