Z uvrstitvijo v 3. krog je Kaja Juvan izenačila najboljši dosežek na turnirjih za grand slam, po Melbournu se je drugič letos prebila med 32 najboljših. V 1. krogu je izločila deveto nosilko Belindo Bencic iz Švice (6:3, 6:3), v drugem pa Francozinjo Clare Burel (6:3, 6:4). Foto: AP
Z uvrstitvijo v 3. krog je Kaja Juvan izenačila najboljši dosežek na turnirjih za grand slam, po Melbournu se je drugič letos prebila med 32 najboljših. V 1. krogu je izločila deveto nosilko Belindo Bencic iz Švice (6:3, 6:3), v drugem pa Francozinjo Clare Burel (6:3, 6:4). Foto: AP

Bedene je v uvodnih dveh krogih izgubil le 11 iger, ob petem nastopu v tretjem krogu največjih turnirjev pa ga je čakala zelo visoka ovira. Berrettini je osvojil pripravljalni turnir na travnati podlagi v Queen's Clubu pred dvema tednoma. Na Roland Garrosu se je uvrstil v četrtfinale, kjer ga je v štirih nizih izločil poznejši zmagovalec Novak Đoković. Italijan je proti najboljšemu slovenskemu tenisaču upravičil vlogo favorita in slavil po uri in 47 minutah.

Aljaž Bedene je drugič igral v tretjem krogu Wimbledona. Foto: AP
Aljaž Bedene je drugič igral v tretjem krogu Wimbledona. Foto: AP

Vremenska napoved za soboto ni bila dobra, zato so se odločili, da bodo kar na osmih igriščih začeli posamične obračune ob 12.00. In res, ob 12.25 sta morala Bedene in Berrettini pri izidu 3:3 v prvem nizu zaradi dežja prekiniti dvoboj. Po skoraj dveh urah se je obračun nadaljeval. Bedene je po vrnitvi na igrišče ubranil tri priložnosti za brejk, v deveti igri pa je Italijan izkoristil svojo šesto na obračunu in drugo v tej igri, s čimer si je odprl pot do prvega niza.

V drugi igri drugega si je prvič priložnost za odvzem servisa nasprotniku priigral Ljubljančan, celo dve, toda bil je neuspešen, nato pa v igri na svoj začetni udarec ni dobil niti točke, tako da je sedmi nosilec turnirja povedel z 2:1. Berrettini je bil zanesljiv v igrah na svoj servis, priigral si je še dve priložnosti za brejk, ki jih je sicer Bedene ubranil, in tudi drugi niz dobil s 6:4.

V tretjem nizu se je za odločilno izkazala že prva igra, ko je 25-letnemu Rimljanu uspelo odvzeti servis. Čeprav je Bedene v nadaljevanju na svoj začetni udarec igral zelo zanesljivo in je tri igre dobil tudi brez izgubljene točke, pa ni nasprotnika ogrozil ob njegovem servisu, tako da je Italijan napredoval po dobljenem tretjem nizu s 6:4.

"Igralci tipa Berrettini mi ne ustrezajo. Glede na to, da nisem visok igralec in da nimam velikega razpona rok, mi njegovi začetni udarci ne ustrezajo. In danes je Matteo res dobro serviral. Vseeno sem upal, se pripravil na dvoboj, dal vse od sebe, a žal se ni izšlo," je za Val 202 povedal 31-letni Ljubljančan.

Statistika Berrettini Bedene
Prvi servis (%) 64 64
Asi 20 8
Dvojne napake 0 3
Neizsiljene napake 23 23
Winnerji 38 20
Osvojene točke 93 72
Priložnosti za brejk 3/9 0/2
Točke na mreži 6/6 8/11

Juvan: Na začetku dvoboja sem bila kar malce živčna

17-letna Coco Gauff, ki se je pred dvema letoma ob svojem debiju v Wimbledonu kot kvalifikantka prebila v osmino finala, je z zmago nad Kajo Juvan ponovila dosežek iz leta 2019. 23. nosilka še ni izgubila niza in se bo zdaj pomerila z zmagovalko Wimbledona leta 2018 Angelique Kerber.

V prvem nizu je že po 18 minutah vodila s 5:1, nato je izgubila naslednji dve igri, toda to je ni zmedlo. Kaja Juvan se je bolje upirala na začetku drugega niza. Na koncu je še ubranila dve zaključni žogici za zmago, Coco Gauff pa je tretjo le izkoristila in slavila napredovanje.

Coco Gauff v osmini finala čaka Angelique Kerber. Foto: AP
Coco Gauff v osmini finala čaka Angelique Kerber. Foto: AP

"Priznam, na začetku dvoboja sem bila kar malce živčna, saj sem vendarle igrala na osrednjem igrišču. Zato sem začela malce zadržano, počasi. Kljub porazu nisem nezadovoljna, saj sem drugič letos igrala v tretjem krogu grand slama. Pred leti se mi je to zdelo nedosegljivo, zdaj pa je to dejstvo, na katerem lahko gradim nadaljnjo kariero," je za Val 202 dejala Kaja Juvan in priznala, da je kar malce utrujena, saj je v štirih dneh odigrala tri dvoboje. "Zadovoljna sem, da je telo zdržalo. Po zdravstvenih težavah v preteklih mesecih je bil to zelo pomemben trenutek. Zdaj se moram čim bolje spočiti in pripraviti na nove izzive."

"Super občutek je biti na tem igrišču. Ni pogosto, da tu igra 17-letno dekle. Nisem bila tako živčna kot v 2. krogu, navijači so mi dali energijo," je po zmagi povedala Američanka, ki je ljubljenka občinstva na sveti travi. Pred dvema letoma ji je uvrstitev v četrtfinale preprečila poznejša zmagovalka Simona Halep. Na turnirjih za grand slam se je med osem najboljših prvič prebila prejšnji mesec na Roland Garrosu.

