Foto:
Foto:
Rogers, Millar in Peschel so novi dobitniki kolajn na kolesarskem SP-ju v kanadskem Hamiltonu

Millar, ki je vrhunsko formo pokazal že na letošnjem Touru in Vuelti, je bil prepričljivo boljši od vse konkurence. Škot je na polovici proge nabral 25 sekund prednosti, ob zadnjem merjenju vmesnega časa pa imel že neulovljivo prednost 56 sekund. Srebrnemu odličju z zadnjega SP-ja v Lizboni je tako dodal še zlato.


"Vse je šlo kot po maslu. Proga mi je ustrezala, temperatura je bila prava, forma pa tudi. Nisem pričakoval tako gladke zmage, čeprav sem upal, da bi lahko bil najboljši. Pred dvema letoma sem že bil drugi, od takrat pa sem napredoval, dobil tudi kronometer na Touru, tako da sem danes samozavestno startal," je povedal novi svetovni prvak v kronometru. Presenčenje letošnje Vuelte, Španec Isidro Nozal, se očitno še ni opomogel po težkih etapah in je ostal brez kolajne na petem mestu. Razočaran je tudi njegov rojak, Igor Gonzales De Galdeano, ki je zaradi padca predčasno končal dirko.

Mitja Mahorič je od kronometra pričakoval več. Cilj je bil uvrstitev med prvo polovico kolesarjev, a je pristal na predzadnjem mestu. Že po prvem vmesnem času je Mahorič zaostal za najboljšimi (41. mesto; + 1:00,49), v nadaljevanju pa zaostanek samo še povečeval. Preglavice mu je povzročala tudi okvara kolesa, ki mu je po besedah strokovnega vodstva reprezentance odvzela več kot minuto.

"Od Mitje niti nismo veliko pričakovali, zato nismo razočarani. Vseeno pa smo upali na boljšo uvrstitev, kot jo je dosegel. Približno pet kilometrov pred koncem prvega kroga je imel okvaro kolesa, pri tem izgubil približno 40 sekund, posledično pa še več, saj je v nadaljevanju vozil na drugem kolesu. Kljub temu bi rekel, da ni vozil optimalno, da je sposoben več," je vožnjo Mahoriča ocenil slovenski selektor Gorazd Penko.

Člani (41,6 km):                       
 1. David MILLAR           VB  51:17,29
 2. Michael ROGERS        AVS + 1:25,09
 3. Uwe PESCHEL           NEM   1:25,65
---------------------------------------
 4. M. RICH               NEM   1:35,68
 5. I. NOZAL              ŠPA   1:39,50
 6. D. FRIGO              ITA   1:51,53
 7. V. EKIMOV             RUS   1:58,38
 8. M. WAUTERS            BEL   2:07,35
 9. M. HRAZDIRA           ČEŠ   2:13,35
10. B. ROESEMS            BEL   2:15,80
                                       
...                                    
42. Mitja MAHORIČ         SLO   6:36,53