140 Iztok Franko po zmagi Dallasa nad Clippersi in pred Oklahomo

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta po prvem krogu končnice Lige NBA gostila košarkarskega analitika Iztoka Franka, ki je pod lupo vzel serijo Dallas − LA Clippers, ki so jo Mavsi dobili po šestih tekmah.

Vabljeni k poslušanju

Ob še enem izpadu bi poslušal 'doktorje'
Dallas se je še tretjič v petih sezonah v uvodnem krogu končnice pomeril z LA Clippersi in jih končno izločil, Franko je prepričan, da je bil pritisk za Mavse ravno zato še nekoliko večji: "To velja predvsem za Dončića, on je tisti, ki je prejšnji seriji izgubil, čeprav je igral res fenomenalno, ampak ekipa okoli njega je zdaj popolnoma druga. Na klopi je zdaj Jason Kidd, tudi Clippersi so bili precej spremenjeni. Če bi Dallas to serijo še tretjič izgubil, bi bilo za koga potem zelo težko poslušati ameriške 'doktorje' v različnih oddajah, kako ne more premagati Clippersov. Tudi Luka je po koncu serije povedal, da mu je nekako odleglo, ko so jih vendarle premagali. Čeprav je Kawhi igral malo, je bila to vseeno fizično zelo neugodna ekipa. Dallas je imel nekaj začetnih težav, ampak na koncu se je pokazala kakovost in zrelost Dallasa, ki je na koncu slavil kar suvereno."

Sorodna novica S pravo energijo v obrambi in igrivo navezo Dončić-Irving Dallas izločil Clipperse

Dallasovi atleti izkoristili priložnost
Eden ključnih dejavnikov je bila fizična pripravljenost, ki je bila na strani Mavsov. "Trener Tyronn Lue je povedal, da na zadnji tekmi po eksploziji Irvinga in odlični obrambi Dallasa niso več 'imeli nog', skušal je s prilagoditvami, a videlo se je, da so bili v drugem polčasu izpraznjeni. Clippersi so najstarejša ekipa, nosilci igre gredo proti 35. letu, pokazalo pa se je tudi, da je Dallas veliko bolj atletska ekipa, kar so znali unovčiti. Pri Clippersih so se lovili, ali igrati več na Leonarda ali Hardna. Ko pa je Kawhi odpadel, je to postala ekipa Jamesa Hardna, ta igra pa je prepočasna in preveč statična, kar so Dallasovi atleti v obrambi lahko dobro popravili. Edini, ki bi atletsko lahko pariral, je bil Russell Westbrook. Ta je sicer hiter, a zaradi brezglavosti, divjanja in dejstva, da res ni dober strelec, je Dallas to izkoristil, pustili so ga samega in obrambo osredotočili v raketo," je razložil gost 140. epizode.

Dončić pokazal zrelost
Luka Dončić
je odigral še eno odlično serijo, v kateri je v povprečju dosegel skoraj 30 točk na tekmo. Franko je bil nad njegovo predstavo navdušen: "Prikazal je zrelost, met mu sicer res ni šel, malo ga je zapustil 'stepback', met za tri točke nikakor ni stekel. Vse skupaj je bila tudi posledica trka z Westbrookom, svoje je dodala bolezen. Fizično je bil videti precej slabo, ampak pokazal je zrelost, na nekaj tekmah je igral fenomenalno obrambo. Te stvari so pomembne za nadaljevanje končnice, ko se potrudi, res lahko odigra dobro obrambo. To je pomembno, ker ga bodo vse ekipe iskale zaradi bremena, ki ga nosi. Clippersi so vso obrambo osredotočili na njega, cel obrambni načrt, sheme in rotacije. Ko je Dallas zaigral hitro, se potem rotacije v obrambi malo zamajejo. Tu je Luka v peti tekmi pokazal veliko zrelost, ko je Dallas igral veliko hitrejše, ko so žogo veliko bolje prenašali. Upam, da bo v naslednji seriji popravil še met."

Sorodna novica Irving o svojem 'bratu' Dončiću: "Skušam narediti vse, da je nasmejan in dobre volje"

Irving presenetil v obrambi
Dallas je dolgo iskal zvezdnika številka 2 in zdi se, da ga je končno našel v Kyrieju Irvingu. Njegove sposobnosti nikoli niso bile sporne, očitna pa je tudi kemija z Dončićem. "Brez dvoma je opaziti kemijo, ko je Irving uspešen pri svojih akcijah, je Luka ob tem nasmejan, zanimivo je opazovati njegove reakcije. Res sta potrebovala malo časa, da sta se začutila. Oba sta inteligentna igralca, ki dobro vesta, ali ju kdo napade, kaj morata storiti in kdaj, kdo dobi priložnost. To sta demonstrirala že večkrat v sezoni. Nekako napadata v valovih, celotna obramba Clippersov je bila osredotočena na Dončićeve rotacije, na trenutke je bil pritisk tako velik, da je Irving potem dobil 'luksuz', da čaka, gleda in išče luknje, kje se da napasti in tako lahko udari iz drugega plana. Pri tem ju je fenomenalno gledati. Napadalno sta ta hip najboljši par v Ligi NBA, individualno je morda še težje braniti kombinacijo Jokića in Murrayja, ampak imeti dva taka napadalca je odlično. Pred začetkom serije sem se zelo bal, kaj bo, če bo Irving pokril Hardna, a Irving je v tej seriji odigral fenomenalno obrambo," meni Franko.

