Tom Brady in Patrick Mahomes sta osvojila zadnje tri Super Bowle. Foto: Reuters
Tom Brady in Patrick Mahomes sta osvojila zadnje tri Super Bowle. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaša vprašanja o ameriškem nogometu. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1687. Na Super Bowlu je Patrick Mahomes zbral več jardov kot Tom Brady. Kako pogosto se zgodi, da poraženi podajalec zbere več jardov?
Peter K.

Sorodna novica Dober, boljši, najboljši, Tom Brady!

Poraženi podajalec nemalokrat zbere več jardov, saj je ekipa, ki je v (visokem) zaostanku prisiljena na hitro zbrati čim več točk, pri čemer so običajno podaje precej bolj produktivne kot pa tek. Na drugi strani pa se ekipe v (varnem) vodstvu v drugih polčasih raje zatečejo k teku, ta način igre običajno odgrizne več igralnega časa in vodilne ekipe s tem lažje pridejo do zmage.

Nekaj podobnega se je zgodilo na 55. Super Bowlu, ko je Tom Brady v prvem polčasu popolnoma nadigral Patricka Mahomsa, zbral precej več jardov, v drugem pa varno krmaril do zmage. Na drugi strani je Mahomes ogromno podajal, zbral več jardov, a ti mu niso prav nič pomagali, saj je vseeno ostal brez podaje za zadetek.

In razmerje? Težko bi bilo bolj izenačeno, poraženi podajalci so na 28 Super Bowlih zbrali več jardov, zmagovalni pa na 27 tekmah! Pri povprečni jardaži pa so se nekoliko bolj znašli zmagovalni podajalci (povprečje pridobljenih jardov 238:228).

1688. Na katerem Super Bowlu je zmagovalni podajalec zbral rekordno več jardov kot poraženi in obratno?
Peter K.

Kurt Warner in Tom Brady. Foto: AP
Kurt Warner in Tom Brady. Foto: AP

Zgodilo se je januarja leta 1989, ko je San Francisco po preobratu v zadnji četrtini premagal Cincinnati z 20:16. Podajalec zmagovalec Joe Montana je zbral 357 jardov, poraženi Boomer Esiason pa 144. Razlika je znašala torej 213 jardov.

Rekord na drugi skrajnosti pa znaša 220 jardov. Zgodilo se je leta 2002, ko je Tom Brady slavil prvi Super Bowl. Njegov New England je takrat presenetil St. Louis Ramse z 20:17. Brady je za zmagovalce zbral 145 jardov, Kurt Warner pa za favorizirane Ramse 365.

1689. Kakšna pa je starostna razlika med podajalci zmagovalne in poražene ekipe?
Peter K.

Razlika v tem pogledu je zelo majhna, starost zmagovalnih podajalcev znaša 31 let, poraženih pa 30 in pol.