Foto:
Foto:
Maria Mutola je tretjič postala svetovna prvakinja v teku na 800 metrov.
Jerome Young

V prvi četrtfinalni skupini je bila s časom 23,22 peta. V polfinale so se uvrstile prve štiri tekačice. Najboljši čas četrtfinala je imela Torri Edwards (22,66), ki je tekla v skupini z Otteyjevo.



PRIČAKOVAN RAZPLET NA 800 METROV
V najpočasnejšem finalu 800-metrašic v zgodovini svetovnih prvenstev je Maria Mutola (1:59,89) po pričakovanju obranila naslov prvakinje. Počasen tek (prvi krog: 1:01,20) ji je šel na roko in v ciljni ravnini je brez težav opravila s partnerico na treningih, Britanko Kelly Holmes (2:00,18). Rusinja Natalija Hrušeljova (2:00,29) je osvojila bronasto medaljo. Res škoda za Jolando Čeplak, saj bi glede na letošnje izide zlahka osvojila medaljo. Brigita Langerholc je s časom 2:01,58 izpadla v polfinalu in osvojila končno 16. mesto.

Olimpijska in svetovna podprvakinja Stephanie Graf zaradi poškodbe v finalu ni tekla. Avstrijki je v hotelski kopalnici na tla padla steklenica in jo porezala po nogi.

IZVRSTNE PREDSTAVE V ŽENSKEM TROSKOKU
Ženski troskok je postregel z izjemnimi izidi. Naslov svetovne prvakinje je ubranila Rusinja Tatjana Lebedeva, ki si je zmago priskakala z najboljšim izidom sezone (15,18). V izvrstni seriji je še enkrat preskočila magično mejo 15 metrov (15,16), enkrat pa za njo zaostala vsega tri centimetre. Srebro je po zaslugi Francoise Etone Mbango presenetljivo odšlo v Kamerun. Mbangojeva je s 15,05 postavila afriški rekord. Bron je z novim italijanskim rekordom (14,90) osvojila Magdelin Martinez. Najboljša tekmovalka v letošnji sezoni Kubanka Yamile Aldama ni nastopila, ker je v postopku njena prošnja za pridobitev državljanstva Velike Britanije.

ALEKNA KONČNO POSTAL ŠE SVETOVNI PRVAK
Litvanec Virgilijus Alekna je v svoji bogati karieri metalca diska dosegel vse, razen naslova svetovnega prvaka. Manjkajoči naslov si je zagotovil že s prvim metom (69,69). Madžar Robert Fazekaš je bil edini, ki se je enakovredno kosal z Litvancem, a met 69,01 je zadoščal "le" za srebro. Madžar ima sicer z 70,78 najboljši letošnji izid na svetu. Bogato bero medalj Belorusije na letošnjem prvenstvu je z bronom dopolnil Vasilij Kaptjuh (66,51). Legenda meta diska, branilec naslova Nemec Lars Riedel je bil četrti (66,28). Klenemu Nemcu tako ni uspelo ponoviti uspeh Sergeja Bubka v skoku s palicu, ki je edini atlet s šestimi naslovi svetovnega prvaka v isti disciplini.

KONEC KENIJSKE PREVLADE NA 3.000 METROV Z ZAPREKAMI
Saif Saaeed Shaheen je v teku na 3.000 metrov z zaprekami s časom 8:04,39 Katarju prinesel prvo zlato v zgodovini svetovnih prvenstev in s tem prekinil serijo kenijskih zmag na SP-jih. Zmaga je deloma kenijska, saj je Shaheen bolj znan kot Stephen Cherono. 20-letnik je katarsko državljanstvo prevzel v začetku avgusta. Kenijsko čast je z drugim mestom rešil Ezekiel Kemboi (8:05,11). Bron pa je po zaslugi Španca Elisea Martina (8:09,09) odšel v Evropo. Evropski rekorder Simon Vrömen (8:13,71) je bil sedmi. Boštjanu Buču se je finalni nastop izmuznil le za las in je osvojil končno 17. mesto.

YOUNG PRESENETIL WASHINGTONA, ZADOVOLJNI TUDI GOSTITELJI
V zadnji disciplini dneva je Američan Jerome Young s časom 44,50 slavil v teku na 400 metrov. Prvi favorit in letos nepremagljivi rojak Tyree Washington (44,77) se je moral zadovoljiti s srebrom. Za val navdušenja pa je poskrbel Marc Raquil (44,79), ki je z novim državnim rekordom gostiteljem pritekel drugo medaljo na prvenstvu.