Foto:
Foto:
Marko Simeunovič
Stadion Maksimir v Zagrebu
Ermin Šiljak

Skoraj vsi pogovori na ulicah, v lokalih, avtobusnih postajah in drugje se začenjajo in končujejo s "tekmo vseh tekem". Na tisoče napovedi, na tisoče želja ... Prav pri vseh, tudi pri najbolj zadrtih skeptikih, pa tli tiho upanje o ugodnem izidu v Zagrebu.

Naloga slovenske reprezentance v jubilejnem 100. nastopu bo vse prej kot lahka. V petih medsebojnih dvobojih Slovenija še ni zmagala. Dve tekmi sta se končali z remijem (nazadnje leta 2002 0:0), trikrat pa so bili boljši Hrvati.

Prva tekma brez Simeunoviča
"Kockasti" v 22 dosedanjih domačih tekmah v kvalifikacijah še niso izgubili, kar je najdaljši niz med vsemi evropskimi reprezentancami. Niz, ki traja že več kot 9 let.

Slovenci so sinoči v Maksimirju opravili zadnji trening pred tekmo. Rešeno je bilo tudi zadnje odprto vprašanje. Vratar Marko Simeunovič bo zaradi poškodbe ramena prvo tekmo zanesljivo izpustil. Najverjetneje ga bo zamenjal Mladen Dabanovič.

Čeprav je selektor dejal, da bo v Zagrebu izdal, kdo bo branil slovensko mrežo, se obljube ni držal. "Simeunoviča na prvi tekmi na vratih ne bo, Dabanovič pa ima prednost pred Mavričem. Ima več izkušenj, čeprav zaupam obema. Izmed 20 igralcev bosta izpadla dva, zagotovo vam povem, da bo en zvezni in en igralec zadnje linije," je bil skrivnosten Prašnikar.

Selektor Bojan Prašnikar je potrdil, da so vsi njegovi igralci pripravljeni na zelenici pustiti
srce. Še posebej "nakurjeni" so nosilci igre Zlatko Zahovič, Ermin Šiljak, Nastja Čeh ...

Hrvati s tremi napadalci
"Posebne živčnosti ni čutiti, kar potrjuje, da so izkušnje iz preteklosti zelo pomemben dejavnik," še dodaja Prašnikar.

Tega ne moremo trditi za hrvaški tabor, ki ga pritiska breme favoritov. Nervoze se zaveda tudi njihov selektor Otto Barić. Hrvaški nogometaši napovedujejo juriš od prve minute. Po zadnjih napovedih naj bi bili v začetni enajsterici kar trije napadalci. Poleg Dada Prša in Ivice Olića naj bi srečanje začel tudi Ivica Mornar.

"Imamo pet poškodovanih igralcev, a sem prepričan, da bomo proti Slovencem nastopili z najmočnejšo postavo, čeprav poškodbe še niso povsem zaceljene. V svoje varovance imam zaupanje. Med njimi vlada odlično vzdušje. V Zagrebu bomo zagotovo igrali napadalno, ali bomo potrpežljivi, ali bomo od začetka napadli z vsemi razpoložljivimi močmi, pa vam ne bi izdal. Lahko pa vam rečem, da bomo začeli s tremi napadalci," je dejal Barič, ki je tudi potrdil, da bo poškodovani Miki Rapaić vsaj na klopi za rezervne igralce in da bo imel Zlatko Zahovič v napadalni polovici svojega čuvaja.

Pozabimo na hrvaško podcenjevanje. Balkanskega sindroma Barićeva ekipa ne pozna, saj so vsi igralci nesporni profesionalci, prekaljeni v najboljših evropskih ligah. "V svoje varovance imam zaupanje. Med njimi vlada odlično vzdušje, vsi pa se zavedamo, da lahko Slovence premagamo le, če bomo stoodstotni. Vsako podcenjevanje bi lahko pomenilo negativne posledice. Zavedamo se, da nas čakajo dve težki in izenačeni tekmi, verjamem pa, da bomo mi končni zmagovalci," je na zadnji tiskovni konferenci pred srečanjem dejal Barić.

"Padati" blizu kazenskega prostora
V nasprotju z "umetniki" iz SP-ja 1998 (3. mesto) so "vatreni" danes delavska ekipa, ki tehnične pomankljivosti nadomešča s tekom in bojevitostjo. V napadu ne komplicirajo in streljajo z vseh položajev.

Kje je slovenska priložnost? To so zagotovo prekinitve, ki se jih boji tudi hrvaški vratar Stipe Pletikosa. Torej "padati" v bližini kazenskega prostora in računati na Zahotovo levico. "Spoštujemo Hrvate, a vemo, da imamo tudi mi svoje adute. Naš cilj bomo poskušali izpolniti z borbenostjo in homogenostjo," je optimist Prašnikar.

Grla so pripravljena. Hladilniki napolnjeni. Televizorji že danes priklopljeni na drugi program. Od 17.30 naprej bodo ulice puste in "perseni" na dosegu rok. Srce bo bilo za SLOVENIJO!

Verjetni postavi
HRVAŠKA: Pletikosa,Tudor, Tomas, Živkovič, Šimič, Babič, Leko, N. Kovač, Pršo, Olić, Mornar.
SLOVENIJA: Dabanovič, Knavs, Cipot, Vugdalič, Ačimovič, Šukalo, Pavlin, Čeh, Karič, Zahovič, Šiljak.

Sodnik: Markus Merk (Nemčija)

Preostale tekme dodatnih kvalifikacij

Sobota ob 16.00:
ŠKOTSKA - NIZOZEMSKA

Ob 17.00:
RUSIJA - WALES

Ob 19.15:
LATVIJA - TURČIJA

Ob 22.00:
ŠPANIJA - NORVEŠKA

Povratne tekme bodo v sredo.