Foto:
Foto:
Tadej Valjavec

Prvi favorit Paolo Bettini je osvojil nehvaležno četrto mesto. Največja kolesarska velesila Italija v Kanadi ni osvojila niti ene same medalje! Najboljši Slovenec je bil Tadej Valjavec z 19. mestom.



Da je zlato njegovo, je bilo jasno že v zadnjem zavoju, ko je imel pred zasledovalci kilometer pred ciljem še vedno deset sekund prednosti. Valverde si je srebro priboril v ciljnem šprintu ubežnikov, bron pa van Petegem. Bettini, ki se je ves čas trudil, da bi ujel Astarloa, je na koncu ostal praznih rok. Njegovi poskusi, da bi se otresel drugih kolesarjev in sam napadel poznejšega svetovnega prvaka, so bili zatrti že v kali, saj so bili vsi kolesarji osredotočeni na favoriziranega Italijana.

Na svetovni lestivci UCI je Astarloa na 41. mestu, letos pa je že zmagal na Valonski puščici. Največje uspehe je zabeležil v sezoni 2002, ko je zasedel druga mesta v Hamburgu in na Clasici San Sebastian ter bil na koncu četrti v seštevku svetovnega pokala. Za ekipo Mercatone Uno je nastopal leta 2000 in 2001, nato pa za Saeco. V Kanadi je nadaljeval španske uspehe, saj so kolesarji te države osvojili tri naslove prvakov v cestni dirki članov od leta 1999; Oscar Freire je bil najboljši leta 1999 in 2001.

Varovanci slovenskega selektorja Gorazda Penka tokrat niso posegli v sam vrh, kot na zadnjih dveh prvenstvih v Lizboni in Zolderju, od koder so se vrnili s tretjim (Andrej Hauptman), četrtim (Hauptman) in petim mestom (Zoran Klemenčič). Največ so pričakovali od Valjavca in Gorazda Štanglja, Jure Golčer in Martin Derganc pa sta bila zadolžena za pokrivanje pobegov v prvem delu dirke.

Penko si je pred tekmo želel, da bi bil vsaj eden med dvajseterico, kar se je na koncu tudi uresničilo. "Z uvrstitvijo Valjavca smo dosegli zastavljeni cilj. Škoda, da je bil zadnji vzpon zanj mogoče celo malce prelahek, saj mu zato ni uspela akcija za pobeg tri minute pred ciljem. Proga je bila pač taka, da ni dopuščala drugačne taktike kot vožnjo za odločitev v zadnjem krogu. Prvih 100 kilometrov je bilo zato dokaj neborbenih. V prvih 220 kilometrih je bil ob Štanglju ves čas v ospredju tudi Golčer, čeprav je padel že na prvem spustu po startu. Povsem je upravičil zaupanje, Štangelj in Valjavec pa sta dokazala dobro pripravljenost," je ocenil Penko.
Končni vrstni red, člani (258 km):     
  1. Igor ASTARLOA       ŠPA   6:30:19 
  2. Alejandro VALVERDE  ŠPA    + 0:05 
  3. Peter VAN PETEGEM   BEL       oba 
-------------------------------------- 
  4. P. BETTINI          ITA  isti čas 
  5. M. BOOGERD          NIZ      0:06 
  6. B. HAMBURGER        DAN           
  7. M. BARRY            KAN           
  8. L. PAOLINI          ITA      0:12 
  9. O. FREIRE           ŠPA       vsi 
 10. J. TAMBAK           EST           
 ...                              isti 
 19. Tadej VALJAVEC      SLO           
 35. Gorazd ŠTANGELJ     SLO       čas 
103. Martin DERGANC      SLO     12:23 
Jure Golčer je odstopil.