Prvak, prvak, prvak, prvak, prvak, prvak in prvak. Foto: Reuters
Prvak, prvak, prvak, prvak, prvak, prvak in prvak. Foto: Reuters

Tom Brady je prvih šest naslovov osvojil z New Englandom pod vodstvom trenerja Billa Belichicka. Po ne najbolj prijaznem razhodu je nove delodajalce našel na Floridi, kjer je Bucse takoj popeljal do naslova prvaka. Že v prvem polčasu je podelil tri podaje za zadetek, zanimivo: obe njegovi tarči sta bila njegova soigralca iz New Englanda. Dve podaji je ujel Rob Gronkowski, eno pa Antonio Brown. Ta je podajo za zadetek ujel tik pred koncem prvega polčasa in postavil izid 21:9.

Antonio Brown je takole ujel žogo za vodstvo z 21:7. Foto: Reuters
Antonio Brown je takole ujel žogo za vodstvo z 21:7. Foto: Reuters

Mahomes povsem nemočen
V tem delu je Kansas delal številne napake, sodniki so ga kaznovali kar osemkrat (rekord v prvih polčasih na Super Bowlu), s tem so gostitelji dobili kar nekaj priložnosti, ki so jih znali unovčiti. A niso odločale sodniške odločitve, Bucsi so bili enostavno boljši v vseh segmentih igre. Popolnoma so razorožili podajalca Patricka Mahomsa, ki je v prvem polčasu zbral skromnih 67 jardov, v drugem polčasu so bile njegove številke le malenkost boljše, a nikakor ni mogel vrniti Chiefsov v igro. Za Mahomsa je to šele drugi poraz v končnicah, oba je doživel prav proti Bradyju (v sezoni 2018 je bil New England boljši v finalu Konference AFC).

Tom Brady: Dobro smo opravili svoje delo

Brady petič MVP Super Bowla
Tom Brady je zaigral že na desetem Super Bowlu, ki pa je bil zanj daleč najmanj nervozen, vsaj sodeč po končnem izidu. Vseh prejšnjih devet Super Bowlov se je namreč končalo z največ desetimi točkami razlike. Še petič v svoji karieri je bil razglašen za MVP-ja Super Bowla, ob prejemu Lombardijevega pokala je prešerno dahnil: "Prihodnje leto se vračamo!"

Poraz proti Kansasu je obrnil trend
Tampa je v tej sezoni izgubila zadnjič v 12. tednu, ko je na svojem stadionu klonila prav pred Kansasom, nato je po prostem tednu nizala same zmage. V končnici je morala vselej v goste, na koncu pa dobila odlično nagrado, saj je postala prvi klub, ki je lahko igral Super Bowl na svojem stadionu. Za Tampo je to drugi naslov, prvega je osvojila v sezoni 2002.

Naveza Brady – Gronkowski je v prvem polčasu udarila kar dvakrat. Foto: Reuters
Naveza Brady – Gronkowski je v prvem polčasu udarila kar dvakrat. Foto: Reuters

Film tekme

Prva četrtina (7:3)
Uvodni napad je pripadel gostiteljem, ki pa jim ni uspelo pridobiti niti enega prvega poskusa, zato so takoj predali žogo. Na drugi strani je Patrick Mahomes z nogami sicer sam priboril en prvi poskus, a tudi uvodni napad Kansasa se je končal hitro in brez točk. Podobna usoda je spet čakala Tampo, saj je Frank Clark prvič v večeru podrl Bradyja.

Kansas se je v svojem drugem napadu precej bolj zatekel k teku in napad končal s prvimi točkami, z 49 jardov je prosti strel zadel Harrison Butker. Nato je steklo tudi gostiteljem, ki so nanizali kar pet zaporednih prvih poskusov, Brady je za prvi zadetek v večeru v končno cono poslal znanca iz ere v New Englandu Roba Gronkowskega.

Zgodba prvega polčasa - številne zastavice proti Kansasu. Foto: Reuters
Zgodba prvega polčasa - številne zastavice proti Kansasu. Foto: Reuters

Druga četrtina (14:3)
Po še enem hitro zapravljenem napadu Kansasa se je Tampa spet hitro sprehodila do nasprotne golove črte. John Molchon je že ujel podajo za zadetek, a ni obdržal posesti žoge. Gostitelji so bili v četrtem poskusu manj kot jard od končne cone, a se niso odločili za varne točke (prosti strel), ampak tek, s katerim pa niso dobili točk. A napad Kansasa spet ni naredil ničesar, za povrh pa še izjemno slabo predal žogo (vsega 38 jardov od svoje končne cone). Tampa je sprva slabo napadala, izgubila žogo, a so jo sodniki vrnili zaradi prekrška rdečih. Tampa je nato izvajala prosti strel, ko so sodniki dosodili novo kazen Kansasu, v nadaljevanju akcije pa je Brady še drugič v končno cono poslal Gronkowskega za vodstvo s 14:3.

