133 Iztok Franko o Dončiću in pomenu zdravja Irvinga

Z razpletom Lige NFL se središče športne pozornosti v ZDA preusmerja predvsem na košarko in Ligo NBA, kjer klube čaka povprečno še 25 tekem do konca rednega dela. Luka Dončić je suvereno najboljši strelec tekmovanja in tretji podajalec ter eden izmed kandidatov za naziv MVP-ja. A tako sam slovenski superzvezdnik kot ljubitelji košarke se sprašujejo predvsem, kako lahko osvežena in precej višja zasedba Mavericksov v končnici pusti globlji pečat kot lani spomladi.

Pomembno vsako izboljšanje obrambe

Voditelja MMC-jevega športnega podkasta Slavko Jerič in Toni Gruden sta za omizje 133. oddaje SOS odmev povabila rednega gosta in košarkarskega analitika Iztoka Franka. Pogovor se je odvil po hladni prhi pri Indiani, na začetku turneje Dallasa po Vzhodu, med katero bo Luka Dončić praznoval 25. rojstni dan.

"V tem nizu sedmih zmag je bil Dallas celo najboljša obrambna ekipa v ligi, a je to zelo majhen vzorec. Tekma z Indiano je razkrila določene pomanjkljivosti in potrdila, da Mavsi ne bodo najboljša obrambna ekipa. Ampak če bodo prišli od 25. mesta, kjer so bili pred prestopnim rokom, do 15. mesta, je to kar velika sprememba. To je ta potencial Dallasa, da bo bolj konkurenčen," je Franko začel s pozitivno spremembo pri Teksašanih, ki so potegnili nekaj zanimivih potez na košarkarski tržnici in sestavili najdaljši zmagoviti niz sezone.

Na uradni MVP-lestvici Lige NBA po izpadu Joela Embiida vodi Nikola Jokić, medtem ko Luka Dončić zaseda zgolj četrto mesto. Vmes sta še Shai Gilgoues-Alexander in Janis Andetokumbo, medtem ko je vodja vodilnega Bostona Jayson Tatum peti. Foto: AP
Na uradni MVP-lestvici Lige NBA po izpadu Joela Embiida vodi Nikola Jokić, medtem ko Luka Dončić zaseda zgolj četrto mesto. Vmes sta še Shai Gilgoues-Alexander in Janis Andetokumbo, medtem ko je vodja vodilnega Bostona Jayson Tatum peti. Foto: AP

Preizkus moči na turneji po Vzhodu

"Dobili so sedem tekem zapored, po enem porazu pa so spet na osmem mestu Zahoda. Dallas je letos dobro igral proti ekipam z Vzhoda. Zdaj jih čaka Cleveland in "back to back" še Toronto. Cavaliersi so ena najbolj vročih ekip trenutno, tako da bo to zelo težka tekma. Prva tekma s Clevelandom doma je bila eden večjih spodrsljajev sezone. Izgubili so z njimi, ne glede na to, da so pri gostih manjkali trije, štirje ključni igralci. Potem jih za konec turneje čaka Boston. Najboljša in tudi trenutno najbolj vroča ekipa Lige NBA," je o treh zahtevnih prihajajočih tekmah povedal košarkarski analitik, ki si je s pisanjem in gostovanjem v podkastih utrl pot tudi v televizijske studie.

Vabljeni k poslušanju

Vrnitev zdravja in okrepitev s centroma

Ob izteku prestopnega roka 8. februarja je Dallas izvedel tri menjave, pri čemer je iz Charlotta prišel PJ Washington, iz Washingtona pa Daniel Gafford. Dva visoka igralca z velikim razponom rok, ki krpata pomembno luknjo v postavi. V zameno sta odšla Grant Williams in Seth Curry.

"Dallas zdaj deluje trenutno predvsem bolj zanimiva in drugačna ekipa. Veliko bolj atletska, večja ekipa. Po lanski menjavi za Kyrieja Irvinga so bili Mavsi ena najmanjših ekip. Tudi letos je bila ob Chicagu najmanjša zasedba v Ligi NBA. S temi menjavami so končno popravili določene napake, zapolnili manko v ekipi, ki je bil prisoten po lanski Irvingovi menjavi," je Franko poudaril, da je zdaj Dallas bolj raznovrsten in v obrambi spodobnejša zasedba, ki ne igra več s po tremi ali celo štirimi branilci.

