Milivoje Novaković je pustil neizbrisljiv pečat. Foto: BoBo
Milivoje Novaković je pustil neizbrisljiv pečat. Foto: BoBo
Zlatko Zahovič
Tudi Zlatko Zahovič je za Slovenijo zbral 80 nastopov. Foto: www.alesfevzer.com

sta za reprezentanco odigrala 80 tekem in na zadnji tekmi zabila gol.

Seveda obstaja tudi nekaj razlik, Zahovič aprila 2004 na prijateljski tekmi proti Švici ni vedel, da bo to njegova zadnja tekma, Novaković je svojo odločitev sporočil na novinarski konferenci dan pred obračunom z Malto.

Preverite osveženo statistiko slovenske nogometne reprezentance.
Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


Med aktivnimi igralci ima Cesar 10 golov

Njun strelski izkupiček je zelo podoben, zdajšnji športni direktor Maribora se je ustavil pri rekordnih 35 zadetkih, Novaković je v bogati karieri zbral le tri manj. To pomeni, da bo Zahovič na vrhu lestvice reprezentančnih strelcev ostal še zelo, zelo dolgo. Med aktivnimi nogometaši mu je namreč najbližje Boštjan Cesar (10 zadetkov), ki je po poklicu branilec in blizu koncu kariere. Deset golov je zabil še Tim Matavž, ki pa za Slovenijo ni igral skoraj dve leti.

Za en gol potreboval dobri dve tekmi
Novaković je bil brez dvoma najučinkovitejši slovenski klasični napadalec v njeni zgodovini. Blestel ni namreč le na nekaj tekmah, ampak je predstavljal stalno nevarnost več kot desetletje. S tem se lahko pohvali le Zahovič, ki pa je bil (napadalno usmerjeni) vezist. Njun primerljiv izkoristek se kaže tudi v minutah, ki sta jih potrebovala za en gol. Igrala sta enako število tekem, a Novaković je zbral nekaj manj minut, zato je za en gol v povprečju potreboval 185 minut, Zahovič pa le sedem minut več.

Po petih tekmah spet več kot en gol
Slovenija je po nizu petih tekem vendarle v 90 minutah prvič zmogla več kot en zadetek. Zadnjič je dva gola zabila lani septembra v Vilni, ko je rešila točko proti Litvi (2:2). Niz tekem, na katerih bi dosegli več kot dva zadetka, pa je podaljšan na 19 tekem. Varovanci Srečka Katanca so marca 2015 v Ljubljani odpravili San Marino s 6:0.

Tri točke Slovenije proti Malti in slovo Novakovića
Tri točke Slovenije proti Malti in slovo Novakovića