125 Vse večja kemija med Dončićem in Irvingom - gost Iztok Franko

6-1 je najboljši začetni izkupiček po prvih dveh tednih nove sezone v eri Luke Dončića v Dallasu. Voditelja MMC-jevega športnega podkasta Slavko Jerič in Toni Gruden sta tako rade volje izpolnila napoved in v goste povabila rednega sogovorca Iztoka Franka.

"Imel sem zelo eksploziven start kot Luka Dončić, nato pa te ritem Lige NBA hitro prizemlji," je v šali svojo formo analitika in pisca opisal gost 125. oddaje SOS-odmev.

Vabljeni k poslušanju

Franko je izkoristil Dallasov predsezonski postanek v Madridu in si je šel pogledat tekmo z Realom ter predvsem poizvedet, kakšno je stanje v klubu pred novo sezono. "Tudi sam sem bil na tekmi, kjer je Dončić obnovil poškodbo, Irving pa ni igral. Ljudje okoli kluba so bili kar zaskrbljeni zaradi stanja obeh ključnih igralcev. A nato je Luka presenetil in eksplozivno začel, na prvih treh tekmah je dominiral in v zadnji četrtini so Mavsi zlomili vse tekmece. Start s 3–0 je vlil obilo samozavesti, pri čemer se še zdaj vidi, kako gredo v končnice."

SezonaRazmerje zmag in porazov po sedmih tekmahŠt. tekem za peto zmago v novi sezoniŠt. tekem za šesto zmag v novi sezoni
2018/192–51314
2019/205–279
2020/213–4910
2021/224–389
2022/234–389
2023/246–167

Na prvi pogled v statistiki sta ključno orožje Dallasa met za tri točke in občutno izboljšanje njegove učinkovitosti. V prejšnjih petih sezonah je Dallas kot ekipa v povprečju metal 35,8- odstotno, letos trojke meče 39,5-odstotno. Še večji napredek je naredil Dončić: s petletnega povprečja 33,8 odstotka je napredoval kar na 41,1 odstotka!

Sorodna novica Dallasov izjemni začetek sezone na krilih Luke Dončića

"Zagotovo. Tukaj so trije, štirje dejavniki, seveda tudi Luka. Pri njem kot pri vseh rednih strelcih trojk odstotek sicer močno niha med sezono, a pri tej učinkovitosti je še bolj neverjetno, da gre to za odstotek pri skoraj 11 metih za tri na tekmo. Mislim, da več trojk na tekmo vrže samo Steph Curry. Ni pa to čisto naključje: ogromno se je posvečal metu, zlasti pri 'catch&shoot' (ujemi in vrzi), to je pri metu brez preigravanja. Prej je bil pri enem tovrstnem metu na tekmo, zdaj je pri povprečno treh in jih tudi zadeva," je Franko izpostavil razširitev strelskega repertoarja pri prvem zvezdniku Dallasa. Ta sicer vodi po številu poskusov metov za tri točke v celotni Ligi NBA, po odstotku zadetih metov pa je druga ekipa lige.

Pregled ekipne statistike Dallas Mavericksov

(v oklepajih ligaška uvrstitev v posamični statistični kategoriji)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Poznalo se je, da je imel Dallas dolgo prosto poletje. Kot ekipa so imeli skupne priprave in so se odločili, da bodo gradili na menjavi, opravljeni sredi lanske sezone, ko je prišel Kyrie Irving. Naredili so velik korak v končnicah, pri čemer ponavljajo, da so trenirali kot ekipa ter tudi Irving in Dončić posamično," je košarkarski analitik D-Magazina podčrtal, da so Mavsi nadaljevali zastavljeno preobrazbo, pri čemer se je razbremenil prvi organizator igre, hkrati pa pospešila igra.

Z najboljšim začetkom sezone je Luka Dončić za spremembo takoj vložil kandidaturo za najkoristnejšega igralca lige, za kar pa je treba sestaviti vsaj 70 tovrstnih bleščečih predstav. V preteklih letih je slovenski superzvezdnik imel pravilo sanjska polovica sezone, ne pa celotni redni del. Lahko tokrat vztraja pri kandidaturi vse do pomladi?

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Dončićeva statistika po prvih dveh tednih nove sezone (za povečavo kliknite na sliko)
Grafiko zagotavlja sofascore.com Dončićeva statistika po prvih dveh tednih nove sezone (za povečavo kliknite na sliko)

Močne in visoke ekipe ostajajo trn v peti Dallasa

"Čar, zaradi česar bomo vneto spremljali sezono. Tudi Luka je navsezadnje star 24 let in dozoreva. Začel je fenomenalno, po uvodnih treh tekmah je vsaj statistično malce padel, kar ni naključje. Tudi Irving je izpustil dve tekmi, tekmeci so spremenili način obrambe in ga podvajali od začetka. Tudi fizično se je poznalo: Dallas je imel nor potovalni razpored – sedem tekem v 13 dneh, vse po sistemu v gosteh, doma in znova v gosteh," je Franko optimistično razpoložen, hkrati pa izpostavlja potovalno zahteven razpored, a proti na papirju ugodnim in slabšim tekmecem.

Med sedmerico prvih nasprotnikov po napovedih izstopa le Denver in pri prvakih so Dončić in druščina doživeli edini poraz (114:125). "Težko je vleči lekcije z ene tekme, zlasti tako specifične, kot je v Denverju. Dallas je šel z domače tekme naslednji dan na visoko nadmorsko višino v Koloradu. Nuggetsi imajo na vsakem položaju zelo visokega in močnega igralca (Nikola Jokić na petici, Aaron Gordon na štirki, Michael Porter na trojki) ... Šibka točka Dallasa so visoke in močne ekipe, zlasti če si bo Lively prehitro nabral osebne napake," nas je Franko povabil, da smo pozorni na srečanja s tovrstnimi ekipami. Ob Denverju sta na Zahodu takšni vsaj še Minnesota in New Orleans.

Kakšno bo stanje ob božiču?

Kot pravi trener Jason Kidd, šele božič prinaša pravi rez za analize in pretresanje doseženega in iskanja drugačnih rešitev v Ligi NBA. Če ne drugače, se v tistem času znova slišimo z Iztokom Frankom in pogledamo stanje v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, ki močno razvnema navijače v Sloveniji in samem MMC-ju, kjer spremljamo v živo vse Dončićeve tekme. Vabljeni!

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora z Iztokom Frankom, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− voditelja MMC-jevega podkasta sta okužila Iztoka Franka s kolesarstvom;
− šesta sezona za Dončića v Ligi NBA in šesta sezona za podkast;
− poletne okrepitve za preobrazbo podporne zasedbe;
− Grant Williams, Derek Jones Junior ...;
− Kyrie Irving pravi, da še nima pravih nog;
− nismo pozabili na rubriko Porzingis;
− trener Kidd skrbi predvsem za kemijo, ne za taktiko;
− zakaj je bila lanska obramba Dallasa res katastrofalna;
− minute za hokej in NHL ter zlasti Kopitarjeve Kralje iz Los Angelesa;
− zanimivost o številki 125.