Ashleigh Barty se je prvič uvrstila v finale na Church Roadu. 25-letnica je pred dvema letoma osvojila Roland Garros, odličen servis in natančen forhend pa sta sijajna kombinacija tudi na sveti travi. Foto: EPA
Ashleigh Barty se je prvič uvrstila v finale na Church Roadu. 25-letnica je pred dvema letoma osvojila Roland Garros, odličen servis in natančen forhend pa sta sijajna kombinacija tudi na sveti travi. Foto: EPA

"To je res neverjetno. To je bilo kar blizu tiste najvišje ravni, ki jo lahko na teniškem igrišču prikažem, Angelique pa je iz mene potegnila tisto najboljše. Vedela sem, da moram igrati zelo dobro, da ji lahko sploh kljubujem. To, da bom v soboto stopila na to igrišče še v finalu, je uresničitev otroških sanj," je dejala 25-letna Avstralka iz Ipswicha v Queenslandu.

Angelique Kerber je pred tremi leti z imenitno predstavo v finalu ugnala Sereno Williams. Sledila je velika kriza in padla je na 28. mesto na lestvici WTA. Na pripravljalnem turnirju v Bad Homburgu je z zmago napovedala vzpon forme. Foto: EPA
Angelique Kerber je pred tremi leti z imenitno predstavo v finalu ugnala Sereno Williams. Sledila je velika kriza in padla je na 28. mesto na lestvici WTA. Na pripravljalnem turnirju v Bad Homburgu je z zmago napovedala vzpon forme. Foto: EPA

V prvem nizu je bila boljša tekmica. Predvsem z močnimi forhendi je spravljala v obup nekdanjo zmagovalko Wimbledona, ki ni imela pravega odgovora. 33-letna Nemka je imela v uvodni igri dve priložnosti za brejk, a ju ni unovčila, nato pa je v drugi igri izgubila začetni udarec. Barty je povedla s 3:0 in prednost zadržala do konca prvega niza.

V drugi igri drugega niza je Nemka zaigrala precej agresivneje. Izkoristila je tretjo priložnost za odvzem servisa. Z izjemno igro je povedla s 5:2. Ključna je bila deveta igra, ko je servirala za izenačenja na 1:1 v nizih, vendar ni osvojila niti točke. Barty je nanizala tri igre in dvoboj popeljala v podaljšano igro. Začela jo je izjemno, dobila prvih šest točk, nato vendarle izkoristila četrto žogico za zmago po uri in pol na osrednjem igrišču.

StatistikaBartyKerber
Prvi servis (%)5555
Asi80
Dvojne napake43
Neizsiljene napake1623
Winnerji3816
Osvojene točke7763
Priložnosti za brejk2/51/6
Točke na mreži10/142/4

"Preprosto moraš uživati. To je najboljši del vseh teh priložnosti, ki jih imam, da igram pred ljudmi, ki me podpirajo in mi na včasih zelo zahtevni poti močno pomagajo. Ves čas se skupaj smejimo, čeprav pridejo težki trenutki. Ko sem na igrišču, se želim zabavati in to ponuditi tudi gledalcem. Igrati pred takšnim občinstvom je res nekaj posebnega. Za sabo imam zares izjemno popotovanje, veliko je bilo vzponov in padcev ter tistih vmesnih dogodkov. Toda za nič na svetu ne bi te poti zamenjala. Bilo je edinstveno, zahtevno, a vselej lepo. Ničesar ne bi spremenila. Vsak dan uživam v tem, kar najraje počnem. Sobota bo verjetno najlepša izkušnja v karieri," je z nasmeškom na obrazu razlagala Barty.

Pliškova je že dolgo blizu svetovnega vrha, a velikokrat ji je malce zmanjkalo do najžlahtnejših lovorik. Leta 2016 je izgubila finale na OP-ju  ZDA v New Yorku proti Kerberjevi. Foto: EPA
Pliškova je že dolgo blizu svetovnega vrha, a velikokrat ji je malce zmanjkalo do najžlahtnejših lovorik. Leta 2016 je izgubila finale na OP-ju ZDA v New Yorku proti Kerberjevi. Foto: EPA

Pliškova bo lovila prvo lovoriko na turnirjih velike četverice
Zelo napet je bil drugi polfinalni obračun. V prvem nizu je imela Pliškova kar osem priložnosti za odvzem servisa, vse pa je Sabalenka rešila in v 12. igri unovčila prvo priložnost za uvodni niz.

V drugem nizu je Čehinja v peti igri brez izgubljene točke prišla do ključnega brejka. V odločilnem nizu je Sabalenka že v prvi igri izgubila začetni udarec, nato pa je Pliškova sijajno servirala. Oddala je le še pet točk v petih igrah na svoj servis. Obračun je trajal uro in 53 minut.

Pliškova se je drugič v karieri uvrstila v finale turnirja za grand slam. Pred petimi leti v New Yorku je izgubila proti Angelique Kerber po treh nizih.

"Neverjetno. Do zdaj še nisem prišla niti v četrtfinale Wimbledona. Sabalenka je bila res dobra, zato sem vesela, da še naprej ostajam v igri za naslov. Žogice so šle včasih tako hitro, da nisem imela niti časa razmišljati, kaj storiti," je razlagala 29-letnica iz Lounyja.

"V prvem nizu sem imela veliko priložnosti, zato sem bila malce frustrirana. Moram jo pohvaliti, saj je odigrala res dober dvoboj. Sama pa sem vesela, da sem našla način, kako jo premagati," je sklenila Pliškova, ki je v 1. krogu ugnala Tamaro Zidanšek.

StatistikaPliškovaSabalenka
Prvi servis (%)6567
Asi1318
Dvojne napake44
Neizsiljene napake1720
Winnerji3138
Osvojene točke9587
Priložnosti za brejk2/101/1
Točke na mreži3/1114/21

Klepač in Rojer brez polfinala mešanih dvojic
Po koncu obeh polfinalnih obračunov se je na osrednjem igrišču začel četrtfinale mešanih dvojic. Andreja Klepač in Nizozemec Jean-Julien Rojer sta izpadla, potem ko sta v podaljšani igri prvega niza vodila že s 6:1. Britanca Neal Skupski in Američanka Desirae Krawczyk sta s sedmimi zaporednimi točkami zrežirala velik preobrat in nato zalet presenela še v drugi niz. Napredovala sta s 7:6 in 6:2.

Nadal se bo vrnil v Washingtonu
Rafael Nadal, ki si je po porazu v polfinalu Roland Garrosa vzel krajši odmor, se bo avgusta vrnil na teniška igrišča. Zaigral bo na turnirju ATP-serije 500 v Washingtonu med 31. julijem in 8. avgustom. 35-letni Španec pa bo na njem nastopil prvič v karieri.

Tretji igralec sveta je nazadnje tekmoval 11. junija, ko je v polfinalu Roland Garrosa izgubil proti prvemu igralcu sveta Novaku Đokoviću, odpovedal pa je tako nastop v Wimbledonu kot na olimpijskih igrah v Tokiu.

Barty in Pliškova v finalu Wimbledona

Polfinale (Ž):
BARTY (AVS/1) – KERBER (NEM/25)
6:3, 7:6 (3)

KA. PLIŠKOVA (ČEŠ/8) - SABALENKA (BLR/2)
5:7, 6:4, 6:4


Mešane dvojice, četrtfinale:
KRAWCZYK/SKUPSKI (ZDA/VB/7) -
KLEPAČ/ROJER (SLO/NIZ/14)
7:6 (6), 6:2