Jessie Diggins je prva Američanka, ki je dobila novoletno turnejo. Foto: BoBo
Jessie Diggins je prva Američanka, ki je dobila novoletno turnejo. Foto: BoBo

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši tekaški vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1671. Zanima me, kolikšen je odstotek tekačev/tekačič, ki so osvojili Tour de Ski, nato pa v isti sezoni še svetovni pokal?
anarhist kavbojc

Ta vzdevek je po pričakovanju precej visok. Zmagovalci novoletne turneje namreč dobijo 400 točk, oziroma vrednost točk štirih klasičnih zmag po 100 točk. Hkrati ogromno točk (nekje med 250 in 300) dobijo še iz računa dobrih uvrstitev na etapnih tekmah (kjer je zmaga vredna 50 točk).

Sorodna novica Na Alpe Cermis kronanje Bolšunova in Digginsove

Uspešna turneja tako pomeni levji korak h končnemu slavju. V dosedanjih 14 končanih sezonah je devet zmagovalcev in 11 zmagovalk Tour de Skija nato osvojilo veliki kristalni globus. V obeh konkurencah skupaj to pomeni 20 zmag od 28 izvedb, oziroma kar 71,4-odstotno.

Moških primerov je sicer res nekoliko manj, vsa peterica, ki ji ni uspelo potem dobiti svetovnega pokala, pa je vedno končala na drugem mestu, to so bili Lukaš Bauer (2010; na koncu sezone je zaostal za Pettrom Northugom), Aleksander Legkov (2013; Petter Northug), Petter Northug (2015; Dario Cologna), Sergej Ustjugov (2017; Martin Johnsrud Sundby) in Dario Cologna (2018; Johannes Hösflot Kläbo).

V ženski konkurenci so le tri, zato pa so bili padci po letvici svetovnega pokala za odtenek občutnejši. Charlotte Kalla je turnejo dobila leta 2008, sezono pa nato končala na četrtem mestu. Zmagovalka sezone 2009 (v kateri je sicer z devetimi zmagami dominirala Petra Majdič) Virpi Kuitunen je ob koncu sezone svetovnega pokala osvojila peto mesto. Zadnji tak primer pa se je zgodil leta 2012, ko je Justyna Kowalczyk tretjič zapored dobila turnejo, na koncu pa osvojila drugo mesto, veliki kristalni globus je osvojila Marit Björgen.

1672. Ali je kdaj katera smučarka osvojila tako veliko točk pa ni osvojila velikega kristalnega globusa, kot se je pripetilo Petri Majdič?
Klemen Troha

Zgodba Petre Majdič v Številkah

Najboljša športnica v slovenski zgodovini tekov Petra Majdič je v sezoni 2008/2009 osvojila končno drugo mesto, zbrala je kar 1716 točk, kar je bil takrat rekord med drugouvrščenimi tekmovalkami.

Ta dosežek je leta 2012 popravila Justyna Kowalczyk (2419 točk), nato pa leta 2016 še Ingvild Flugstad Östberg (2302). Seštevki so v zadnjih 15 letih tako visoki ravno zaradi vpliva novoletne turneje, kjer je na voljo precej točk. Hkrati obstajajo tudi druge turneje med sezono, ki pomagajo višati skupno vsoto (sploh v primerjavi s časi pred turnejami).