110 Hvastija pred 110. Tourom o Pogačarjevem lovu na hat-trick

Na Dirki po Franciji bodo vozili trije Slovenci, največ oči slovenske javnosti je seveda uprtih v Tadeja Pogačarja, ki bo skušal tretjič osvojiti dirko vseh dirk. Kapetan UAE-ja je imel fantastično pomlad, v kateri je osvojil kar 12 dirk, poškodoval pa se je prav na zadnji dirki v Liegeu.

Vabljeni k poslušanju
MMCpodrobno

Hvastija: Če glava hoče, potem telo dela
Pogačar se je na tekme vrnil tik pred vrhuncem sezone, ko je nastopil na obeh dirkah državnega prvenstva. Direktor reprezentance Martin Hvastija je takole ocenil oba nastopa: "Po dveh mesecih negotovosti smo dobili sliko, v kakšni formi je Tadej Pogačar. Pripravljen je vrhunsko, čeprav še ni pokazal vsega. Suvereno je osvojil oba domača naslova. Pokazal je voljo, željo in motivacijo, da osvoji oba naslova državnega prvaka. Če glava hoče, potem tudi telo dela. Zjutraj pred kronometrom sem ga srečal na cesti pri vaji menjave kolesa. Ko ga vidiš v živo, ne moreš mimo tega, da ne bi rekel, da je videti odlično."

Sorodna novica "Dres državnega prvaka v čast in dodatno motivacijo na startu Toura"

Pogačar je precej suh
Hvastija je s tem mislil predvsem njegov fizični videz: "Že dolgo ni bil videti tako 'tanek', zato verjamem, da je vrhunsko pripravljen." Sogovornik je prepričan, da bodo zaradi tega imeli težave številni analitiki, ki na podlagi telesne teže računajo razvito moč pri vzponih: "Mislim, da se bo marsikdo zakalkuliral, ko bo računal vate, težko je namreč vedeti popolnoma natančno težo kolesarja."

Bistveno: Zapestje deluje, noge se vrtijo
Najboljši kolesar s svetovne lestvice si je še kako želel domača naslova (tisti s ceste je eden redkih naslovov, ki mu je še manjkal v karieri), a veliko pomembnejša je nebesedna komunikacija, Hvastija je namreč dobro opazil, da se Pogačarju noge vrtijo več kot odlično: "Tudi moč je prava. Včasih je pri izgubi telesne teže težava pri moči, a mislim, da tu ni težave. Zapestje deluje, med dirko je pil z levo roko, ki ga ne ovira. Tudi na treningih je vozil brez opornice. Seveda je težava, če bi še enkrat padel, bolj je zato pomemben psihološki strah pred ponovnim padcem, pri Tadeju glede tega ni hujših posledic."

Sorodna novica Simultanka Pogačarja (ob pomoči Mezgeca) za prvi naslov državnega prvaka

Upanje na učinek "vrneš se še boljši"
Kaj sploh pomeni tako dolg tekmovalni odmor? "Nihče načrtno ne naredi tako dolgega prisilnega odmora, čeprav izkušnje in izračuni kažejo, da bi to komu lahko koristilo. Tudi za Rogliča lani ni bilo nujno slabo, da je po padcu na Dirki po Španiji tako dolgo okreval. Včasih smo mislili, da '10 dni brez kolesa pomeni konec kariere', kar seveda ne drži več. S primernim pristopom se lahko marsikaj omili, morda je učinek drugačen, da se vrneš še boljši. Na to upamo tudi pri Pogačarju," verjame nekdanji kolesar.

Prenašanje vročine povezano tudi s telesno maso
Eden od sinonimov za Tour je tudi vročina, kar je bila včasih Pogačarjeva ahilova peta. Gorenjski volk je sam zatrdil, da je v tej prvini precej napredoval. Hvastija meni, da je to ena od večnih kosti za glodanje: "Počutje v vročini je tesno povezano s telesno maso. Vsak gram maščobe, ki ga imaš manj, se pozna pri prenašanju vročine. To sem pri sebi večkrat opazil. Ko si v vrhunski formi, se to pozna. Ko sem nekoč odpeljal dirki po Italiji in Švici, nato sredi poletja v Kranju nisem imel težav z vročino. Te zadeve so povezane s formo. Tudi z leti dobivaš izkušnje, telo se bolj navadi."

Lani na Granonu, kjer je verjetno izgubil obračun proti Vingegaardu. Foto: EPA
Lani na Granonu, kjer je verjetno izgubil obračun proti Vingegaardu. Foto: EPA

Breme (prvega) favorita je lahko veliko
Pogačar vlogo prvega favorita sicer prepušča lanskemu zmagovalcu Jonasu Vingegaardu. "Tu gre tudi za psihološke igrice, ki jih marsikdo izkorišča. Seveda ni lahko nositi bremena prvega favorita, Tadej računa, da je to težje za Jonasa. Dva meseca ni vedel, kje je, zato ne sme takoj razkriti vseh kart. Prvi test stanja forme bo v Franciji, kjer bo že v prvih dveh dneh marsikaj hitro jasno, v prvem tednu ne bo milosti. Na neki način je lažje napadati kot braniti. Na tritedenskih dirkah je to breme lahko veliko," je prepričan Hvastija.

