Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray že vrsto let vladajo svetovnemu tenisu. Foto: Grafično oblikovanje: Darko Osterc
Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray že vrsto let vladajo svetovnemu tenisu. Foto: Grafično oblikovanje: Darko Osterc
Novak Đoković
Novak Đoković se je tudi s pomočjo treh predaj prebil v polfinale. Foto: EPA
Jo Wilfried Tsonga
Jo Wilfried Tsonga je četrtfinale predal zaradi težav s kolenom. Foto: Reuters
Mihajil Južni
Mihajil Južni je imel poškodovano levo nogo. Foto: Reuters
Đoković znova zmagal s predajo nasprotnika

Portal Športni SOS, na katerem odgovarjamo na vaša vprašanja o športu, športni zgodovini in športni statistiki, je dopolnil štiri leta. Ob tem smo vas povabili, da pošljete svoja vprašanja, ki se dotikajo številke štiri ali leta 2012.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


835. Leta 2012 so na grand slamih zmagali Novak Đoković, Rafael Nadal, Roger Federer in Andy Murray, ki so bili takrat na prvih štirih mestih lestvice ATP. Ali se je to že kdaj zgodilo?

Tim Šfiligoj

Leto 2012 je bilo res nekaj posebnega, saj je bil to sploh edini primer, ko so grand slame dobili štirje igralci, prav vsi pa so na lestvici ATP zasedali mesta med 1 in 4.

TurnirZmagovalecATP
MelbourneNovak Đoković1.
Roland GarrosRafael Nadal2.
WimbledonRoger Federer3.
New YorkAndy Murray4.

Opomba: V drugem stolpcu je zmagovalec turnirja, v zadnjem pa uvrstitev na ATP-lestvici tik pred začetkom grand slama, na katerem je zmagal ta igralec.

Če pa pri merilu upoštevamo končno lestvico sezone, skupaj najdemo tri take primere.

1. primer, leto 1991

TurnirZmagovalecATP
MelbourneBoris Becker3.
Roland GarrosJim Courier2.
WimbledonMichael Stich4.
New YorkStefan Edberg1.

2. primer, leto 2003

TurnirZmagovalecATP
MelbourneAndre Agassi4.
Roland GarrosJuan C. Ferrero3.
WimbledonRoger Federer2.
New YorkAndy Roddick1.

3. primer, leto 2012

TurnirZmagovalecATP
MelbourneNovak Đoković1.
Roland GarrosRafael Nadal4.
WimbledonRoger Federer2.
New YorkAndy Murray3.

836. Novak Đoković se je v polfinale New Yorka uvrstil s tremi predajami. Ali se je kateremu koli teniškemu igralcu na katerem koli od štirih grand slamov uspelo uvrstiti med zadnje štiri (v polfinale) s štirimi predajami?
@johnko89

Ne, to se na grand slamih še nikoli ni pripetilo. Novak Đoković je sploh prvi igralec, ki je na poti do polfinala prišel s tremi predajami. V drugem krogu mu ni bilo treba niti na igrišče, saj je Jirži Vesely vnaprej predal obračun, v tretjem krogu je Mihajil Južni dvoboj predal pri zaostanku 2:4, v četrtfinalu pa mu je Jo Wilfried Tsonga v roke segel ob izidu 6:3 in 6:2.

Do zdaj so le štirje igralci v polfinale prišli s po dvema predajama. Zanimivo - Đoković je na tak način me zadnje štiri igralce prišel kar na treh grand slamih!

Opomba: Seveda je treba upoštevati, da je do večine predaj prišlo v primerih, ko je eden od igralcev že vodil z občutno prednostjo.

Đoković znova zmagal s predajo nasprotnika