Matej Mohorič je bil od DP-ja v Kopru dalje v življenjski formi: štirikrat je zmagal in osvajil kar šest drugih mest in za dobro mero še eno tretje. Odkrito je meril na medaljo na trasi SP-ja, ki mu je bila pisano na kožo. Foto: Reuters
Matej Mohorič je bil od DP-ja v Kopru dalje v življenjski formi: štirikrat je zmagal in osvajil kar šest drugih mest in za dobro mero še eno tretje. Odkrito je meril na medaljo na trasi SP-ja, ki mu je bila pisano na kožo. Foto: Reuters
Sorodna novica Alaphilippe v velikem slogu sredi Flandrije ubranil mavrično majico

Prvi adut slovenskega osmerca v Flandriji 2021 je bil na pravem mestu, ko je Julian Alaphilippe prvič razbil glavnino na zadnjem kockastem odseku nedeljskega maratona. Preizkus moči 51 km pred ciljem je Matej Mohorič opravil brezhibno, a nato mu je spodletelo pri preizkusu vzdržljivosti, kar je bila sicer njegova zmagovita prednost ob epskih zmagah na najdaljših etapah Gira, Vuelte in letos tudi Toura.

Tako želeni cilj videl bolj mračno

"Popolnoma sem bil prazen. "Bonked". Jedel sem največ, kolikor sem mogel. Tako želeni cilj sem na koncu videl bolj mračno, saj me je povsem pobralo," je priznal Mohorič, ki je po zadnjih 22 km vožnje, ko je krog in pol po Leuvnu prevozil popolnoma sam, na koncu zaostal za Julianom Alaphilippom točno štiri minute in osvojil 14. mesto.

Na začetku, ko nas je ostalo 16 sem celo pomislil, da bi napadel kot tedaj v Firencah, ko sem zmagal med mlajšimi člani. Potem sem videl, da dobro da se nisem tako odločil. Želenega izida seveda ni, bi pa se zahvalil vsem reprezentančnim kolegom za njihovo delo. Že danes obljubim, da bom vedno ko bo možno to uslugo tudi vrnil.

Matej Mohorič

Preprosto mu je zmanjkalo energije, ki bi jo potreboval, da bi lahko sledil novim in novim napadom Francozov na čelu z branilcem mavrične majice. Na Wijnpersu je slovenski kapetan odpadel iz igre za medalje, kar je bil javni razglašeni cilj tako reprezentance kot samega Mohoriča. "Najtežja dirka sezone, kar tudi je SP vsako leto. Nič ne bi mogel narediti drugače. Najboljši na odru so bili tudi najmočnejši in si zaslužijo medalje," je bil odkrit 26-letnik iz Podblice pod Jelovico.

Razočaran na najpomembnejši dirki sezone

"Izjemno močan napad Alaphilippa. A takrat sem se dobro počutil. Lahko se pogledam v ogledalo in reprezentančne kolege v oči ter rečem, da sem naredil vse po svojih močeh, kar pa ni bilo dovolj. Cestna dirka za SP je bila zame najpomembnejša dirka sezone, zato sem razumljivo razočaran," je bil potrt kapetan Slovenije, ki ni zmogel do druge medalje članov na cestnih dirkah. Vseeno najboljša uvrstitev na članskih SP-jih za svetovnega prvaka tako iz kategorije mlajših članov (Firence 2013) kot mladincev (Valkenburg 2012)

Upa, da zdajšnja generacija še osvoji medaljo SP-ja

Mohorič: Zmanjkalo je bencina v nogah

"A smo ponosni na ekipo in sem hvaležen za vso podporo. V prihodnje bom skušal vrniti fantom, ko bo proga bolj pisana njim na kožo. S Tadejem, Primožem in tudi Luko. Izid ni najboljši, a takšno je kolesarstvo. Tokrat je bila dirka preprosto pretežka za nas. Verjamem, da bomo v prihodnjih letih spet prišli s podobno močno zasedbo in mogoče na trasi, ki nam bo še bolj pisana na kožo. Upam, da naši generaciji uspe pripeljati domov kolajno," je črto pod 94. svetovnim prvenstvom potegnil Mohorič.