Yates je letos na Dofineji zaostal le za Vingegaardom, a razlika je znašala več kot dve minuti. Foto: ASO
Yates je letos na Dofineji zaostal le za Vingegaardom, a razlika je znašala več kot dve minuti. Foto: ASO

Zaradi Yatesa imajo na voljo dovolj številk
Edini dvoboj v tem letu je na dirki Pariz−Nica sicer dobil Pogačar, a Danec je precej napredoval. "Morda smo se lani spraševali, ali se še lahko kdaj vrne v taki formi, zato pa je letos jasno, da je odgovor pozitiven. Treba je priznati, da dela velike korake naprej, kar žene tudi Pogačarja. Tadej ima vseeno nekaj prednosti, na Pariz−Nica ga je premagal na vseh terenih. Res je bilo to sicer še daleč od Toura. Ni pa nepomembno niti to, da je bil Adam Yates drugi na Dofineji, kar pomeni, da ima UAE podatke in številke o Jonasu. Gotovo vedo, kako dober je Danec."

Kmalu bo jasno, kako dobri sta obe ekipi
Oba favorita bosta na start v Baskijo prišla z močno ekipo. "Lahko bi primerjali vse pomočnike, a ne bi prišli daleč. Kako dobri sta ekipi, se bo pokazalo že v Pirenejih, se pravi v 5. in 6. etapi. Obe ekipi sta vrhunski. UAE je 100-odstotno podrejen Tadeju, pri Jumbu pa bo Wout van Aert lovil tudi etapne zmage. UAE je uravnotežen, trije za ravnino, dva od njih lahko prideta tudi čez klance. Kar nekaj etap je takih, ko bo treba delati tudi na sredini etap. Hitro se bo videlo, kdo bo prišel pravočasno čez," meni Hvastija.

Pogačarjev 3 x 3: na vseh treh Tourih je dobil po tri etape. Zadnjič se je zmage veselil na lanski 17. etapi, ko je Vingegaarda strl na Peyragudes. Foto: EPA
Pogačarjev 3 x 3: na vseh treh Tourih je dobil po tri etape. Zadnjič se je zmage veselil na lanski 17. etapi, ko je Vingegaarda strl na Peyragudes. Foto: EPA

Modro bi bilo čakati na konec drugega tedna
Nekateri pretendenti za končno zmago se otepajo rumene majice (skoraj do konca), nekateri pa jo radi nosijo in nato pokrivajo svoje tekmece. Hvastija meni, da je pri tem najpomembneje, za kakšno časovno razliko gre: "To ne bo samo psihološki boj, ampak tudi fizični. Kolikor poznam Tadeja, ne verjamem, da bo čakal prav dolgo, preprosto ni tak tip kolesarja. Ob njegovi prvi zmagi na Touru so bile razmere seveda popolnoma drugačne, zdaj ima močno ekipo in podporo. Če bodo noge prave, bo najbrž Jonasa preizkušal že precej pred Alpami. Vprašanje pa je, kakšno razliko bo pridobil. Modro bi bilo skupno zmago napadati ob koncu drugega in na začetku zadnjega tedna. Res pa je, da ne sme zamuditi nobene priložnosti in slabega nastopa tekmecev. Teren v Baskiji je zahteven, noge bodo bolele vse. Peti, šesti dan bo že jasno, kje so favoriti."

Ko bo Mohorič dobil priložnost ...
V podkastu je bil govor tudi o preostalih Slovencih, ki bosta nastopila, Matej Mohorič ima že dve etapni zmagi. "Ogromno etap je takih, kjer lahko pokaže, kaj zna. Malo etap je res popolnoma sprinterskih, kjer bi ekipe sprinterjev lahko nadzorovale potek dogodkov. Hitro se bodo naredile razlike, kar bo prinašalo priložnosti za pobege in napadalce, kot je Matej Mohorič." Hvastija poudarja tudi, da bo veliko ciljev kmalu po spustih, kar je njegova močna prednost: "Čeprav je zelo analitičen, mislim, da še ne ve, kje natančno bo napadel. Vse je odvisno predvsem od razmer na dirki, od zaostankov, stanja, forme ... Ni edini kapetan v ekipi, z Lando in Bilbaom merijo na deseterico, imajo še sprinterja Wrighta, imajo kar nekaj nalog. Ko pa bo dobil priložnost, bo gotovo napadel."

Matej Mohorič, Tadej Pogačar in Luka Mezgec na Dirki po Franciji 2021. Foto: AP
Matej Mohorič, Tadej Pogačar in Luka Mezgec na Dirki po Franciji 2021. Foto: AP

Bo Mezgec dobil zeleno luč za pobeg?
Hvastija je ob koncu spregovoril še o Luki Mezgecu: "Na tej dirki je že bil dvakrat drugi. Vedno ko je etapa dovolj težka, da vsi sprinterji ne pridejo čez klance, ima možnost za zmago. Lahko vozi tudi nekaj ur v pobegu, a če bi to želel, to pobere veliko moči za naslednje dni, vprašanje, ali mu bodo v ekipi to dovolili. Etap, ko ob koncu ne bo najboljših sprinterjev, bo kar veliko."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem so govorili še o naslednjih temah:
− Komentar zaključka Dirke po Italiji, kjer je Primož Roglič osvojil četrto tritedensko dirko.
− Hvastija se je opravičil Remcu Evenepoelu, ni pa spremenil mnenja o prednostih in slabostih Belgijca.
− Primerjava kronometra za državno prvenstvo med letoma 2020 in 2023.
− Kako je voziti 140 kilometrov v ospredju, kot se je razpletla dirka za državno prvenstvo.
− Neuporaba radijskih povezav na državnem prvenstvu.
− Kdo od mladih slovenskih kolesarjev bi v bližnji prihodnosti lahko vozil v svetovni seriji.
− Kdo je favorit za tretje mesto (če Vingegaard in Pogačar ne bosta imela nesreče).
− Na katerih etapah bi bil Vingegaard lahko najranljivejši.
− Kako bi sestavil svojo ekipo za Tour.
− Vzpon ženskega kolesarstva.
− Dobre in slabe strani Netflixove dokumentarne serije.
− Zanimivosti o številki 110.