Ashleigh Barty je dve leti po zmagi na Roland Garrosu dosegla uspeh kariere. Potrdila je, da je nesporna številka ena ženskega tenisa.  Foto: EPA
Ashleigh Barty je dve leti po zmagi na Roland Garrosu dosegla uspeh kariere. Potrdila je, da je nesporna številka ena ženskega tenisa. Foto: EPA

25-letna Barty je prvo lovoriko na najprestižnejšem turnirju na svetu osvojila 50 let po tem, ko je tam prvo zmago na največjih turnirjih dosegla njena rojakinja Evonne Goolagong Cawley. Barty je v All England clubu nosila posebej oblikovano obleko – navdihnila jo je tista, ki jo je Evonne Goolagong Cawley nosila leta 1971.

"Upam, da je ponosna name," je tudi sicer zelo sproščeno Avstralko premagal jok ob vprašanju o njeni rojakinji, ki je sicer osvojila sedem turnirjev za grand slam. Barty je zdaj pri dveh in ostaja številka ena ženskega tenisa. Pred odhodom v domovino bo igrala še na olimpijskih igrah in na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku konec avgusta.

Barty najboljšo igro v finalu prikazala v odločilnem nizu

Sanjski štart prve igralke sveta
Pliškova je bila na začetku obračuna preveč nervozna. Barty je začela udarno in osvojila prvih 12 točk. Po enajstih minutah je povedla s 4:0. Blestela je z raznoliko igro in številnimi rezanimi udarci še dodatno spravljala ob živce štiri leta starejšo tekmico. Po četrt ure se je Čehinji uspelo zbrati. V peti in sedmi igri je odvzela servis prvi nosilki in znižala na 5:3. V deveti igri je Barty brez izgubljene točke potrdila zmago v uvodnem nizu po 29 minutah.

Karolina Pliškova je bila popolnoma razglašena v uvodne četrt ure, potem pa se je zbrala in bila blizu zmage. Na prvo lovoriko na turnirjih za grand slam bo morala še počakati. Pred petimi leti je izgubila tudi finale v New Yorku proti Angelique Kerber. Foto: EPA
Karolina Pliškova je bila popolnoma razglašena v uvodne četrt ure, potem pa se je zbrala in bila blizu zmage. Na prvo lovoriko na turnirjih za grand slam bo morala še počakati. Pred petimi leti je izgubila tudi finale v New Yorku proti Angelique Kerber. Foto: EPA

Velika vrnitev Pliškove v drugem nizu
V drugem nizu je Pliškova napravila dve dvojni napaki in hitro se je znašla v zaostanku z 1:3. Toda Čehinja je nato dvignila raven igre, izenačila in pokazala igro, ki jo je krasila do finala ter s katero je v prvem krogu ugnala tudi Tamaro Zidanšek.

Barty je imela odgovor v enajsti igri, ko je prišla do petega brejka v dvoboju. Nato se je roka zatresla tudi prvi igralki sveta in odločila je podaljšana igra. Pliškova je prikazala najboljšo igro v celotnem obračunu, nanizala je pet točk zapored in po dvojni napaki Avstralke izenačila.

Barty se je zbrala v odločilnem nizu
Na začetku odločilnega niza je Čehinja s številnimi neizsiljenimi napakami izgubila začetni udarec. Barty je povedla s 3:0 in znova je nadzorovala potek obračuna. Prednost ji je nato uspelo ohraniti, čeprav je v deveti igri ubranila še zadnjo priložnost za brejk Čehinje.

StatistikaBartyPliškova
Prvi servis (%)6170
Asi76
Dvojne napake75
Neizsiljene napake2932
Winnerji3027
Osvojene točke8878
Priložnosti za brejk6/84/5
Točke na mreži8/1513/21

Obe finalistki sta kar nekajkrat na noge spravili občinstvo na do zadnjega kotička zasedenem osrednjem igrišču. Zbralo se je 15.000 gledalcev.