Polanc s pokrivanjem napada do dvajseterice

Slovenci na cestni dirki SP-ja brez boja za odličja

14. mesto Mohoriča je druga najboljša slovenska uvrstitev na cestnih dirkah SP-jev v zadnjem desetletju. S tem tudi 18. mesto Jana Polanca spada med boljše dosežke Slovencev. "Sam sem se kar dobro počutil, sploh v zaključku. Potem ko je prišlo do ločitve in je šel Matej z napadalci, sem bil zadolžen za pokrivanje napadov. Tako sem tudi sam prišel v to skupinico štirih, s čimer sem končal malo bolj spredaj. Tako imamo zdaj dva med dvajset, a vsi bi to zamenjali za enega na odru. Se bo pa drugič bolje izšlo za nas," je Polanc pojasnil pot do svojega najboljšega dosežka na SP-jih.

V Avstraliji cestna dirka po okusu Mezgeca?

Naslednje leto bo svetovno prvenstvo v Avstraliji, natančneje v Wollongongu v Novem Južnem Walesu, kjer se ob obali južnega Pacifika kljub bližini gora obeta trasa za šprinterje. Ne nazadnje imajo Avstralci Caleba Ewana in tudi Michaela Matthewsa.

Ravno zvesti šprinterski pomočnik Blinga iz slovenske repreznetance je tokrat imel smolo v ključnem trenutku. Ob razbitju glavnine je bil Luka Mezgec čisto blizu in se je kot drugi Slovenec pomikal naprej proti 16 napadalcem, ki so se nato udarili za medalje. "Na izhodu klanca je bil kanalček, sem nekako čudno zapeljal noter in me je odbilo naravnost v ograje, tako da sem nekako 20 metrov zaostal."

Od osmerice slovenskih reprezentantov sta sezono v Flandriji 2021 zaključila Jan Tratnik in Luka Mezgec. Preostalo šesterico še čakajo dirke: etapna Po Hrvaški in italijanske jesenske klasike. Foto: AP
Od osmerice slovenskih reprezentantov sta sezono v Flandriji 2021 zaključila Jan Tratnik in Luka Mezgec. Preostalo šesterico še čakajo dirke: etapna Po Hrvaški in italijanske jesenske klasike. Foto: AP

Sam razplet za slovensko reprezentanco je 33-letni Gorenjec barvito opisal: "Kolesarstvo, to je svetovno prvenstvo. Naravna selekcija. Kdor je prihranil največ moči, ki je čez cel dan vozil najbolj ekonomično je bil v ospredju. Za takšne napore moraš biti tudi gensko pripravljen. Na koncu so res ostali svetovna klasa." Samo dirko je Mezgec sklenil na 30. mestu z zaostankom 6:27, sredi osrednje skupine 30 kolesarjev.

Mezgec in Tratnik sklenila s sezono 2021

Kolesar avstralske ekipe BikeExchange je z SP-jem tudi sklenil sezono 2021, podobno je konec dirkanja za letos tudi za Jana Tratnika, ki je bil znova izredno viden v prvem delu maratonske dirke. Pri tem mu je družbo v obetavnem begu delal zasavski orel.

