Roger Federer je Tomaša Berdycha v Melbournu izločil tretje leto zapored. Foto: Reuters
Roger Federer je Tomaša Berdycha v Melbournu izločil tretje leto zapored. Foto: Reuters
Hyeon Chung je na poti do polfinala premagal Alexandra Zvereva in Novaka Đokovića. Foto: Reuters
Angelique Kerber je v izjemni formi. Lani ni osvojila nobenega turnirja, zato se je razšla z dolgoletnim trenerjem Torbenom Beltzem. Wim Fissette jo je preporodil in 30-letna Nemka ima lepe možnosti za drugi naslov v Melbournu. Foto: Reuters
Simona Halep je izgubila uvodne tri igre, nato pa je zmlela Karolino Pliškovo. Foto: Reuters
Federer gladko odpravil Berdycha

Korejec, 58. igralec sveta, je v četrtfinalnem obračunu nepostavljenih igralcev v Melbournu premagal Sandgrena s 6:4, 7:6 in 6:3. S tem je postal prvi igralec iz Južne Koreje, ki se je uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Pri 21 letih je najmlajši polfinalist turnirja za grand slam v zadnjih osemih letih in najnižje postavljeni igralec, ki mu je uspel ta podvig v Melbournu v zadnjih 14 letih.

Rafael Nadal bo zaradi poškodbe desne noge, zaradi katere je predal torkov četrtfinalni dvoboj proti Marinu Čiliću, počival vsaj tri tedne, so potrdili zdravniki.


Sandgren, ki je na lestvici ATP na 97. mestu, pred OP Avstralije še ni dobil dvoboja na turnirjih za grand slam.

Zanimivo je, da sta se igralca pomerila že letos v Aucklandu, kjer je v treh nizih slavil Chung. Korejec je začel silovito. Nasprotniku je že v uvodu odvzel servis, dobil prvi niz in v drugem povedel z 2:0. Takrat je Američan pokazal zobe. Dobil je pet od naslednjih šestih iger in pri izidu 5:3 serviral za niz, vendar se je Chung rešil. Izenačeno podaljšano igro je dobil na pet, potem ko je dobil zadnje tri točke. V tretjem nizu je odvzel servis 26-letnemu Američanu v četrti igri. Na koncu se mu je zatresla roka, saj je izkoristil šele šesto zaključno žogo. Dvoboj je trajal dve uri in 34 minut.
Federer tudi v petem dvoboju ni oddal niza
Federer je še 20. v 26 medsebojnih dvobojih (devetič zapored) nadigral Berdycha. Po slabem začetku je slavil s 7:6 (1), 6:3, 6:4 in je v Melbournu še brez izgubljenega niza. Čeh je na začetku povedel s 3:0 in prednost držal do izida 5:2. Pri 5:4 je serviral za niz in zapravil zaključno žogo. Drugo je imel na servis Švicarja pri vodstvu 6:5, ki pa ja prav tako ni izkoristil. Podaljšana igra je minila povsem v znamenju Federerja, ki je moment prenesel tudi v nadaljevanje.
Čeprav Berdych ni bil nebogljen tako kot na lanskem turnirju v Melbournu, je Federer navduševal tako z gibanjem kot winnerji (zbral jih je 61) z vseh strani. V drugem nizu je servis Čehu odvzel v osmi igri. V tretjem nizu sta si igralca izmenjala brejka na uvodu, nato pa je spet udaril Federer, ki je dvoboj mirno pripeljal do konca. V poflinale se je uvrstil po dveh urah in 20 minutah.
"Tomaš je hitro povedel, skoraj dobil prvi niz. Da sem tega preobrnil, moram priznati, da sem imel tudi nekaj sreče. Poleg tega sem bil tudi malo jezen zaradi nekaterih odločitev in svoje slabe igre. Trudil sem se in se zbral. Vesel sem bil, da sem dobil prvi niz, ker je bil ta zelo pomemben, šlo je skozi," je dejal Švicar.

To bo njegov 43. polfinale na turnirjih za grand slam, a prvi proti tenisaču, proti kateremu še ni igral na ATP turneji. "Nisva še igrala drug proti drugemu, bomo videli. Lepo je, da prihajajo nova imena, novi zvezdniki. Potrudil se bom, bomo videli kako bo," je dodal branilec naslova.

Polfinalistke z zmagovitim izkupičkom 39:1
V ženski konkurenci smo dobili še zadnji dve polfinalistki. Prva favoritinja Angelique Kerber je v 52 minutah odpravila Madison Keys s 6:1 in 6:2, prva igralka sveta Simona Halep pa je v uri in 13 minutah s 6:3, 6:2 nadigrala šesto nosilko Karolino Pliškovo.
Vse štiri polfinalistke imajo letos izjemen izkupiček. Halepova, Kerberjeva in Mertensova so dobile vseh deset obračunov v letu 2018, Wozniackijeva pa je izgubila le enkrat (9:1).

Četrtfinale, tabela (M):
ČILIĆ (HRV/6) - NADAL (ŠPA/1)
3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:2, 2:0, b.b.

EDMUND (VB) - DIMITROV (BLG/3)
6:4, 3:6, 6:3, 6:4

CHUNG (J. KOR) - SANDGREN (ZDA)
6:4, 7:6 (5), 6:3

FEDERER (ŠVI/2) - BERDYCH (ČEŠ/19)
7:6 (1), 6:3, 6:4


Četrtfinale, tabela (Ž):
HALEP (ROM/1) - PLIŠKOVA (ČEŠ/6)
6:3, 6:2

KERBER (NEM/21) - KEYS (ZDA/17)
6:1, 6:2

MERTENS (BEL) - SVITOLINA (UKR/4)
6:4, 6:0

WOZNIACKI (DAN/2) - SUAREZ NAVARRO/ŠPA
6:0, 6:7 (3), 6:2

Federer gladko odpravil Berdycha