Po več kot 50 letih vodenja All England Lawn Tennis and Croquet Cluba se s te funkcije umika vojvoda Kentski, ki bo najboljšim letos zadnjič podelil pokale in priznanja. 85-letni vojvoda je najboljšim pokale prvič izročil leta 1969, ko sta slavila Britanka Ann Jones in legendarni Avstralec Rod Laver, ki je takrat slavil na vseh štirih turnirjih za grand slam.
Po več kot 50 letih vodenja All England Lawn Tennis and Croquet Cluba se s te funkcije umika vojvoda Kentski, ki bo najboljšim letos zadnjič podelil pokale in priznanja. 85-letni vojvoda je najboljšim pokale prvič izročil leta 1969, ko sta slavila Britanka Ann Jones in legendarni Avstralec Rod Laver, ki je takrat slavil na vseh štirih turnirjih za grand slam. "Čast je bila, da sem tej instituciji lahko služil tako dolgo. To, da sem lahko pet desetletij spremljal, kako se razvijata ta turnir in teniški šport, je bila zame tudi izredna izkušnja," je ob slovesu dejal vojvoda Kentski. Foto: EPA

Zadnje točke finala se ni mogla spomniti
"V finalu sem morala najti najvišjo raven, saj je Karolina res izjemna borka in tudi po velikem zaostanku se je uspela vrniti. Pred finalom sem bila zelo nervozna. Zelo malo sem spala. Pritisk je bil velik, saj je bil to moj velik cilj," je povedala Avstralka.

"Ne spomnim se zadnje točke. Dolgo sem potrebovala, da sem uresničila sanje in da to lahko delim z vsemi, ki so mu blizu. Nisem veliko spala, ampak ko sem prišla na igrišče, sem se počutila domače. Deliti to izkušnjo z mojo ekipo, je res nekaj izjemnega. Z mano so na vsakem koraku moje poti. Tudi oni vse žrtvujejo za moje uspehe. Da lahko potujejo z mano in so osem mesecev stran od doma, to mora biti res nekaj zelo zahtevnega, zato sem še toliko bolj hvaležna. Vem, da je tudi družina doma gledala dvoboj, saj ne morejo potovati z mano. Komaj čakam, da jih čez nekaj mesecev vidim," je še o zahtevnosti položaja, v katerem so se znašli športniki, med vrsticami dodala 25-letnica.

Pliškova uživala vsako minuto na osrednjem igrišču
"Vsako minuto sem uživala na tem igrišču, hvala za vso podporo. Skoraj nikoli ne jočem, ampak poskusila bom. Ashleigh je igrala odlično. Skozi celoten dvoboj sem se na vso moč trudila, da bi ji kljubovala, a sem bila malenkost prekratka," je povedala 29-letna Pliškova, ki se bo znova vrnila med deset najboljših igralk, trenutno je na 13. mestu.

Ashleigh Barty prvič osvojila Wimbledon

Hsieh in Mertens najboljši med ženskimi dvojicami
Tajvanka Su-wei Hsieh in Belgijka Elise Mertens sta zmagovalki v konkurenci ženskih dvojic. V prvem skupnem finalu sta ugnali ruski par Veronika Kudermetova/Jelena Vesnina s 3:6, 7:5 in 9:7 po dveh urah in pol na osrednjem igrišču. Rusinji sta pri vodstvu s 5:4 in 7:6 servirali za naslov, a nista bili uspešni.

 Elise Mertens in Su-wei Hsieh sta uprizorili veliko vrnitev v odločilnem nizu. Foto: EPA
Elise Mertens in Su-wei Hsieh sta uprizorili veliko vrnitev v odločilnem nizu. Foto: EPA

Mertens in Hsieh sta prvič skupaj igrali v finalu. Pred tem je Tajvanka dobila že dobila tri turnirje za grand slam. Dvakrat je bila najboljša v Wimbledonu (2013 in 2019), enkrat pa na Roland Garrosu (2014). Mertensova je slavila v New Yorku leta 2019 in na letošnjem OP-ju Avstralije.

Vesnina je šestič igrala v finalu turnirjev velike četverice, trikrat je bila najboljša, in sicer na pariškem pesku leta 2013, Wimbledonu 2017 in v New Yorku leta 2014. Njena partnerka Kudermetova je sploh prvič okusila slast igranja na zadnji stopnički grand slamov.

Hrvata Mektić in Pavić do naslova med moškimi pari
Prva nosilca Nikola Mektić in Mate Pavić sta v finalu moških dvojic ugnala špansko-argentinsko navezo Marcela Granollersa in Horacia Zeballosa s 6:4, 7:6, 2:6 in 7:5 po dveh urah in 44 minutah.


Finale (Ž):
BARTY (AVS/1) – PLIŠKOVA (ČEŠ/8)
6:3, 6:7 (4), 6:3


Dvojice (Ž), finale:
HSIEH/MERTENS (TJV/BEL/3) – KUDERMETOVA/VESNINA (RUS)
3:6, 7:5, 9:7


Dvojice (M), finale:
MEKTIĆ/PAVIĆ (HRV/1) – GRANOLLERS/ZEBALLOS (ŠPA/ARG/4)
6:4, 7:6 (5), 2:6, 7:5