Foto:
Foto:
Veselje Slovencev ob izenačujočem golu Šiljaka.
Dvoboj Ivice Olića in Ermina Šiljaka, po katerem sta si oba prislužila rumena kartona.
Aleksander Knavs zaustavlja Ivico Mornarja

Hrvati so pred 35.000 navijači povedli že v 5. minuti prek Dada Prša. Slovenski gladiatorji se niso ustrašili in v 22. minuti postavili končni izid. Spet je zadel Ermin Šiljak, ki pa zaradi kartona ne bo smel zaigrati v Ljubljani. Med gledalci bo zaradi istega razloga sedel tudi Goran Šukalo.

Od minute do minute:
1. Hrvati so začeli s sredine.
3. Pletikosa je podaril žogo Ačimoviču. Ta je streljal s 40 metrov, a se scenarij s tekme proti Ukrajini žal (še) ni ponovil.
4. Karič si je prislužil 19. rumeni karton v dresu Slovenije.
5. Kovač je izvajal prosti strel. Mornar je žogo z glavo preusmeril do Prša, ki mu z dveh metrov ni bilo težko zadeti. Škoda, saj so naši začeli res ambiciozno, zdaj pa zaostajajo 1:0!
12. Čeh je ukradel žogo, Šiljak je prodrl v kazenski prostor, a med štirimi Hrvati mu ni uspelo streljati.
19. Hrvati so izvajali prvi kot. Brez nevarnosti za slovenska vrata.
22. GOOOOOOOOOOL! Šiljo! 1:1! Danes odlični Ačimovič je izvajal prosti strel in lepo našel Šiljaka, ta je z glavo izenačil. Šiljak je potrdil vlogo najboljšega strelca v kvalifikacijah za EP!
28. Dabanovič danes nima ravno svojega dne. Hrvatom je podaril žogo za tretji kot.
32. Hrvati so bolj grobi: 16-9 v številu prekrškov.
33. Pršo je z glavo nevarno streljal, Dabanovič je z zadnjimi močmi žogo odbil v prečko in nato v kot.
34. Obračun med Šiljakom in Olićem bi kmalu zanetil novo sosedsko vojno. Sodnik Merk je situacijo pomiril in akterjema pokazal rumena kartona. Ermin Šiljak tako zaradi drugega rumenega kartona NE bo smel nastopiti v Ljubljani!
36. 6:0 v kotih za kockaste.
43. Spet naveza Kovač-Pršo. Slovenski branilci "šepajo" v zračnih bojih.

S prvim polčasom smo lahko zadovoljni. Sredina deluje odlično, kritizirali bi lahko le obrambo. Dabanovič se je po slabših uvodnih minutah znašel in je več kot dostojno zamenjal Simeunoviča. Pred drugim polčasom smo (glede na videno) lahko optimistični.

46. Barić je v igro poslal Rapaića in Rossa. Logična posledica na res odlično slovensko igro na sredini igrišča.
56. Naši prevzemajo pobudo. Šukalo je izgubil žogo v hrvaškem kazenskem prostoru.
59. Že zadnja menjava vatrenih. Srna je zamenjal kapetana Živkovića.
61. Osmi kot gostiteljev. Naši niso izvajali niti enega, a to ni realni pokazatelj razmer na igrišču.
65. Rapaićev prosti strel je zletel nad oblake.
67. Gostitelji pletejo mrežo okoli kazenskega prostora. Potrebno je preživeti kritične minute!
72. Merk že drugič zapored spregleda prekršek nad slovenskim igralcem!
73. Kapič v igro vstopi namesto Ačimoviča, ki je na sredini rušil kot tank. Milenko bo v Ljubljani prišel še kako prav.
77. Rapaić po 11. hrvaškem kotu strelja z glavo. Dabanovič spet na mestu.
82. Hrvati so povsem zagospodarili, izvajali so že 13. kot. Do zgodovinskega remija nas loči še dobrih 10 minut.
83. V igri je še vedno zmaga. Šiljak po odlični dvojni podaji s Čehom cilj zgreši za milimetre.
86. Pršo izgublja živce. Merk ga je opozoril z rumenim kartonom.
87. Druga slovenska menjava: Čeh-Bulajič.
90. Še tri minute ... zdržite fantje!
93. Šiljaka (junaka tekme) zamenja Cesar.

