Trije teniški velikani še naprej pišejo teniško zgodovino. Rafael Nadal se je v nedeljo izenačil z Rogerjem Federerjem, ki mu polzi iz rok še en rekord. Tega mu bo, kot vse kaže, odvzel Novak Đoković. Foto: AP
Trije teniški velikani še naprej pišejo teniško zgodovino. Rafael Nadal se je v nedeljo izenačil z Rogerjem Federerjem, ki mu polzi iz rok še en rekord. Tega mu bo, kot vse kaže, odvzel Novak Đoković. Foto: AP

33-letni Srb je bil po Nadalovi peščeni lekciji v finalu Roland Garrosa potrt, a daleč od obupanosti. Njegovi cilji ostajajo jasni. Najprej preseči Rogerja Federerja po številu tednov na prvem mestu lestvice ATP, nato pa se podati v lov na Švicarja in Nadala po številu naslovov za grand slam. Đoković jih ima 17, tri manj od večnih tekmecev.

"Ali lahko še ujamem Federerja in Nadala po številu naslovov za grand slam? Če bi mislil, da je prepozno, bi danes končal kariero. Toda menim, da ni prepozno. Nadaljeval bom, dokler bom imel gorivo v nogah ter ljubezen in strast do tenisa," je povedal Đoković in napovedal, da se bo v prihodnje popolnoma posvetil le turnirjem za grand slam.

Še 20 tednov do Federerja
A najprej ga do marca čaka misija rušenja Federerjevega rekorda po številu tednov na vrhu lestvice ATP. Đoković je zakorakal v 290. teden na vrhu lestvice, Federerjeva številka je 310. Prelomni datum je 8. marec 2021. Če bo do takrat 33-letni Srb zdržal na vrhu, bo presegel legendarnega Švicarja.

Đoković ima trenutno 11.740 točk, Nadal na drugem mestu 9850, torej 1890 manj. Zaradi delno zamrznjenega statusa točk, ki je posledica koronakriznega premora, se točke do marca prihodnjega leta samo prištevajo. Seveda, če dosežeš boljši rezultat kot lani. Če ti spodleti pri ubranitvi lanskega rezultata, ne greš v minus, ampak točke ostanejo enake. Izjema je le sklepni turnir osmerice v Londonu. Točke z lanskega turnirja se bodo izbrisale 9. novembra tik po turnirju v Parizu.

Nadalova teorija za številko ena
Španec naj bi nastopil na dveh turnirjih do konca sezone, na mastersu v Parizu in sklepnem obračunu osmerice v Londonu od 15. do 22. novembra. Lani je v Parizu končal (predal dvoboj) v polfinalu in osvojil 360 točk. Če bi letos zmagal, bi na svoj račun dodal še 640 točk (1000 za zmago minus lanskih 360). Nato bi mu 9. novembra pred mastersom osmerice v Londonu odvzeli lanskih 400 točk, prisluženih z dvema zmagama v skupinskem delu, tako da bi ga morebitna zmaga popeljala do 1000 novih točk. V Londonu je lani izpadel v skupinskem delu in dobil 400 točk. Končna zmaga v Londonu brez poraza v skupinskem delu prinese 1500 točk. Po formuli 9850 (zdajšnje stanje) plus 640 (zmaga v Parizu) minus 400 (lanski London) plus 1500 (zmaga letos v London) bi Nadal lahko največ zbral 11.590 točk.

To bi bilo dovolj za prvo mesto, če bi Đoković do konca sezone popolnoma odpovedal. Nole je lani v Parizu zmagal, torej mu zmaga tam ne prinese nič. V Londonu je tako kot Nadal izpadel v skupinskem delu, a z eno zmago osvojil le 200 točk. Te se mu bodo 9. novembra odštele, torej bi začetek Londona pričakal s 11.540 točkami.

Đoković bi rad vse opravil že na Dunaju
Toda Đoković si želi tudi teoretično zagotoviti prvo mesto še pred Londonom, zato se je prijavil na turnir na Dunaju, ki se bo začel teden pred Parizom, to je 26. oktobra. Tam zmaga prinese 500 točk. Tudi teoretično ga Nadal ne bi mogel ujeti, če bi se Đoković uvrstil v četrtfinale na Dunaju, ki prinese 90 točk. S tem in dobljenimi točkami v Londonu bi ostal številka ena vsaj do konca januarja in konca turnirja za grand slam v Melbournu, kjer bo branil naslov.

Številni menijo, da Đoković po Dunaju sploh ne bo odšel v Pariz, saj mu zmaga tam ne prinese niti točke. Dunaj in Pariz si sledita v zaporednih tednih. V Londonu bi si lahko Srb priboril tako zalogo točk, da niti januarski zgodnji izpad v Melbournu ne bi bil usoden za marčevsko misijo in spodrinjanje Federerja s prvega mesta večne lestvice.

Turnir na Dunaju bo sicer izjemno močen, saj bodo poleg Đokovića tam nastopili tudi Dominic Thiem, Stefanoc Cicipas, Danil Medvedjev, Diego Schwartzmanm, Matteo Berrettini, Andrej Rubljov ...

Samo Sampras šestkrat končal na prvem mestu
Če bo Nole ostal na vrhu tudi po turnirju v Londonu, bo šestič končal sezono prvi na svetu, kar je pred njim uspelo le Petu Samprasu. Če bi dobil sklepni turnir osmerice v Londonu, bi se s šestimi lovorikami izenačil z Rogerjem Federerjem. Zdaj je pri petih skupaj s Samprasom in Ivanom Lendlom. To je naslov, ki ga Nadal še nima v svoji zbirki.