Pregled osupljive sezonske statistike vodilnega strelca Lige NBA. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Pregled osupljive sezonske statistike vodilnega strelca Lige NBA. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sočasno so se pozdravili skorajda vsi načeti igralci, v prihodnjih dneh naj bi se vrnil še zadnji manjkajoči Dante Exum. Polna razpoložljivost in zdravje igralcev je temelj uspeha zadnjih tednov in upanje za prihodnja dva meseca. Kemije naveze Irving-Dončić ni mogoče spregledati, dvojica igra iz tekme v tekmo bolj sinhrono, pri čemer se igra zabavna in privlačna košarka, v kateri sama dva superzvezdnika najbolj uživata.

"Ogromno ljudi je dvomilo v skupno uspešno igranje Irvinga in Dončića. A lani je bilo ključno, predvsem to, da jim je zmanjkalo talenta po opravljeni menjavi. Obenem so po izgubi Bransona potrebovali celotno sezono in še ta prestopni rok, da so zapolnili vrzeli," je gost SOS odmeva še spomnil na izgubo ključnega moža predlanskega preboja v finale Zahodne konference.

Primerjava: kako igrajo lanski člani prve peterke

"Če se spomnite, sta bila lani drugi in tretji strelec ekipe Spencer Dinwiddie in Christian Wood, ki sta trenutno sedmi in osmi igralec pri Lakersih, ki so za Dallasom na lestvici. Reggie Bullock je igral po 30 minut na tekmo, zdaj pa ne igra niti 10 minut na tekmo za slabši Houston. Tako se vidi, s kakšno ekipo je lani Dallas poskušal biti konkurenčen in na koncu ni bil," je Franko slikovito opisal, kdo so bili še nedavno igralci v redni rotaciji Mavsov. Od vseh nekdanjih Dončićevih soigralcev iz prve peterke trenutno za drug klub redno igra le njegov prijatelj Dorian Finney-Smith, a v precej skromni zasedbi Brooklyna.

V boju za peto mesto Zahoda

Glavni cilj naslednjih dveh mesecev je izboljšanje izhodišča za končnico. Po napovedih večine medijev in strokovnjakov izpred začetka sezone bo uvrstitev Dallasa med šesterico in s tem neposredno v končnico, že presežek. Iztok Franko upa, da je ob pravi razporeditvi zvezd dosegljivo peto mesto Zahoda.

Kyrie Irving je letos odigral 35 od 57 tekem Dallasa. Za primerjavo: Luka Dončić je  doslej v sezoni odigral 49 tekem. Foto: Reuters
Kyrie Irving je letos odigral 35 od 57 tekem Dallasa. Za primerjavo: Luka Dončić je doslej v sezoni odigral 49 tekem. Foto: Reuters

"V veliki sliki je Dallas odvisen od zdravja in stanja Kyrieja Irvinga, kar je veliko tveganje. Lahko napovemo, da bodo končali na četrtem mestu, a če spet pridejo poškodbe, s katerimi je imel on težave že vso sezono ... Tudi če gledamo zgodovino njegovih nastopov v končnicah: kar nekaj jih je izpustil ali celo predčasno končal končnico zaradi poškodb," opozarja Franko, da je Luka Dončić v veliki meri odvisen od zdravja svojega zvezdniškega partnerja.

Na papirju Mavsi z lažjim razporedom

Ob izredni gneči na Zahodu med 5. in 8. mestom si velja zapomniti in preveriti stran Tankathon, a ne zaradi namernega izgubljanja, temveč zaradi razporeda moči preostalih tekmecev. Po tem kriteriju ima Dallas v 25 preostalih tekmah 18. najlažji razpored med vsemi v Ligi NBA, pri čemer imata Dončić in druščina ugodnejše ter na papirju lažje nasprotnike kot New Orleans (10.), Sacramento (8.) in zlasti Phoenix (1.), s katerim se borijo za peto in šesto mesto, ki zagotavljata neposredno uvrstitev v končnico.


Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− za uvod o Tratnikovi zmagi na Omloopu;
− Dallas nizal zmage in ustvarjal zgodbe;
− predstavitev okrepitev, zlasti PJ Washingtona;
− primer Granta Williamsa po menjavi;
− rubrika: debata o kandidatih za MVP-ja;
− kaj pri tem izboru mogoče manjka Luki?
− All Star tekma, ki je vse manj pomembna;
− številka oz. statistika, ki izstopa pri Dončiću;
− obrambni napredek slovenskega zvezdnika;
− lestvica na Zahodu z dvema skupinama;
− kje lahko konča Dallas in kaj je X-faktor?
− Kdo so trenutno favoriti za končno slavje?
− Druga redna rubrika: Kristaps Porzingis;
− želja za končnico: znova Clippersi?
− Še kdo obžaluje ukinitev serije Winning Times?
− Zanimivosti o številki (1)33.