Gre za največji uspeh Hrvata na pariškem pesku, do zdaj je vedno končal s predstavami najpozneje v četrtfinalu (2017 in 2018). Največji uspeh Hrvata v karieri je sicer zmaga na Odprtem prvenstvu ZDA leta 2014. V polfinale največjih turnirjev se je uvrstil prvič po letu 2018. Foto: Reuters
Gre za največji uspeh Hrvata na pariškem pesku, do zdaj je vedno končal s predstavami najpozneje v četrtfinalu (2017 in 2018). Največji uspeh Hrvata v karieri je sicer zmaga na Odprtem prvenstvu ZDA leta 2014. V polfinale največjih turnirjev se je uvrstil prvič po letu 2018. Foto: Reuters

To je bil sedmi obračun med 33-letnim Hrvatom in 24-letnim Rusom. Tretjič je zmago odnesel Čilić.

Proti Andreju je težko igrati. Dobro servira, močno udarja. A sem ga po hudem boju premagal, na kar sem izredno ponosen. Servis mi je res enkratno šel od rok, bil sem agresiven, le tako sem ga lahko premagal. Lahko bi storil kakšno napako manj, a zdaj to ni več pomembno. Ko je dvoboj tako dolg, so v igri vedno vzponi in padci. Močno sem utrujen, a bolj mentalno kot telesno.

Marin Čilić

Do zmage je Hrvat prišel z odličnim serviranjem. Dosegel je kar 33 asov, servis ga je reševal v odločilnih trenutkih, ko se je dvoboj lomil.

Igra je bila v prvem nizu izenačena, Rusu je uspel brejk za vodstvo s 6:5, v zadnji igri pa ni izgubil niti točke za dobljeni niz s 7:5. Hrvat je storil kar 16 neizsiljenih napak.

Drugi niz je Čilić začel silovito, hitro je unovčil brejk priložnost, 18 minut je potreboval za vodstvo z 0:3. Rubljov je v sedmi igri povedel s 30:0, a je Hrvat z odličnim servisom prevzel vodstvo, z asom pa je potrdil prevlado v tej igri za vodstvo z 2:5. Čilić je serviral za niz, izkoristil je peto zaključno žogico.

Andrej Rubljov. Foto: Reuters
Andrej Rubljov. Foto: Reuters

Po 14 minutah v tretjem nizu je bil izid izenačen na 2:2, Čilić ni izkoristil dveh brejk priložnosti. Mu je pa to uspelo v sedmi igri, ko je povedel s 3:5. Naslednjo igro je dobil Rus, Čilić pa je serviral za dobljeni niz. Z asom si je priigral zaključno žogico, a je forhend poslal v mrežo. Hrvat je izkoristil drugo zaključno žogico.

Rubljov je brez izgubljene točke dobil uvodno igro četrtega niza, Čilić mu je odgovoril z isto mero za izenačenje na 1:1. Nadaljevala se je izenačena igra – igralca sta bila izenačena še pri izidu 3:3, zadnje tri igre pa so pripadle Rusu za dobljeni niz.

Sorodna novica Nadal se je v nočni pariški drami maščeval Đokoviću

Sledil je peti niz, v katerem sta oba tenisača odlično servirala. V deseti igri si je Hrvat priigral zaključno žogo, a se je Rus izvlekel, osvojil je igro za izenačenje na 5:5. Rus je imel v 11. igri zadnjega niza priložnost za odvzem servisa, a se je Hrvat rešil z asom in "winnerjem". Rus je serviral za obstanek v igri in uspelo mu je.

O zmagovalcu je odločal prvi "super tie break" (do deset točk) v zgodovini pariškega turnirja. V njem je Hrvat dokončno strl odpor Rusa, povedel je z 2:4. Nanizal je še šest točk za končno zmago.

Čilić je postal šele peti še aktivni igralec, ki se je v polfinale uvrstil na vseh turnirjih za veliki slam. Pred tem je to uspelo le Novaku Đokoviću, Rogerju Federerju, Rafaelu Nadalu in Andyju Murrayju.

Čilić po drami do prvega polfinala Roland Garrosa
StatistikaRubljovČilić
Prvi servis (%)5558
Asi1533
Dvojne napake22
Neizsiljene napake3071
Winnerji3588
Osvojene točke170175
Priložnosti za brejk5/76/8
Točke na mreži11/1217/24
Holger Rune. Foto: Reuters
Holger Rune. Foto: Reuters

Skandinavski obračun Ruudu
Čilić, sicer 23. igralec sveta (nekdaj tudi tretji), se bo v polfinalu pomeril z Norvežanom Casperjem Ruudom.

Ta je v skandinavskem obračunu, dolgem tri ure in 18 minut, premagal Danca Holgerja Runeja s 6:1, 4:6, 7:6 (2) in 6:3.

Ruud je v prvem nizu nasprotniku dvakrat odvzel servis, niz je gladko dobil. V drugem nizu sta tenisača bila izenačena na 4:4, končnico pa je bolje odigral Rune, ki je izkoristil tudi priložnost za brejk. V tretjem nizu sta igralca odigrala podaljšano igro, dobil jo je Ruud za vodstvo z 2:1 v nizih. V četrtem nizu je Ruud potrdil zmago. Ruud je na dvoboju sprožil 13 asov in 55 winnerjev.

