Foto:
Foto:

Poleg Slovenije bodo v bobnu še preostale drugouvrščene reprezentance iz devetih kvalifikacijskih skupin. To so Norveška (2), Nizozemska (3), Latvija (4), Škotska (5), Španija (6), Turčija (7), Hrvaška (8), Wales (9) in Rusija (10.). Žreb ne bo dirigiran. To pomeni, da nosilcev ni oziroma da vsaka reprezentanca lahko igra z vsako. Prve tekme bodo 15., povratne pa 19. novembra.

V nobeni tekmi ne moremo biti favoriti. Največ možnosti bi verjetno imeli proti Latviji."

Igralci imajo drugačne želje. Najboljši strelec kvalifikacij Ermin Šiljak si ne želi moštev iz nekdanje Sovjetske zveze, njegova želja je Wales. Kapetan Miran Pavlin bi Škotsko, Mile Ačimovič pa Hrvaško: "Če si nas že tako želijo, naj nas dobijo."

Slovenija je doslej dodatne kvalifikacije opravila z odliko. Za nastop na evropskem prvenstvu leta 2000 na Nizozemskem in v Belgiji so slovenski nogometaši izločili Ukrajino, na svetovno prvenstvo dve leti kasneje pa so odpotovali po nepozabnih tekmah z Romunijo.

Na evropsko prvenstvo so se že uvrstile Francija, Danska, Češka, Švedska, Nemčija, Grčija, Anglija, Bolgarija, Italija, Švica in gostiteljica Portugalska.