Juan Martin del Potro je pred osmimi leti v finalu premagal Federerja s 3:6, 7:6, 4:6, 7:6 in 6:2. Tudi tokrat je bil dvoboj zelo napet, a petega niza vseeno ni bilo. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro je pred osmimi leti v finalu premagal Federerja s 3:6, 7:6, 4:6, 7:6 in 6:2. Tudi tokrat je bil dvoboj zelo napet, a petega niza vseeno ni bilo. Foto: Reuters
Roger Federer
Federer je v New Yorku nanizal pet zmag zapored (2004-08), po porazu proti del Potru leta 2009 pa ni več dvignil pokala. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je imel težave v drugem krogu proti Japoncu Danielu in v tretjem krogu proti Leonardu Mayerju. V drugem tednu je ujel sijajno formo. Foto: Reuters
Andrej Rubljov
Andrej Rubljov je odigral odličen turnir, a ni imel nobene možnosti proti Nadalu. Foto: Reuters
CoCo Vandeweghe
CoCo Vandeweghe je zaokrožila izjemne predstave Američank. Foto: Reuters
Izjemni Del Potro ugnal Federerja
Pliškova izpadla in izgubila prvo mesto na lestvici WTA
Stephensova padla na tla zaradi mušice

28-letni Argentinec je v osmini finala po epskem preobratu izločil Dominica Thiema, potem ko je Avstrijec v četrtem nizu zapravil dve zaključni žogi. Njegovi forhendi spominjajo na leto 2009, ko je v nepozabnem finalu v petih nizih prav tako ugnal ugnal Federerja in se veselil uspeha kariere. Takrat je v polfinalu ugnal Nadala s 6:2, 6:2 in 6:2. Po štirih operacijah zapestja se je vrnil na veliko sceno.
Petkratni zmagovalec na igriščih Flushing Meadowsa je doživel prvi poraz na turnirjih za grand slam v letošnji sezoni. Odločilna je bila podaljšana igra tretjega niza, ko je imel 36-letni Švicar kar štiri priložnosti za vodstvo z 2:1 v nizih, "tie-break" pa je dobil "DelPo" z 10:8. V četrtem nizu z izjemnimi servisi in močnimi forhendi ni dopustil niti ene priložnosti za brejk. Obračun je trajal dve uri in 50 minut.

Statistika

Federer

del Potro

Prvi servis (%)6167
Asi

17

12

Dvojne napake53
Neizsiljene napake

41

32

Winnerji6048
Osvojene točke125131
Osv. točke na mreži34/5310/18
Priložnosti za brejk2/33/6


Boljši začetek Argentinca

V prvem nizu sta oba zanesljivo zadržala začetne udarce, nato pa je v enajsti igri pri izidu 30/30 Federer naredil dvojno napako. Sledil je hiter prihod k mreži, slab volej in sijajna forhend diagonala argentinskega velikana. V 12. igri je Del Potro potrdil zmago v prvem nizu.
Na začetku drugega niza se je Švicar prebudil in prikazal najboljši tenis v celotnem dvoboju. V četrti igri je brez oddane točke prišel do odvzema servisa, zadel je dva sijajna forhenda in zanesljivo izenačil na 1:1 v nizih.
Štiri zaključne žoge v tretjem nizu usodne za Federerja
Ko se je zdelo, da je ujel pravi ritem, je v drugi igri tretjega niza z dvojno napako izgubil servis. Del Potro je povedel s 3:0, a nato popustil in 19-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je izenačil na 4:4. Odločala je podaljšana igra, kjer je Argentienc naredil dve neizsiljeni napaki s forhendom in Federer je povedel s 6:4. Prvih dveh priložnosti ni unovčil, a je dobil še tretjo po dvojni napaki del Potra. Pri vodstvu s 7:6 je Švicar zgrešil bekhend, pri prednosti z 8:7 pa je "DelPo" zadel forhend. Priigral si je prvo zaključno žogo in osvojil tretji niz po napaki Federerja pri voleju.
V četrtem nizu je bil velikan iz Tandila neustavljiv, na servis je izgubil le tri točke, v peti igri pa je unovčil tretjo priložnost za brejk in nato zanesljivo zadržal prednost. Obračun je zaključil v slogu - z močnim forhendom.
"Del Potro ima boljše možnosti proti Nadalu"
"To je bil moj najboljši dvoboj na turnirju. Servis in forhend sta delovala brezhibno. Izvlekel sem se v podaljšani igri tretjega niza. Mislim, da je to moje domače igrišče. Imam številne glasne navijače in proti Nadalu jih bom znova potreboval. To je moj najljubši turnir," je bil navdušen del Potro.
Federer ni bil pretirano razočaran. Na novinarski konferenci, ki se je zavlekla krepko čez polnoč, je potrpežljivo v treh jezikih analiziral svoj izpad. "Juan Martin ima boljše možnosti, da premaga Nadala v polfinalu, kot bi jih imel sam. Moja igra ni bila dovbolj dobra, da bi osvojil ta turnir," je povedal Federer, ki je letos osvojil Melbourne in Wimbledon. "Odigral je najbolje, ko je bilo najbolj potrebno. Tudi sam sem mu včasih malce pomagal. Preveč sem nihal skozi celoten turnir," je še dodal Federer.
Najstnik Rubljov prejel pravo teniško lekcijo
Rafael Nadal je v četrtfinalu odpravil zmagovalca Umaga Andreja Rubljova s 6:1, 6:2 in 6:2.19-letni Rus, ki je z uvrstitvijo v četrtfinale presegel vsa pričakovanja (izločil je Grigorja Dimitrova in Davida Goffina), je pod zaprto streho Arthurja Asha kar sedemkrat izgubil začetni udarec. Nadal stopnjuje formo, forhend je deloval brezhibno, zadel je 21 "winnerjev" in naredil le 20 neizsiljenih napak. Obračun je trajal le uro in 35 minut.

