Foto:
Foto:
Bojan Prašnikar
Bo Slovenija preskočila zadnjo oviro do evropskega prvenstva na Portugalskem?

Prva tekma bo 15. novembra v Zagrebu ali Splitu, povratna pa 19. novembra v Ljubljani. Žreb v Frankfurtu je določil, da bodo preostale štiri udeležence evropskega prvenstva dali dvoboji med Škotsko in Nizozemsko, Latvijo in Turčijo, Rusijo in Walesom ter Španijo in Norveško.



Slovenija od osamosvojitve še ni premagala Hrvaške. V kvalifikacijah sta se moštvi srečali štirikrat. Za evropsko prvenstvo leta 1996 je bilo v Zagrebu 2:0, v Ljubljani pa 1:2 za Hrvaško.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Franciji je bilo v aprila leta 1997 v Splitu 3:3 (vse tri zadetke je za Slovenijo dosegel Primož Gliha), v Ljubljani pa pol leta kasneje 3:1 za goste.

Nazadnje sta se obe reprezentanci srečali na prijateljski tekmi marca lani v Zagrebu, kjer ni bilo zadetkov. Dvoboj je bolj kot po dobrem nogometu ostal v spominu po napadih na slovenske navijače. Obetata se torej tekmi največjega rizika.

Pod taktirko Srečka Katanca je Slovenija doslej dodatne kvalifikacije dvakrat opravila z odliko. Za nastop na evropskem prvenstvu leta 2000 na Nizozemskem in v Belgiji so izločili Ukrajino, na svetovno prvenstvo dve leti kasneje pa so odpotovali po nepozabnih tekmah z Romunijo.

Odmevi po žrebu
Bojan Prašnikar: "Zgodilo se je tisto, kar smo najmanj pričakovali. Mislili smo, da bomo dobili močnega ali pa malo slabšega tekmeca. Hrvati so bili v teh pričakovanjih v sredini. Med seboj se dobro poznamo, dobro pa se zavedamo, da tokrat samo kakovost, ki je gotovo na hrvaški strani, ne bo odločilna. Odločalo bo še mnogo drugih stvari. Prav zato imamo mogoče celo nekoliko več možnosti, kot bi jih imeli v kakšni drugi tekmi. Nekih bistvenih razlik med moštvoma verjetno ne bo, mi bomo zagotovo že na Hrvaškem poskušali iztržiti ugoden izid. Vsi pa priznavamo, da so nasprotniki favoriti."

Miran Pavlin: "Nisem najbolj zadovoljen, čeprav bi lahko dobili tudi Nizozemce ali Špance, ki so še težji tekmec. Ko igrata dve sosednji reprezentanci, to ni najbolje. Če bi na prvi tekmi remizirali, imamo vse možnosti za končni uspeh."

Oto Barić (hrvaški selektor): "Mnogo ljudi na Hrvaškem misli, da je žreb odličen. Res je, da ni slab, ampak bi bil lahko tudi boljši. Slovence cenimo, uvrstili so se na zadnji EP,kar nam ni uspelo, in tudi na SP. Vsekakor je dobra reprezentanca in na njo se bomo morali maksimalno pripraviti. Podcenjevanja ne sme biti."

Vlatko Marković (predsednik hrvaške zveze): "Zelo sem vesel, da bomo lahko dokazali, da so bili neredi na EP-ju v vaterpolu izvani. Javnost se bo lahko prepričala o prijateljsko vzdušju."

Zorislav Srebrić (generalni sekretar): "Srečali se bomo športni prijatelji. Trenutne politične razmere - menim, da so prehodne - ne bodo vplivale na tekmi."