117 Slovenska pričakovanja pred SP-jem niso najvišja, a Dončić je naložba za optimizem (gost Matej Petek)

Del celotnega pregleda predstavlja tudi podkast SOS-odmev, kjer je sodeloval podkaster Sportinfa in analitik Matej Petek.

Vabljeni k poslušanju
Mike Tobey je z Morganom dobil mesto naturaliziranega igralca. Foto: www.alesfevzer.com
Mike Tobey je z Morganom dobil mesto naturaliziranega igralca. Foto: www.alesfevzer.com
MMCpodrobno

Z najboljšim igralcem na turnirju je vse lažje
Kapetan Luka Dončić je pred začetkom prvenstva sicer razkril, da verjame v medaljo, a zdi se, da pričakovanja javnosti vsaj v času njegove reprezentančne kariere še niso bile tako prizemljene, kot so tokrat. "Ogromno je dvomljivcev, a podobno je bilo tudi pred olimpijskim kvalifikacijskim turnirjem v Litvi pred dvema letoma, pa jih je potem Luka hitro utišal. Nižja pričakovanja so v mnogočem še vedno posledica neuspeha na lanskem evropskem prvenstvu. Postava je po reprezentančni upokojitvi Gorana Dragića ter poškodbah Čančarja in Murića dejansko slabša kot lansko leto, in če temu dodamo še relativno neprepričljive nastope (predvsem proti boljšim ekipam), je to mogoče malce bolj pesimistično razpoloženje med navijači razumljivo," meni Petek, ki pa je v isti sapi dodal: "Ampak imamo najboljšega igralca, ki bo zaigral na tem svetovnem prvenstvu. So pa tudi 'slabše' reprezentance od naše dokazale, da s pravim pristopom in dobrim vodenjem lahko presenetijo in naredijo dober rezultat."

Sorodna novica Vlatko Čančar ima strgano sprednjo križno vez in ne gre na SP

Težave z visokimi igralci
Marsikaj je spremenila poškodba Vlatka Čančarja, ki je bil drugi igralec te reprezentance. A kot Petek poudarja, je njegova odsotnost še pomembnejša, ker je dodatno razgalila vrzeli pri visokih igralcih: "Nikakor namreč ne smemo pozabiti na Eda Murića in njegovo poškodbo na koncu sezone v Cedeviti Olimpiji. To sta bila krilna centra, ki sta precej igrala in se odlično borila s precej višjimi igralci na preteklih prvenstvih. Zaradi njiju je vedno dobro delovala 'nižja' postava, kjer sta igrala na položajih štiri in pet. Slovenske težave na visokih položajih so dobro znane."

Deset pomembnih centimetrov
Naturalizacija je element, s katerim slovenska košarka že dolgo želi zapolniti vrzeli na omenjenih položajih. Selektor je na pripravah preizkusil tako Mika Tobeyja kot Jordana Morgana, na pričakovanje večine je izbral prvega: "Ima izkušnje igranja z Luko, predvsem pa je pomembna njegova višina, vendarle je deset cm višji od Morgana, ta je v bistvu visok kot Dončić. Resda je izjemno borben in močan igralec, a včasih tudi z borbenostjo ne moreš nadomestiti te razlike v višini. To smo videli tudi na nekaterih tekmah proti višjim in močnejšim reprezentancam."

Matej Petek. Foto: Osebni arhiv
Matej Petek. Foto: Osebni arhiv

Preveč izgubljenih žog
Nekoliko manjši optimizem izvira tudi iz pripravljalnih tekem, kjer je Slovenija dosegla tri zmage in štiri poraze. V oči bodejo dokaj prepričljivi razpleti prav proti reprezentancam, ki naj bi se na koncu potegovale za medaljo (ZDA, Španija in Grčija). "V Malagi Dončić proti ZDA sicer ni igral, tako se mi bolj odločilna zdi tekma proti Španiji. Vsi nasprotniki izjemno agresivno pokrivajo Dončića, ne
podvajajo ga samo v prodorih, ampak tudi na zunanjih položajih, igrajo presing po celem parketu, skratka utrujajo ga na vse mogoče načine in silijo slovenski napad, da igra 4:3. Ravno na tekmi s Španijo je slovenska igra v prvi četrtini delovala res odlično in si je priigrala dvoštevilčno prednost, ki je seveda skopnela, ko je šel Luka na klop, takrat se je naredila razlika v špansko korist. Te minute bodo ključne tudi na prvenstvu. Rad bi omenil še eno stvar, ki se kaže skozi vse priprave – to je preveč izgubljenih žog in potem slabša obramba v tranziciji."

