Foto:
Foto:
Aleš Gorza

Močno pomlajena slovenska vrsta, ki je ostala brez Špele Pretnar, Alenke Dovžan, Špele Bračun in Nataše Bokal, bo imela na štartu le dve tekmovalki. Največje breme v novi sezoni bo nosila Tina Maze, ki je lani presenetljivo zmagala prav v Söldnu. Poleg nje si je nastop v internih kvalifikacijah zagotovila rekonvalescentka po hudi poškodbi kolena Mojca Suhadolc.

Mazejeva je bila najhitrejša na slovenski kvalifikacijski tekmi, druga pa je bila Suhadolčeva, ki je le za tri stotinke prehitela Ano Drev. Za njo so se uvrstile Urška Rabič, Lea Dabič in Ana Kobal. "Zavedam se, da bodo po pomladitvi reprezentance vsi od mene največ pričakovali. S tem pa se ne obremenjujem. Na tekmah bom dala vse od sebe, tako kot doslej, zato se nimam česa bati," je optimistična Mazejeva.

Vodja reprezentance Rasto Ažnoh je dejal, da so tekmovalke dobro pripravljene in nimajo zdravstvenih težav, forme pa niso načrtovali za uvodno tekmo, ker bo sezona zelo dolga. "Naša reprezentanca je še mlada in potrebuje čas, da bi lahko od nje pričakovali toliko kot od prejšnje generacije. Naš cilj so olimpijske igre 2006 in 2010." je dejal Ažnoh in dodal: "Ekipa je temeljito pomlajena. Poleg tega smo letos uvedli tudi precejšnjo novost v pripravljalnem obdobju, saj po lanski zimi tekmovalke niso prenehale smučati in so vadile ter nastopale na tekmah tudi aprila. Običajno so se na prvih skupnih pripravah zbrale šele maja. Vse bodo skušale gojiti čim več disciplin, tudi Mazejeva, ki se bo poleg slaloma poskušala tudi v hitrih disciplinah."

Favoritinje prve preizkušnje so Švedinja Anja Pärson, Italijanka Karen Putzer, Norvežanka Andrrine Flemmen in Švicarka Sonja Nef. Janica Kostelić se bo po operaciji kolena beli karavani pridružila najverjetneje decembra.

Kdo bo nasledil Gringa?
V nedeljo se bodo v veleslalomu pomerili še moški. Lanskoletni zmagovalec v tej disciplini Michael von Grünigen je končal kariero, tako da bodo vse oči uprte v dvoboj avstrijskih zvezdnikov Hermanna Maierja in Stephana Eberharterja. Na visoke uvrstitve računajo še v nekaterih taborih. Slovenija bo imela v nedeljo na štartu Aleša Gorzo, Jerneja Reberšaka in Jerneja Koblarja.

Tudi v moškem delu slovenske reprezentance je med sezonama prišlo do sprememb. Kariero je končal Matjaž Vrhovnik, celotno sezono pa bo izpustil do januarske poškodbe najboljši slovenski veleslalomist Uroš Pavlovčič, ki še okreva po zlomu noge. Po poškodbah se vračata Reberšak in Mitja Dragšič.

Specialisti za tehnične discipline so v novi sezoni razdeljeni v dve ekipi. Pod vodstvom Urbana Planinška so se pripravljali Mitja Dragšič, Aleš Gorza, Andrej Šporn, Bernard Vajdič, Mitja Valenčič in Miha Malus, Pavel Grašič pa je vodil izkušenejše, predvsem slalomske adute Mitjo Kunca, Draga Grubelnika, Reneja Mlekuža in Jureta Koširja.

"Mislim, da je delitev na tri skupine oziroma na dve pri "tehničarjih" zelo dobra. Ena ekipa bi bila ogromna, enajst tekmovalcev in še osebje, zato je boljše, da je prišlo do delitve. V eni skupini so štirje tekmovalci, ki so tu prvenstveno samo zaradi slaloma. Druga je mlajša skupina, čeprav ne gre za delitev na stare in mlade. V tej drugi ekipi bodo nastopali v dveh, nekateri tudi v treh disciplinah," je o spremembah spregovoril direktor alpskih reprezentanc Klemen Bergant.

"Imeli smo nekaj primerjav, vendar je trening eno, tekma pa drugo. Med najboljšimi 30 bo startal samo Gorza, Koblar bo imel številko okrog 50, Reberšak čez 60. V Söldnu je vedno veliko odvisno od tega, kakšne bodo razmere. Sölden ni prijazen do tistih z visokimi številkami, treba bo zelo dobro smučati," je dejal Bergant.