Novak Đoković in Boris Becker sta se lani na osrednjem igrišču veselila zmage v finalu nad Rogerjem Federerjem. Foto: EPA
Novak Đoković in Boris Becker sta se lani na osrednjem igrišču veselila zmage v finalu nad Rogerjem Federerjem. Foto: EPA
Boris Becker
Boris Becker je najraje igral na osrednjem igrišču v Wimbledonu, kjer je trikrat dvignil prestižni pokal. Večkrat je poudaril, da je bila to njegova dnevna soba, ključe pa je nato predal Petu Samprasu. Foto: Reuters
Boris Breskvar
Z Borisom Breskvarjem, ki je umrl leta 2012, je začel delati pri šestih letih in ostal z njim do 15. leta starosti. Foto: www.alesfevzer.com
Becker se ima rad za "državljana sveta" - že kot najstnik je začel potovati po svetu, se preselil v Švico, nato pa se je ustalil v Londonu, ki mu izjemno ustreza. "V Londonu si lahko, kar hočeš. Črn, bel, kristjan, musliman, nihče se zato ne bo obregnil vate." Foto: BoBo
Alexander Zverev
Alexander Zverev je največji teniški talent v Nemčiji. Trenutno je na 74. mestu lestvice ATP. Foto: EPA
Lili in Boris Becker
Lili in Boris Becker sta poročena šest let. Skupaj si tudi ogledata dvoboje v Wimbledonu. Lili najbolj stiska pesti za prijateljico Sabine Lisicki. Foto: EPA
Boris Becker v Ljubljani o skrivnostih uspeha
Boris Becker obiskal Ljubljano

Tenis je postal v Nemčiji neverjetno priljubljen. Vse skupaj je še nadgradila Steffi Graf, ki je dobila kar 22 turnirjev za grand slam. Leta 1989 sta skupaj v enem dnevu zmagala na Church Roadu. Na televizijskih postajah in v časopisih se je tenis prebil na drugo mesto med športi, le nedotakljivi "fussball" je bil pomembnejši.

Pogovor z Beckerjem za MMC v Ljubljani: "Po tenisu sem se usmeril v ženske - slaba poslovna odločitev"