Kemija ni zaigrana
Irving je pogosto veljal kot razdiralec ekip, zdaj pa se zdi, da je postal zrel in mu ustreza vloga mentorja. Košarkarski strokovnjak razmišlja: "Večkrat je tudi sam priznal, da je v preteklosti delal napake, da se je mogoče preveč izpostavil za kakšne zadeve. Tukaj je verjetno tudi razlika med okolji, ko sta Dallas ali New York. Včasih mediji pišejo, da je Mark Cuban zgradil negativno okolje, a posnetki s treningov kažejo, da je v resnici vse zelo sproščeno. Irving je v zadnjih štirih letih doživel veliko neuspehov, vse to ga zelo motivira. Oba z Luko sta po začetnem tipanju ugotovila, da je v bistvu obema precej lažje, ko igrata drug z drugim, to sta 100-odstotno sprejela in od tu izvira kemija. Številni posnetki kažejo, da kemija ni zaigrana. Mislim, da se bo Luka v tej končnici tudi marsikaj naučil od Irvinga, predvsem, kako čakati pravi trenutek, kako biti potrpežljiv in se v seriji prilagajati."

Iztok Franko. Foto: Osebni arhiv
Iztok Franko. Foto: Osebni arhiv

Odsotnost Kleberja se bo poznala
Dallas zdaj čaka Oklahoma City, proti kateri pa bo igrala brez Maxija Kleberja, ki je zaradi poškodbe že končal sezono. Franko ob tem dodaja: "Verjetno pa se bo vrnil Tim Hardaway. Odsotnost Kleberja je kar velik minus. Kleber je odigral odlično serijo, fenomenalno je metal za tri točke, odličen je bil že pred dvema letoma v končnici, on prinaša to Dallasovo prilagodljivost, zaradi katere lahko igra več slogov, z njim lahko igrajo tudi na petici, kjer je več prostora za Luko, lahko igra tudi na štirici."

Oklahoma uigrana in zelo hitra ekipa
Clippersi so bili najstarejša ekipa, na drugi strani pa je Oklahoma najmlajša. "Dallas je imel v prvi seriji prednost v atletskosti, zdaj te prednosti ne bo več, saj je Oklahoma izredno hitra in atletska ekipa. Pomembna razlika je tudi v uigranosti, prva peterka je letos skupaj igrala 800 minut, udarna peterka Dallasa pa le 176, kar je precej manj. Oklahoma ima super sistem, ki je zelo napadalen, popolnoma drugače od LA-ja, ki je s Hardnom igral zelo počasi in predvidljivo. Oklahoma pa je popolno nasprotje, zame ima enega najbolj zanimivih in najboljših napadalnih sistemov, ki sloni na Shaiu Gilgeousu Alexandru, imajo pa en kup kombinacij, s tako hitro košarko je imel Dallas letos težave. Spomnim se dveh porazov proti Indiani in dveh proti Bostonu, Dallas bo imel precej izzivov," je tekmeca razgrnil Franko.

Sorodna novica Jordan ima več točk, Dončić pa več dobljenih serij

Na zahodu ostalo veliko kakovosti
Po drugi strani ima Oklahoma odličen napad (najboljši met za tri točke, drugi najboljši iz igre) ter obrambo (najboljša pri ukradenih žogah in blokadah). Sogovornik verjame, da Oklahoma, Denver, Minnesota, Dallas in Boston sodijo v eno kakovostno skupino, New York, Indiana in Cleveland pa v drugega: "Veliko raje bi videl, če bi igrali proti komu drugemu, na zahodu so ostale ekipe, ki po moji oceni sodijo med pet najboljših ekip. Ekipa Oklahome je kompletna in bo predstavljala velik izziv za Dallas. Oklahoma pač igra veliko hitreje in nepredvidljivo, igrajo veliko 'neklasičnega pick 'n' rolla', in sicer med dvema branilcema, potem so rotacije takoj drugačne."

Dodatna motivacija – dvoboj velezvezdnikov
Prva violina Oklahome je sicer Shai Gilgeous Alexander, ki je prav tako kot Dončić izbran med najboljše tri v boju za nagrado MVP. "To bo gotovo ena večjih zgodb te serije. Poslušal sem precej podkastov, kjer se je poudarjalo prav to. Veliko se govori, kdo naj bi bil boljši igralec, to bo priložnost, da se dokažeta. Ena od večjih zgodb te končnice je menjava generacij, tu imamo Dončića, Anthonyja Edwardsa, Paola Banchera ... V to skupino sodi tudi Shai, čeprav je malo starejši, ampak se predstavlja kot mlad. Mlade generacije prevzemajo vajeti, tako bo ta serija motivacija za oba. Za Luko dobro vemo, kako sprejema te izzive, verjetno pa bo tudi motivacija na trenerskem delu, Mark Daigneault je bil ravno razglašen za trenerja leta," je povedal Franko.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri je govor še o naslednjih temah:
− kako utrujeni so igralci (in spremljevalci) Dallasa po 88 odigranih tekmah;
− kakšna bi bila serija, če bi bil Leonard zdrav;
− ali bi moral LA bolj paziti na zdravje svojih igralcev;
− kako bo Dončiću koristil tridnevni počitek;
− Irvingovi strelski izbruhi v zadnji četrtini;
− zakaj sta Dončić in Irving v končnici prikazala napredek v obrambi;
− katero lekcijo naj Dallas iz prve serije prenese v drugo;
− podrobna analiza igre Oklahome;
− s kakšnim izidom se bo končala serija Dallas − Oklahoma;
− ali lahko Anthonyja Edwardsa primerjamo z Michaelom Jordanom;
− zanimivost o številki 140.