Roger Federer že tri leta čaka na obogatitev svoje zbirke grand slamov , ki se je ustavila pri številki 17. Foto: Reuters
Roger Federer že tri leta čaka na obogatitev svoje zbirke grand slamov , ki se je ustavila pri številki 17. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković proti Marinu Čiliću še ne pozna poraza. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je le še dve zmagi oddaljena od koledarskega grand slama. Foto: Reuters

V švicarskem polfinalu New Yorka je Federer veliki favorit, vendar je bilo tako tudi na Roland Garrosu, pa je Wawrinka slavil v treh nizih. V 19 medsebojnih dvobojih je Wawrinka zmagal le trikrat, vselej na pesku.
Federer priznava, da je v življenjski formi. Njegov forehend je prodoren, bekhend stabilen, na mreži je standardno izvrsten, še posebej pa mu samozavest dviguje servis. Na zadnjih desetih dvobojih oziroma 25 osvojenih nizih je začetni udarec izgubil le dvakrat, obakrat v osmini finala proti Kohlschreiberju. V Cincinnatiju ne Murray ne Đoković, specialista returnov, nista prišla niti do ene priložnosti za brejk.

Na drugi strani Wawrinka do četrtfinala ni bil prepričljiv, potem pa je odpihnil Kevina Andersona, ki je predtem z izvrstno igro izločil Andyja Murrayja. "Stanimal" je s tem dobil potreben odmerek samozavesti in bi lahko bil v polfinalu še kako nevaren. Če bo deloval servis in če število nevsiljenih napak zniža na minimum, lahko ponovi predstavo iz finala Roland Garrosa, ko je popolnoma razorožil Đokovića.

Đoković je v drugem polfinalu velik favorit proti branilcu naslova Marinu Čiliću. Hrvat v 13 medsebojnih obračunih še ni okusil slasti zmage. Na zadnjih treh ni osvojil niti niza. Še najbolj je Čilić Srba namučil lani v Wimbledonu, ko je zapravil vodstvo z 2:1 v nizih. Đoković v zadnjih dveh dvobojih v New Yorku ni blestel. Robertu Bautisti Agutu in Felicianu Lopezu je oddal po en niz in bil na trenutke bolj živčen, kot smo ga vajeni. Trener Čilića Goran Ivanišević napoveduje: "Če ima Marin kje možnost, da premaga Novaka, je to prav igrišče v New Yorku. Moral bo tvegati, napadati in udarci bodo morali iti na igrišče. Đokovič je kot morski pes. Če zavoha kri, je konec. Poje te. Marin ga bo nekega dne premagal, prepričan sem o tem. Upam, da je to ta dan."

Đoković in Čilić bosta na igrišče stopila ob 23. uri, švicarski dvoboj pa bo takoj zatem.

Prav toliko pozornosti kot moški v ZDA žanjejo tudi ženski obračuni. Seveda sta glavni razlog Serena Williams in njen pohod na koledarski grand slam. Pred Sereno sta še dve oviri, prva je Roberta Vinci. Italijanka v štirih predhodnih medsebojnih obračunih Američanki ni odščipnila niti niza. Še najtesneje je bilo pred mesecem v Torontu, ko je bilo 6:4, 6:3.

Tudi v drugem polfinalu je Italijanka, Flavia Pennetta, ki se bo pomerila z drugo igralko sveta Simono Halep. Halepova je pred pol leta slavila v Miamiju s 6:3, 7:5 in je favoritinja tudi tokrat.

Polfinale (Ž), danes ob 17.00:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - VINCI (ITA)
drugi dvoboj
HALEP (ROM/2) - PENNETTA (ITA/26)
prvi dvoboj

Polfinale (M), petek ob 23.00:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - ČILIĆ (HRV/9)

Drugi dvoboj:
FEDERER (ŠVI/2) - WAWRINKA (ŠVI/5)