SOS-odmev, 88. del (5. sezona, 2. del)

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta sredi svetovnega prvenstva v kolesarstvu govorila prav o tem športu.

Vabljeni k poslušanju
Sorodna novica Foss presenetljivi prvak v kronometru, Pogačar pred Ganno

Opozoril nase že na začetku leta
Svetovni prvak v vožnji na čas je presenetljivo postal Norvežan Tobias Foss, ki je po moči šele peti ali šesti najboljši v ekipi Jumba Visme. "Norvežan vseeno ni nepopisan list, saj gre za zmagovalca dirke Tour de l'Avenir 2019, torej leto po Pogačarju, resda v zadnjem letu mlajšega člana. Je norveški državni prvak, lani skupno deveti na Giru, na začetku te sezone pa je bil četrti na Algarve na zelo podobnem kronometru, tako po dolžini kot profilu, pred njim je bila le trojica, ki je bila tokrat tik za njim Evenepoel, Küng in Hayter," je prvaka predstavil Gruden.

Ekipni primat Jumba Visme
Jerič je omenil zanimivo statistiko, saj so člani Jumba kar nekajkrat krojili vrh kronometrov. Lani so bili v uvodni etapi Baskije trije v prvi četverici (1. Roglič, 2. Vingegaard, 4. prav Foss), na olimpijskih igrah je v prvi šesterici (1. Roglič, 2. Dumoulin, 6. van Aert), na prvi etapi letošnjega Toura trije med osem (2. van Aert, 7. Vingegaard, 8. Roglič, med deset bi bil gotovo še Laporte, a je padel).

Sorodna novica Foss presenetil še sebe, Küng bi se pa kar zjokal

Posnemajo čebele
Gruden se strinja, da ima material vpliv: "Zagotovo ima Jumbo s Cervelom nekaj več pri kronometrih. Ne nazadnje vse pove Rohan Dennis, ki je ob prestopu iz Ineosa v Jumbo dejal, da so grenadirji začeli posnemati čebele. Pa tudi Dan Bingham, na papirju le konti kolesar, a dejansko guru vožnje na čas, je bil najprej svetovalec Nizozemcev, preden je letos postal strokovni sodelavec pri Ineosu, hkrati pa pred tedni precej neopazno izboljšal svetovni rekord v vožnji na eno uro."

Izenačen drugi slovenski izid
Tadej Pogačar
je tekmo končal na šestem mestu. Prvi kolesar svetovne lestvice je bil s svojim nastopom zelo zadovoljen, saj je z mislimi predvsem na cestni dirki in se ni veliko namensko pripravljal na kronometer. "Tadej je nastopil super. Primerjalno je imela nekaj slabši začetek, na prvem vmesnem času je bil namreč deseti, nato je pridobival tudi zaradi smole Sheffielda in "zidu" Ganne. Po eni strani še dobro, da ni bil hitrejši za devet sekund, ker bi bil četrti. A dobro stopnjevanje: lani 10., letos 6., bo drugo leto v Glasgowu drugi? No, na Škotskem se bojim, da bo teren bolj palačinka, čeprav Hayter ima rad malo bolj razgiban teren. A vendarle – Pogačar je izenačil drugi najboljši slovenski dosežek na kronometrih na svetovnih prvenstvih. Jani Brajkovič je bil v Mendrisiu leta 2009 prav tako šesti," je dejal Gruden.

Spomin na Imolo, kjer je Pogačar nekaj časa bežal v zaključku dirke. Foto: EPA
Spomin na Imolo, kjer je Pogačar nekaj časa bežal v zaključku dirke. Foto: EPA

V igri več načrtov
Nedeljska dirka bo dolga 267 kilometrov, ne bo najbolj naporna, a svoje bo opravila dolžina. Gruden je razmišljal tako o načrtu A kot B: "Treba bo asistirati Tadeju, da bo čim bolj svež do 200. kilometra, če se da, pa še dlje. Sočasno pa mora Jan Tratnik opazovati in prežati, če bi se mogoče oblikovala kakšna potencialno dobitna kombinacija za beg."

Francozi znajo popestriti dirko
Dvakratni svetovni prvak Julian Alaphilippe zaradi številnih poškodb ni pravi, sicer je v kadru, a morda se lahko tik pred zdajci še premisli in ne bo nastopil. "Da pa Francozi vseeno mislijo resno z naskokom na nov naslov, pa priča uspešna kampanja, saj so prepričali Benoita Cosnefroyja, da je priletel v Avstralijo. 'Mini kopija' LouLouja je zmagal že v Quebecu, lani je bil prav tako odličen v zaključnem delu sezone," je prepričan Gruden, ki izpostavlja prenovljene Francoze pod novim selektorjem: "Pod Thomasom Voecklerjem dirkajo, kot je Voeckler, z veliko 'panacha', drznosti, podjetnosti in nenehno prežijo za napadi. Tako je bilo na zadnjih dveh prvenstvih pa tudi lani na EP-ju v Trentu, kjer je bil v igri ravno Cosnefroy."

Trasa cestne dirke. Foto: Organizator
Trasa cestne dirke. Foto: Organizator

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govora še o naslednjih temah:
− Razplet Vuelte.
− Nesrečnik Steafan Küng.
− Smola Ineosa na kronometru.
− Dirka v Montrealu.
− Krajši pogovor s selektorjem Murnom.
− Kdo so favoriti nedeljske dirke.
− SP v odbojki.
− EP v košarki.
− Zanimivost o številki 88.