V Queen's Clubu napovedal veliko zmago
Na travnati podlagi se je Becker hitro znašel. Na pripravljalnem turnirju v Queen's Clubu v Londonu je v finalu premagal Johana Krieka s 6:2 in 6:3. To je bila njegova prva zmaga na turnirjih ATP.
Proti Nyströmu rešil tri zaključne žoge
V All England Clubu je bilo napeto že v prvem tednu. V 3. krogu je imel Šved Joakim Nyström tri zaključne žoge, a se je Becker rešil in v pravi srhljivki na starem igrišču številka ena (novega so odprli leta 1997) zmagal z 9:7 v odločilnem nizu. V osmini finala je bila na sporedu nova drama, Američan Tim Mayotte je bil prav tako blizu zmagi, žilavi Becker je slavil s 6:3, 4:6, 6:7, 7:6 in 6:2. Sledili sta zmagi nad Henrijem Lecontom in Andersom Järrydom v štirih nizih.
Curren pred finalom favorit
V nedeljo, 7. julija 1985, je bil Becker star le 17 let in 227 dni. Kar malce sramežljivo je prišel po znamenitih stopnicah na osrednje igrišče skupaj s Kevinom Currenom. Američan (državljanstvo je dobil prav na začetku leta 1985, rojen je bil v Durbanu v Južni Afriki) je bil v življenjski formi, v četrtfinalu je pometel s prvim nosilcem in branilcem naslova Johnom McEnroejem s 6:2, 6:2 in 6:4. V polfinalu je odpihnil legendarnega Jimmyja Connorsa s 6:2, 6:2 in 6:1.
Vloga favorita pred začetkom finala je bila jasna, a najstnik je hitro dokazal, da je iz šampionskega testa. "Bum Bum Becker" je izjemno močno udarjal belo žogico (z rumenimi igrajo od leta 1986 naprej). Ko je serviral za zmago, je pri 40/15 naredil dvojno napako, a je v ključnem trenutku zadel as (skupno jih je serviral kar 21) za zmago s 6:3, 6:7, 7:6 in 6:4.
Nepozaben sprejem v Leimnu
Novi zvezdnik je bil na obzorju. Leimen, mestece z 20.000 prebivalci nedaleč od Heidelberga, je bilo na nogah. Takega sprejema za tenisača v Nemčiji ni bilo še nikoli. Njegovi prijatelji prvega nemškega zmagovalca Wimbledona sploh niso mogli pozdraviti, saj je bila gneča neverjetna.
"Če bi vedel, koliko ljudi gleda Wimbledon, ne bi nikdar zadel tistega asa za zmago, ampak bi nenehno delal dvojne napake," je v svojem slogu poudaril Nemec.
"Bil sem 'Bum Bum'. Senzacija. Pri 17 letih, ko še vedno ne veš kaj dosti o življenju, imaš dekle doma v Leimnu, se naenkrat znajdeš v položaju, ko te gleda na milijone ljudi, na tiskovni konferenci pa te novinarji sprašujejo po tvojem mnenju o vsem - od politike, gospodarstva do znanosti. Pa sem odgovarjal in odgovarjal … A nisem imel pojma o ničemer," je v pogovoru za MMC lani v Ljubljani pojasnil Becker.
Najbolj grenak poraz proti Stichu
Na sveti travi je bil najboljši še leta 1986 in 1989, finalni obračun pa je izgubil v letih 1988, 1990, 1991 in 1995. Predvsem poraz proti rojaku Michaelu Stichu v treh nizih leta 1991 je bil presenetljiv in zelo grenak. Skupno je dobil 49 turnirjev, šestkrat je bil najboljši na grand slamih, na Roland Garrosu pa nikoli ni igral v finalu. Pesek res ni bil zanj, saj ni osvojil niti enega turnirja na tej počasni podlagi.
Naslednika ni na obzorju
30. junija 1999 je v Wimbledonu končal kariero, ko ga je v osmini finala izločil Patrick Rafter. Nemci čakajo na njegovega naslednika, ki pa ga ni na obzorju. Prvič po letu 2006 Nemčija ni imela nobenega predstavnika v drugem tednu Wimbledona med posamezniki v obeh konkurencah.
Le Dustin Brown se je prebil v 3. krog, potem ko je senzacionalno izločil Rafaela Nadala v četrtek zvečer na osrednjem igrišču. Največje zmage v karieri mu ni uspelo nadgraditi, saj ga je v 3. krogu izločil Viktor Troicki.
Najstnik Zverev veliko obeta
Švicarji so imeli kar štiri predstavnike v osmini finala (Roger Federer, Stan Wawrinka, Timea Bacsinszky in Belinda Bencic), Nemci pa nobenega. Pred dvema desetletjema je bilo ravno obratno.
Na lestvici ATP je pri moških najvišje Philipp Kohlschreiber na 33. mestu. Največji up je 18-letni Alexander Zverev, ki se je prebil v 2. krog. Pri dekletih je slika precej boljša, a v letošnjem Wimbledonu sta Sabine Lisicki (finalistka leta 2013) in Angelique Kerber izpadli že v 3. krogu.
Dosežka Changa in Beckerja bo težko izboljšati
Leta 1989 je Michael Chang postal najmlajši zmagovalec turnirjev za grand slam, ko je senzacionalno osvojil Roland Garros s 17 leti in 110 dnevi. Becker je še vedno lastnik tega rekorda v Wimbledonu in prepričan je, da bo tako ostalo še zelo dolgo.
Med mladimi izstopata Čorić in Kyrgios
Prav nič ne kaže, da bo kmalu kakšen najstnik dobil Wimbledon. Povprečna starost igralcev, ki so med najboljšo stoterico sveta, je 27 let. Veliko obeta 18-letni Hrvat Borna Čorić. Nick Kyrgios je lani izločil Nadala in se prebil v četrtfinale Wimbledona, v ponedeljek pa je izpadel proti Richardu Gasquetu v osmini finala. 20-letni Avstralec je preveč nervozen, veliko se pregovarja s sodniki, lopar je vrgel tako močno v tla, da se je odbil kar na tribuno.
"Trenutno je moški tenis na vrhuncu, a nemogoče bo ohraniti tako raven, ko bosta ostala le še Đoković in Murray. Čez dve ali tri leta bomo potrebovali nova imena. Avstralca Kyrgios in Thanasi Kokkinakis se mi zdita primerna značaja, o veliko mladih igralcih ne vemo praktično nič," je v pogovoru za BBC razmišljal Becker.
V Angliji bolj priljubljen kot v Nemčiji
47-letni Becker v Nemčiji ni posebej priljubljen, saj ga imajo predvsem za velikega "ženskarja". Vedno odgovarja brez dlake na jeziku in je velikokrat zelo kritičen do športnikov v domovini.
Zmagovita naveza z Đokovićem
Po poroki z nizozemsko manekenko Lilly Kerssenberg se je precej umiril. Živi le dober kilometer od "svojega" osrednjega wimbledonskega igrišča, kjer se počuti najbolj domače. Trenira Novaka Đokovića, ki se lahko izenači z njim s tremi zmagami na sveti travi. Prvi igralec sveta se je odlično ujel z Beckerjem.
"Vse, kar prestaja on, sem dal čez pred 20 leti. Mi, wimbledonski zmagovalci, govorimo drug jezik od preostalih. Všeč mi je tudi, kako so se začeli obračati k nam, veteranom – Federer k Edbergu, Čilić k Ivaniševiću, Novak k meni. Đoković je velik ljubitelj tenisa, velik ljubitelj zgodovine tenisa in hoče se vpisati v zgodovino kot eden največjih. Zelo sem ponosen, da sem lahko del njegove ekipe. Bilo je veliko skepticizma in razumem medije, razumem ljubosumje in to, da me vsi pač ne marajo," je še dodal Becker.

Boris Becker v Ljubljani o skrivnostih uspeha
Boris Becker obiskal Ljubljano