Konec tekme! Hrvaški navijači niso zadovoljni. Slovenski nogometaši so še tretjič v dodatnih kvalifikacijah v gosteh igrali 1:1. Bo za Bežigradom še tretjič 2:1? Nas spet čakajo sanje?

To sta vprašanji, ki bosta do srede zaposlovali večji del Slovenije. Bitka za Maksimir se je končala brez zmagovalca, odločila bo tista za Bežigradom. Po videnem v Zagrebu imajo varovanci Bojana Prašnikarja vse možnosti za odhod na Portugalsko.

Približno tri tisoč slovenskih navijačev na stadionu in sto tisoči pred televizijskimi zasloni so videli klasično predstavo naše izbrane vrste. Borbena, pogumna in zbrana igra je prinesla pozitiven izid. Hrvati niso pokazali veliko.

Poleg dogajanja na igrišču veseli tudi "mirno" vzdušje na tribunah. Pred srečanjem in po njem na stadionu in okolici ni bilo izgredov. Zagrebška policija je sicer aretirala 50 slovenskih in 17 hrvaških navijačev ter 12 Slovencev zavrnila že na meji, a se je pravi dvoboj na srečo vseh odvijal, kjer se mora - na nogometni zelenici.

Od prvega sodnikovega žvižga je bilo jasno, da se "zeleni" ne mislijo braniti, zmedlo pa jih ni niti zgodnje vodstvo "vatrenih". Zadetek je padel po hudi napaki slovenske obrambe, ki je povsem zaspala. V nadaljevanju je bilo drugače: Hrvati niso veliko streljali, Mladen Dabanovič je bil zanesljiv.

Zvezna vrsta je bila najboljši del ekipe. Na čelu z izjemno razpoloženim Miletom Ačimovičem na desnem boku je z veliko mero borbenosti preprečevala gradnjo hrvaških napadov. Ermin Šiljak je v konici napada odigral tekmo kariere. Predložek Ačimoviča z desne strani je z glavo hladnokrvno preusmeril v mrežo in dokazal, da je rojeni eksekutor. To je bil že njegov deveti zadetek v kvalifikacijah za Euro 2004.

Škoda, da je kmalu zatem nekoliko izgubil živce in si po obračunu z Ivico Olićem prislužil rumeni karton. Kdo bo zamenjal njega in kdo bo zamenjal Gorana Šukala? Stavimo na Ermina Rakoviča in Adema Kapiča.

Bojan Prašnikar (Slovenija): "Tekma je potekala natančno tako, kot smo pričakovali. Hrvati so že na začetku pritisnili in takoj dosegli gol. Toda odločila je dobra psihološka priprava. Pobrali smo se, dosegli gol, ki veliko pomeni. V drugem delu se nam je poznala utrujenost, a smo z borbenostjo zadržali izid, ki je velika spodbuda za bežigrajsko tekmo. Na njem bomo to malo prednost poskušali ubraniti, če bo treba tudi z bunkerjem. Zelo sem zadovoljen z igro kolektiva, o posameznikih ne bi govoril. Zdaj bomo vse preanalizirali, se v miru spočili in skovali načrte za povratni dvoboj. Šiljak je dobil drug rumen karton, zaenkrat pa še ne morem reči, ali bom vpoklical novega igralca ali pa bom njegovo zamenjavo poiskal v obstoječemu kadru."

Otto Barič (Hrvaška): "Že dolgo časa govorim, da so Slovenci odlična reprezentanca. Skupaj igrajo že šest let in mnogim so jo že pošteno zasolili. A vendar bi jih lahko premagali. Zgodaj smo dosegli gol, toda namesto, da bi to nas vzpodbudilo, je vzpodbudilo Slovence. Tudi z realizacijo priložnosti nisem zadovoljen, v prvem delu bi mogli doseči še kakšen gol. Prašnikar me je nekoliko presenetil s postavitvijo, zato smo imeli v prvem polčasu nekaj težav. V drugem delu sem sam spremenil nekaj stvari in bilo je bolje, žal pa priložnosti ni bilo. Slovenci so imeli tudi nekaj sreče, saj jih je žoga po naših strelih večkrat zadela. Prav zaradi drugega polčasa sem prepričan, da še imamo možnosti. V Ljubljani lahko damo dva gola."