StatistikaRuudRune
Prvi servis (%)6855
Asi131
Dvojne napake44
Neizsiljene napake2446
Winnerji5554
Osvojene točke144117
Priložnosti za brejk3/612/17
Točke na mreži20/3134/49

Že prej sta se v polfinale uvrstila Nadal, ki je ugnal Đokovića, in Aleksander Zverev, Nemec je bil boljši od Španca Carlosa Alcaraza.

Casper Ruud je postal prvi Norvežan v zgodovini, ki se mu je uspelo uvrstiti v polfinale teniškega turnirja za veliki slam. Foto: Reuters
Casper Ruud je postal prvi Norvežan v zgodovini, ki se mu je uspelo uvrstiti v polfinale teniškega turnirja za veliki slam. Foto: Reuters
Ruud prvi Norvežan v polfinalih turnirjev za grand slam

Kasatkina in Swaitek v polfinalu
Rusinja Daria Kasatkina je v prvem četrtfinalu na Roland Garrosu s 6:4 in 7:6 (5) premagala rojakinjo Veroniko Kudermetovo. V polfinalu se bo pomerila s prvo nosiIko, Poljakinjo Igo Swiatek, ki je s 6:3 in 6:2 izločila Američanko Jessico Pegula.

Daria Kasatkina se je prvič uvrstila v polfinale turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Daria Kasatkina se je prvič uvrstila v polfinale turnirjev za grand slam. Foto: Reuters

Prvi dvoboj je bolje začela Kudermetova, ki je povedla s 3:1, a nato osvojila le še igro, niz je tako pripadel Kasatkini (6:4). Ta je prevladovala predvsem pri zadetih prvih servisih (75 odstotkov, njena tekmica jih je zadela 53).

Začetek drugega niza je bil obrnjen, saj je Kasatkini takoj uspel brejk, povedla je s 3:1 in 4:2, a delala precej napak in dovolila tekmeci, da se je vrnila v igro (4:4). Nato je Kasatkini uspel še en brejk, pri 5:4 je servirala za zmago, a je ob tem osvojila le eno točko.

Kasatkina je drugič igrala proti Kudermetovi in še drugič slavila. Foto: Reuters
Kasatkina je drugič igrala proti Kudermetovi in še drugič slavila. Foto: Reuters

V podaljšani igri že 6:1
Kudermetova je ob 6:6 zaradi težav z nogo zahtevala zdravniško pomoč, v tem času je druga Rusinja tekala po igrišču in skušala ostati ogreta in osredotočena. Ta fokus ji je uspelo prenesti v podaljšano igro, v kateri je dobila prvih pet točk in povedla s 6:1.

Nato se je začela prava mala psihična vojna, saj je naredila ogromno napak, kar je Kudermetova izkoristila in znižala na 6:5. Kasatkini je nato vendarle uspelo izkoristiti peto žogico za zmago.

"Tekma je bila živčna in napeta, sploh v podaljšani igri, ampak na koncu sem zmagala. Če bi ob zdravniški pomoči obsedela na stolu, najbrž ne bi mogla nadaljevati. Bilo je težko, sploh na mentalni ravni," je dvoboj povzela zmagovalka.

Iga Swiatek proslavlja uvrstitev v polfinale. Foto: Reuters
Iga Swiatek proslavlja uvrstitev v polfinale. Foto: Reuters

Swiatek lovi rekord
Iga Swiatek je z zmago podaljšala svoj zmagoviti niz na 33 tekem in če bo v Parizu dobila še dva dvoboja, bo izenačila rekord v številu zaporednih zmag, ki je v lasti Američanke Serene Williams.

21-letna Poljakinja je že v prvi igri Peguli vzela servis in nato povedla še 40:0. A se je Američanka vrnila, izenačila na 1:1 in pokazala, da prva igralka sveta mogoče vendarle ne bo imela lahkega dela. Toda nadaljevanje je vendarle pokazalo razliko v kakovosti, tako da z negotovostjo dvoboj ni postregel.

"Pred vsako tekmo sem živčna, tako je bilo tudi danes, a stres je včasih pozitivna stvar, saj postaneš bolj osredotočen in aktiven. Zadovoljna sem, sem še stopničko višje in gremo naprej," je bila dobre volje Poljakinja.

Roland Garros, četrtfinale

Moški:
NADAL (ŠPA/5) − ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4)

A. ZVEREV (NEM/3) − ALCARAZ (ŠPA/6)
6:4, 6:4, 4:6, 7:6 (7)

RUUD (NOR/8) − RUNE (DAN)
6:1, 4:6, 7:6 (2), 6:3

ČILIĆ (HRV/20) - RUBLJOV (RUS/7)
5:7, 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (2)


Ženske:
SWIATEK (POL/1) − PEGULA (ZDA/11)
6:3, 6:2

KASATKINA (RUS/20) − KUDERMETOVA (RUS/29)
6:4, 7:6 (5)

TREVISAN (ITA) − FERNANDEZ (KAN/17)
6:2, 6:7 (3), 6:3

GAUFF (ZDA/18) − STEPHENS (ZDA)
7:5, 6:2