Roglič: Nisem vedel, kje je bolje, spredaj, zadaj, v glavnini

Načrt Primoža Rogliča do konca sezone:
Načrt Primoža Rogliča do konca sezone: "Dirkal bom Giro dell´Emilia, najverjetneje Milano‒Torino in Dirko po Lombardiji. Celoten paket!" V Bologni se dirka to soboto, na Supergo se gre naslednjo sredo, zaključi pa se s spomenikom v soboto, 9. oktobra. Foto: www.alesfevzer.com

Kar presenetljivo veliko je bilo v prvem delu dirke videti Primoža Rogliča. "Samega razpleta nisem videl. Vedel sem, da je Matej spredaj, a brez radijskih zvez potem niti ne veš, kaj se dogaja. Zgleda, da bomo počakali še na kakšno drugi SP, da pride medalja," je dejal 48. Roglič, ki je bil lani v Imoli izvrsten šesti.

"Težko je bilo takole dirkati po Vuelti, kjer sem bil nazadnje. Ogromno je bilo pospeševanj, šprintov, kot kakšen kriterij. Niti nisem najbolje vedel, kje je lažje. Ali je bolje biti spredaj ali v skupini ali zadaj," je trikratni prvak La Vuelte izpostavil velikansko razliko v načinu dirkanja na etapnih dirkah, zlasti tritedenskih, ali pa na klasikah v Flandriji.

Dejansko je bila cestna dirka od Antwerpna do Leuvna sploh prva enodnevna flamska klasika v Rogličevi karieri: "Super izkušnja, bili smo izredno aktivni. Na koncu smo imeli v finalni skupini Mateja. Vedno se lahko kaj izboljša, a moramo biti zadovoljni s položajem, kot je bil."

Pogačar: Če bi ... ah, če bi imel boljšo pozicijo ...

Dvakratni prvak Dirke po Franciji se je večino vozil tik za čelom osrednjih skupin, pri usodni ločitvi glavnine, pa tudi Tadej Pogačar ni bil daleč. Le nekaj metrov za Mezgcem, a to je bilo na ozkem odseku s kockami že preveč.

Zadnja 2 km cestne dirke svetovnega prvenstva

"Kakor smo si zastavili, smo lahko malo razočarani. A smo se dobro vozili, vsak je naredil kar je bilo treba," se je Pogačar strinjal, da niso uresničili reprezentačnih želja. Sam 23-letnik je bil razočaran, ker je v ključnem trenutku ostal na napačni strani elastike in s tem ni mogel pomagati svojemu kapetanu in tudi sicer dobremu prijatelju.

"Edino - zadnje kocke, če bi ... ah, če bi imel boljšo pozicijo, bi lahko bolje pomagal Mateju, da se ne bi tako izstrošil, nato pa je tudi njega "sklalo" v tisti ubežni skupini. Na žalost je bila tam zaprta pot, noge so bile v redu, a žal nisem mogel narediti več," je v Leuvnu v izjavi za RTV Slovenija obžaloval slovenski superzvezdnik. V tolažbo Pogiju ostaja dejstvo, da se v torek vrača na vrh UCI-lestvice, saj je s 37. mestom ubranil 10 točk iz lanske Imole, ko je bil 33., medtem ko nesporni prvi favorit domačega SP-ja Wout van Aert ni ponovil vsaj srebrne medalje.

Pozor na naslednji dve soboti z Rogličem in Pogačarjem

Analiza po cestni dirki za SP 2021

Vseeno kolesarske sezone še ni konec. Ž v torek bosta dirko Po Hrvaški v Osijeku začela reprezentanta Domen Novak (Bahrain Victorious) in David Per (Adria Mobil). A pozornost slovenskih ljubiteljev kolesarstva se bo usmerila v Italijo. Roglič in tokrat 37. Tadej Pogačar načrtujeta blok italijanskih klasik, kjer bosta znova izpostavljena favorita. Že naslednjo soboto bosta oba dirkala skupaj na Dirki po Emiliji s slikovitim zaključkom na strmem vzponu San Luca nad Bologno. A piko na sanjski sezoni 2021 bosta skušala postaviti na zadnjem spomeniku ‒ Po Lombardiji v soboto, 9. oktobra.

Mohorič: Ko zmanjka sladkorja v mišicah, tudi navijači ne pomagajo več