SOS odmev 65: O svetovnem prvenstvu v kolesarstvu 2021

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta po koncu svetovnega prvenstva v kolesarstvu analizirala tekmovanje. Realno je imela možnosti za udarni presežek le reprezentanca elit, seva pa luknja v mlajših kategorijah.

Martin Hvastija se zaveda težkega položaja slovenskega kolesarstva. Foto: MMC RTV SLO
Martin Hvastija se zaveda težkega položaja slovenskega kolesarstva. Foto: MMC RTV SLO

Hvastija: Manjka nam pol koraka
Strokovni delavec Kolesarske zveze Slovenije Martin Hvastija je bil realen: "Matevž Govekar ni naredil napake, na koncu ga je zmanjkalo, gre za pomanjkanje tekmovalnih kilometrov in tekmovalnega ritma. Nastopa za avstrijsko ekipo, a kontinentalne ekipe niso več na ravni najboljših ekip te starostne kategorije. Večina fantov nastopa že v Pro Touru. Manjka nam pol koraka do njih, vprašanje, kdaj jih bomo ujeli."

Slovenske klube čaka veliko dela
Najboljše ekipe v Pro Touru veliko vlagajo v razvojne ekipe, s čimer se po besedah Hvastije razlike še povečujejo: "Da, te ekipe se še oddaljujejo. Slovenske ekipe nimajo takšnega proračuna, da bi držale ta tempo. Čaka nas veliko dela od začetka, dela z bazo, kjer se tudi pozna delo v ekipah. Nato sledi nadgradnja z reprezentančnimi selekcijami, ki morajo imeti močnejši program in večji proračun."

Vabljeni k poslušanju
Sorodna novica Alaphilippe v velikem slogu sredi Flandrije ubranil mavrično majico

Dokler so starši zraven, še gre
Hvastija poudarja, da je treba preprosto vztrajati: "Treba je biti zraven, ne smemo obupati. Tudi pred Pogačarjem smo imeli generacije, ki niso bile tako uspešne. A če sistem obstaja in delaš s talenti v pravo smer, potem ne zaostanejo niti rezultati. Delo na dnu piramide me skrbi, v manjših klubih se dela stihijsko oziroma generacijsko. Dokler so starši zraven, še gre, potem zadeve usahnejo. Treba je zagotoviti kontinuiteto in okrepiti delo v klubih, sicer na koncu ne moremo graditi vrha piramide."

Alaphilippe ubranil naslov
Glavni del epizode je bil sicer namenjen analizi cestne dirke, kjer je zlato medaljo ubranil Julian Alaphilippe. Francoz je s tem postal šele sedmi kolesar, ki je dvakrat zapored postal svetovni prvak in prvi, ki mu je to uspelo v samostojnem pobegu.

KolesarPrvakUbranil
Georges Ronsse 19281929
Rik Van Steenbergen 19561957
Rik Van Looy19601961
Gianni Bugno19911992
Paolo Bettini 20062007
Peter Sagan 20152016
Peter Sagan 20162017
Julian Alaphilippe 20202021
Sorodna novica Mohoriču zmanjkalo goriva: "Bil sem popolnoma prazen."

Najbolj aktivna reprezentanca
"Francozi so zakuhali vse ključne prelomne točke na dirki. Njihov selektor Thomas Voeckler je že po zmagi v Imoli skoval taktiko. Odločili so se za zgodnji napad, prvi je poskusil Turgis, 180 km do cilja je Cosnefroy sprožil razbitje glavnine, sledil je beg s Tratnikom in Rogličem," je povzel Gruden in nadaljeval: "Nato je 51 km pred ciljem na sceno stopil Alaphilippe, ki je udaril na zadnjem od le štirih kockastih odsekov. Ob vrnitvi na leuvenski krog je šel v napad na vsakem klančku, kjer je pripravil termonuklearni napad. Valentin Madous je pripravil odskočno desko, že je nastala luknja, ko je pospešil Loulou. Ostal je zvest samemu sebi, saj vedno pravi, da bo napadal, dokler bo imel dovolj energije."

Najboljši Španec šele na 23. mestu
Slovenski kolesarji so odkrito napadali vrhunski izid, načrt začasnega selektorja Gorazda Štanglja je bil, da v zadnjih 40‒50 kilometrov pridejo vsaj štirje, a tam je bil na koncu le tokratni kapetan Matej Mohorič. "Vseeno je slovenski osmerec vozil kot velesila, ki je bila pred prvenstvom druga na UCI-lestvici, zdaj bo tretja. Bili so vidni, v ključnih akcijah so sodelovali. Na koncu sta vseeno dva končala med najboljših 20 in trije med 30. Najboljši Španec je bil šele na 23. mestu. Belgijci in Italijani kot na papirju najmočnejši ekipi z dvema velikima favoritoma brez medalje," je realen Gruden.

Vse slovenske uvrstitve med najboljših 15

KolesarPrvenstvoMesto
Andrej Hauptman20013.
Andrej Hauptman20024.
Zoran Klemenčič20025.
Primož Roglič20206.
Uroš Murn20067.
Borut Božič20117.
Jani Brajkovič200511.
Grega Bole201011.
Gorazd Štangelj200013.
Matej Mohorič202114.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri je govor še o naslednjih temah:
- taktika belgijske reprezentance,
- odzivi slovenskih kolesarjev,
- ali gre za razočaranje ali ne,
- Ruanda, ki bo gostila SP leta 2025,
- kje bodo slovenski kolesarji končali to sezono,
- Lombardija, kjer imata visoke cilje Pogačar in Roglič,
- zanimivosti o številki 65.