Tomaš Berdych je dobil zadnja dva obračuna proti Federerju. Foto: EPA
Tomaš Berdych je dobil zadnja dva obračuna proti Federerju. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković v letošnji sezoni še ne pozna poraza. Foto: EPA

Čeh, ki je bil od Federerja boljši že na lanskem odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, je šestič v karieri ugnal 17-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam. V uvodnem nizu je Federer unovčil eno izmed štirih zaključnih žog. V drugem nizu sta oba tekmeca po enkrat oddala začetni udarec, Federerju pa se je uspelo vrniti po zaostanku z 2:5. Odločala je podaljšana igra, kjer je Berdych ubranil tri zaključne žoge za zmago Švicarja in slavil z 10:8.

Preveč napak Federerja s forhendom
V odločilnem nizu je Federer v peti igri zgrešil dva forhenda, serviral pa je tudi dvojno napako. Zaostanek s 15/40 je znižal z asom, nato pa zgrešil še en forhend. Berdychu je uspelo prednost zadržati do konca obračuna, ki je trajal dve uri in 19 minut. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 113:110 za Čeha, ki je serviral osem asov, Federer pa 13.

"Nole" je v prvem polfinalu s 6:3 in 7:6 ugnal Argentinca Juana Martina del Potra in je na turneji ATP-ja neporažen že 17 dvobojev zapored. Đoković in Berdych sta se pomerila v 13 dvobojih, prvi igralec sveta pa je izgubil le enkrat in bo tudi v soboto velik favorit.

DUBAJ, polfinale
(1.785.500 dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - DEL POTRO (ARG/4)
6:3, 7:6

BERDYCH (ČEŠ/3)
- FEDERER (ŠVI/2)
3:6, 7:6 (8), 6:4