Statistika

Nadal

Rubljov

Prvi servis (%)6862
Asi

4

1

Dvojne napake37
Neizsiljene napake

20

43

Winnerji2118
Osvojene točke9253
Osv. točke na mreži3/55/8
Priložnosti za brejk7/181/4

Vandeweghejeva zaokrožila izjemne nastope Američank
Pri dekletih so na pohodu Američanke, prvič pol letu 1981 so vse štiri polfinalistke iz ZDA (pred 36 leti so igrale Tracy Austin, Martina Navratilova, Chris Evert in Barbara Potter).
CoCo Vandeweghe
je izločila prvo nosilko Karolino Pliškovo s 7:6 in 6:3. Američanka je v prvem nizu povedla s 3:1, a je Čehinji uspelo izenačiti na 4:4. V deseti igri je imela celo zaključno žogo za uvodni niz, a je ni uspela unovčiti. V podaljšani igri je Vandeweghejeva dobila vse točke na svoj servis, ki je deloval brezhibno. V drugem nizu je Pliškova dvakrat izgubila začetni udarec.
Čehinja, ki je lani igrala v finalu OP ZDA, ne bo zadržala prvega mesta na lestvici WTA. V ponedeljek bo na vrhu prvič Garbine Muguruza.
"Nisem mislila na to, da igram proti najboljši igralki sveta. Imam precej bolj raznovrstno igro in to mi je zelo pomagalo. Na tem turnirju imam vse pod nadzorom, sploh nisem nervozna v odločilnih trenutkih," je pojasnila Vandeweghejeva, ki jo trenira zmagovalec Wimbledona leta 1987 Pat Cash.

Madison Keys
je v nočnem obračunu premagal kvalifkantko Kaio Kanepi s 6:3 in 6:3. V spodnjem delu žreba bo ameriški polfinale v petek ob 1.00, Venus Williams se bo pomerila s Sloane Stephens.

Fognini se je opravičil
Fabio Fognini je zaradi neprimernega vedenja ostal brez nastopov na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, poleg tega pa je moral plačati tudi kazen v znesku 24.000 ameriških dolarjev. Italijan se je zdaj za svoje neprimerno obnašanje opravičil. Zaradi incidenta v prvem krogu si je prislužil visoko denarno kazen, nato pa so mu organizatorji prepovedali nadaljnje nastopanje zaradi žaljenja sodnice, tako da je ostal tudi brez predvidenega nastopa v dvojicah. Fognini se je v pogovoru za televizijsko postajo Sky opravičil: "Opravičil bi se rad vsem, ki so se počutili napadene, posebej ženskam. Da te označijo za seksista, me zelo boli, saj to ne drži. Vem, da sem storil veliko napako," je dejal 30-letni Fognini.

Med dvobojem prvega kroga proti rojaku Stefanu Travaglii, ki ga je kot 22. nosilec izgubil s 4:6, 6:7, 6:3 in 0:6, je z žaljivkami napadel glavno sodnico na stolu Louise Engzel. Zaradi neprimernega obnašanja so mu naložili kar tri denarne kazni v skupnem seštevku 24.000 dolarjev, potem pa mu tudi prepovedali nastopanje. Stranska žrtev slabih živcev Fogninija je tako postal njegov rojak Simone Bolelli, saj ta par ni smel nastopiti v 3. krogu v konkurenci dvojic, kamor se je sicer uvrstil.

Četrtfinale (M), tabela:
NADAL (ŠPA/1)
- RUBLJOV (RUS)
6:1, 6:2, 6:2

DEL POTRO (ARG/24) - FEDERER (ŠVI/3)
7:5, 3:6, 7:6 (8), 6:4

ANDERSON (JAR/28) - QUERREY (ZDA/17)
7:6 (5), 6:7 (9), 6:3, 7:6 (6)

CARRENO BUSTA (ŠPA/12) - SCHWARTZMAN (ARG/29)
6:4, 6:4, 6:2



Četrtfinale (Ž), tabela:
VANDEWEGHE (ZDA/20)
- PLIŠKOVA (ČEŠ/1)
7:6 (4), 6:3

KEYS (ZDA/15) - KANEPI (EST)
6:3, 6:3

V. WILLIAMS (ZDA/9) - KVITOVA (ČEŠ/13)
6:3, 3:6, 7:6 (2)

STEPHENS (ZDA)
- SEVASTOVA (LAT/16)
6:3, 3:6, 7:6 (4)

Izjemni Del Potro ugnal Federerja
Pliškova izpadla in izgubila prvo mesto na lestvici WTA
Stephensova padla na tla zaradi mušice