Kralj podaj
Upanje seveda prinaša Dončić, ki je na eni strani izjemen strelec, ki lahko preseže 40 točk, na drugi pa servira številne in natančne podaje, kar je povzel tudi Petek: "Luka je res najboljši kreator neoviranih metov, zato mora nasprotnik nekako izbrati svoj strup, če ga ne bodo podvajali, bo on seveda to izkoriščal pod košem ali pa na zunanjih položajih dosegal koše, če ga bodo podvajali, bo vedno našel prostega igralca. Zdi pa se tudi pomembna igra, ko ga ne bo na parketu. Na pripravljalnih tekmah takrat slovenska igra ni najbolje delovala. Mislim, da je Samar sposoben igrati dobro, čeprav bo treba tudi kombinirati organizatorje igre. Zdi se, da selektor v vlogi drugega organizatorja daje prednost Nikoliću."

Aleksander Sekulić. Foto: EPA
Aleksander Sekulić. Foto: EPA

Kritike selektorja so pretirane
Petek meni, da je nehvaležno ocenjevati delo selektorja: "Pri trenerjih nismo zraven na treningih, pogosto ne vemo natančno, kakšni so dogovori, napotki, vidimo samo izvedbo na parketu in potem seveda lahko špekuliramo, koliko so v določenih situacijah krivi igralci in koliko trener. Sekulić velja za trenerja, ki ekipo po navadi dobro pripravi s taktičnega vidika, slabši pa je pri prilagoditvah, ki so potrebne med tekmo. To je na neki način lani po porazu z BiH-om nakazal tudi Goran Dragić. Od tiste tekme sta z Luko igrala skoraj vseh 40 minut in bila seveda potem tudi zelo utrujena na tekmi proti Poljakom. Ampak kljub temu neuspehu mu je zveza vendarle izkazala zaupanje. Še vedno mislim, da bi z bolj izkušenim trenerjem lani prišli do medalje, ampak obenem tudi mislim, da so kritike selektorja v javnosti pred svetovnim prvenstvom mogoče že malce pretirane. Krivili so ga tudi za poškodbo Čančarja in podobne stvari, ki nimajo zveze z delom trenerja."

To prvenstvo bo neke vrste referendum
Sogovornik meni, da se bodo pokazale tudi menjave v ožjem trenerskem štabu: "Trenerski štab je boljši, kot je bil na lanskem evropskem prvenstvu. To tekmovanje je
pri selektorju pokazalo na neko pomanjkanje avtoritete in odločnosti, morda tudi izkušenj, in to je nekaj, kar lahko pridobiš seveda samo z leti staža na določenem položaju. Zdaj je tudi on eno leto bolj izkušen, in bomo videli, kaj se je naučil iz napak na lanskem Eurobasketu, kaj lahko iz tega potegne in kako bo to zdaj delovalo na tem prvenstvu. V vsakem primeru, če bo prišlo še do enega neuspeha, ne verjamem, da se bo lahko potem še vedno obdržal na tem stolčku. To svetovno prvenstvo je tudi neke vrste referendum o selektorju, ki bo pokazal, ali imajo vsi neutrudni kritiki prav v celoti ali pa se je česa naučil."

Sorodna novica Skupina F

Nikogar ne gre podcenjevati
Slovenska reprezentanca se bo na Japonskem najprej pomerila z Venezuelo, Gruzijo in Zelenortskimi otoki in bi morala dobiti vse tri tekme, a Petek hkrati dodaja: "
Podcenjevati na svetovnem prvenstvu ne smemo nikogar, vedno manj je 'pravih' eksotov, ko prideš na tekmo z levo roko, pa lahko računaš na zmago. Na velikih prvenstvih jih je vedno manj oziroma jih skorajda ni več. Seveda pa bi bilo veliko razočaranje oziroma presenečenje, če ne bi premagali vseh treh nasprotnikov. To bi bil vsekakor znak za alarm oziroma dodatna voda na mlin vsem negativcem in pesimistom pred prvenstvom."

Avstralci so resni favoriti za medaljo
Sledi križanje s skupino E, kjer bosta tekmici najbrž Avstralija in Nemčija (svojo računico pa ima tudi Finska). "Obe sta med resnimi kandidatkami za medaljo, Avstralija v tistem najožjem krogu, Nemčija pa v tistem malo širšem, ampak tudi Finska lahko preseneti, vse tri reprezentance so dobro igrale na pripravljalnih tekmah," je povedal Petek.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− V čem ima čar reprezentančna košarka.
− O izjemni generaciji, ki je bila pred nekaj dnevi sprejeta v Hišo slavnih.
− Evropsko prvenstvo 2022 in poljska klofuta v četrtfinalu.
− Kaj vse lahko prinese podcenjevanje.
− Slovenska težava s prostimi meti.
− Primerjava med Slovenijo in Dallasom.
− Favoriti za končno zmago.
− Zanimivosti o številki 117.