Mahomes je v prvi četrtini zbral samo 9 jardov, v drugi pa 58. Foto: Reuters
Mahomes je v prvi četrtini zbral samo 9 jardov, v drugi pa 58. Foto: Reuters

Lanski prvaki so nekoliko le oživeli, a jim več od treh točk Butkerja spet ni uspelo sestaviti. Čeprav je imela Tampa na voljo le dobro minuto, je spet dosegla zadetek, tokrat je podajo ujel Antonio Brown. V tej akciji so sodniki Kansasu dosodili kar tri kazni. Ob polčasu je bil izid tako kar 21:6.

Tretja četrtina (10:3)
Začetek drugega polčasa se je začel živahneje za Kansas, saj je Clydu Edwardsu Helairu takoj v prvi akciji uspel tek za 26 jardov. A spet jim ni uspelo doseči zadetka, po prostem strelu so znižali le na 21:9. A razlika je kmalu znašala rekordnih 19 točk, Leonard Fournette je po izjemnem teku za 27 jardov povišal na 28:9. Ko je nato lanski MVP Super Bowla Mahomes vrgel še prestreženo podajo, je bil finale praktično odločen.

Zadnja četrtina (0:0)
Gostitelji so se zatekli k preverjeni rešitvi ekip z visokim vodstvom − veliko so tekli in s tem poskrbeli, da je čas hitro tekel. Obramba pa je še naprej nadlegovala Mahomsa in mu onemogočala, da bi razvil svojo prepoznavno igro. Povsem so odrezali Tyreeka Hilla (73 jardov, a večina, ko je bila tekma že odločena), večina prometa je šla čez Travisa Kelceja (133), a Chiefsi so tudi v zadnji četrtini ostali brez zadetka.

Aaron Rodgers je tretjič postal MVP lige. Foto: Reuters
Aaron Rodgers je tretjič postal MVP lige. Foto: Reuters

Rodgers prejel večino glasov
Dan pred tekmo so bile tradicionalno podeljene nagrade. Aaron Rodgers je še tretjič postal MVP lige, prejel je kar 44 glasov, štirje so pripadli Joshu Allenu, dva pa Mahomsu.

"Velika čast je to nagrado osvojiti še tretjič. Leto 2020 je bilo brez dvoma noro leto, veliko je bilo sprememb, precej smo zrasli, napredovali in si ustvarili dobrih spominov. V tem letu sem igral res dober nogomet," je povedal Rodgers, ki je bil MVP že v sezonah 2011 in 2014. V končnici pa je njegov Green Bay izgubil proti Tampi.

Osmerica je bila sprejeta v hišo slavnih, med katerimi so bili najbolj zveneča imena Peyton Manning, Charles Woodson in Calvin Johnson.

Brady in Gronkowski junaka 55. Super Bowla

55. Super Bowl, Tampa

TAMPA BAY − KANSAS CITY
31:9 (7:3, 14:3, 10:3, 0:0)

Podaje: Brady 201 (3 TD); Mahomes 270 (2 INT)
Tek: Fournette 89 (TD); Edwards Helaire 64
Ujete podaje: Gronkowski 67 (2 TD), Fournette 46; Kelce 133.

IzidAkcijaUra
0:3Harrison Butker, prosti strel, 49 jardov9:46
7:3Rob Gronkowski, ujeta podaja, 8 jardov14:23
14:3Rob Gronkowski, ujeta podaja, 17 jardov23:55
14:6Harrison Butker, prosti strel, 34 jardov28:56
21:6Antonio Brown, ujeta podaja, 1 jard29:54
21:9Harrison Butker, prosti strel, 52 jardov33:29
28:9Leonard Fournette, tek, 27 jardov37:15
31:9Ryan Succop, prosti strel, 52 jardov42:10

Zmagovalci zadnjih 10 Super Bowlov

Super BowlDatumParIzid
557. 2. 2021Tampa Bay − Kansas City31:9
542. 2. 2020Kansas City − San Francisco31:20
533. 2. 2019New England − Los Angeles13:3
524. 2. 2018Philadelphia − New England41:33
515. 2. 2017New England − Atlanta34:28
507. 2. 2016Denver − Carolina 24:10
491. 2. 2015New England − Seattle28:24
482. 2. 2014Seattle − Denver43:8
473. 2. 2013Baltimore − San Francisco34:31
465. 2. 2012NY Giants − New England21:17
Pred ameriškim dogodkom leta – Super Bowlom

Vabljeni k branju prispevkov pred Super Bowlom: MMC-jeva anketa

Sorodna novica Med Kansasom in Tampo ni večjih razlik, a večina vseeno za lanske prvake

Zgodba obeh podajalcev

Sorodna novica Bo Brady predal štafeto ali pa samo utrdil status največjega?

Kviz o Super Bowlu

Sorodna novica 10 vprašanj o Super Bowlu