Statistika Gauff Juvan
Prvi servis (%) 57 62
Asi 5 1
Dvojne napake 4 2
Neizsiljene napake 17 21
Winnerji 21 17
Osvojene točke 63 45
Priložnosti za brejk 5/7 2/6
Točke na mreži 14/21 8/21

Federer naprej po štirih nizih
V drugem obračunu na osrednjem igrišču je osemkratni zmagovalec Roger Federer s 6:4, 6:4, 5:7 in 6:4 premagal Camerona Norrieja. Britanec je igral v finalu Queen's Cluba in v letošnji sezoni izjemno napredoval.

39-letni Švicar se je 69. v karieri uvrstil v osmino finala turnirjev za grand slam. Po dvoboju je ponovil, da ima Wimbledon posebno mesto v njegovem srcu. "Upam, da je v meni ostalo še dovolj naboja, saj je to zadnji grand slam, preden bom dopolnil 40. let."

V ponedeljek ga čaka Italijan Lorenzo Sonego. To bo tretji obračun na osrednjem igrišču.

Medvedjev po zaostanku z 0:2 v nizih izločil Čilića
Zelo napet je zadnji obračun na igrišču številka 1. Drugi nosilec Danil Medvedjev je s 6:7, 3:6, 6:3, 6:3 in 6:2 izločil finalista Wimbledona pred štirimi leti Marina Čilića. Hrvat je odlično serviral v prvih dveh nizih, potem pa je kar sedemkrat oddal začetni udarec v nadaljevanju. Rus je napredoval po treh urah in 36 minutah, v osmini finala pa ga čaka Poljak Hubert Hurkacz.

Emma Raducanu je poskrbela za največje presenečenje 134. Wimbledona. Foto: Reuters
Emma Raducanu je poskrbela za največje presenečenje 134. Wimbledona. Foto: Reuters

Emma Raducanu senzacionalno med najboljših 16
Britanci imajo novo junakinjo. 18-letna Emma Raducanu je v nogometnem vzdušju na igrišču številka 1 ugnala Sorano Cirsteo s 6:3 in 7:5. 338. igralka sveta se je senzacionalno prebila med najboljših 16 na Church Roadu.

Postala je najmlajša Britanka, ki se je uvrstila v drugi teden Wimbledona v odprtem teniškem obdobju. V ponedeljek zvečer jo čaka Hrvatica, ki igra za Avstralijo Ajla Tomljanović.

"Na tako velikem igrišču še nikoli nisem stala. Na začetku obračuna sem bila zelo nervozna. Ko sem pripravljala garderobo za turnir, so mi starši rekli, da sem vzela preveč. Zdaj bo treba oprati oblačila," je tudi v izjavi po koncu dvoboja navdušila najstnica, ki se je ekspresno zasidrala v srca Britancev.

Na pripravljalnem turnirju v Nottinghamu je šele prvič zaigrala na turnirju WTA in nato dobila povabila za najprestižnejši turnir na svetu. Njen trener je Niger Sears, oče Kim Sears, ki je žena Andyja Murrayja.

Zagotovila si je najmanj 181.000 britanskih funtov
Osmina finala Wimbledona pomeni, da bo v žep pospravila (najmanj) 181.000 britanskih funtov. Rodila se je v Torontu. Oče je Kanadčan, mati pa Kitajka. Stari starši živijo v Romuniji, zato tudi tak priimek. Leta 2004 se je družina preselila v London. Najprej je navijala za Kitajko Na Li, zdaj pa ima najraje branilko naslova na sveti travi Simono Halep.

V Wimbledonu slovo še zadnjih dveh Slovencev

Matteo Berrettini je prejšnji mesec na Roland Garrosu po hudem boju v četrtfinalu izpadel proti Novaku Đokoviću. Foto: AP
Matteo Berrettini je prejšnji mesec na Roland Garrosu po hudem boju v četrtfinalu izpadel proti Novaku Đokoviću. Foto: AP

WIMBLEDON

3. krog (M), spodnji del tabele
(19.875.234 evrov, trava)

BERRETTINI (ITA/7) – BEDENE (SLO)
6:4, 6:4, 6:4
IVAŠKA (BLR) – THOMPSON (AVS)
6:4, 6:4, 6:4
AUGER ALIASSIME (KAN/16) – KYRGIOS (AVS)
2:6, 6:1, b. b.
A. ZVEREV (NEM/4) – FRITZ (ZDA/31)
6:7 (3), 6:4, 6:3, 7:6 (4)
FEDERER (ŠVI/6) – NORRIE (VB/29)
6:4, 6:4, 5:7, 6:4
SONEGO (ITA/23) – DUCKWORTH (AVS)
6:3, 6:4, 6:4
HURKACZ (POL/14) – BUBLIK (KAZ)
6:3, 6:4, 6:2
MEDVEDJEV (RUS/2) – ČILIĆ (HRV/32)
6:7 (3), 3:6, 6:3, 6:3, 6:2


3. krog (M), zgornji del tabele
(19.875.234 evrov, trava)

BARTY (AVS/1) – SINIAKOVA (ČEŠ)
6:3, 7:5
KREJČIKOVA (ČEŠ/14) – SEVASTOVA (LAT)
7:6 (1), 3:6, 7:5
RADUCANU (VB) – CIRSTEA (ROM)
6:3, 7:5
TOMLJANOVIĆ (AVS) – OSTAPENKO (LAT)
4:6, 6:4, 6:2
BADOSA (ŠPA/30) – LINETTE (POL)
5:7, 6:2, 6:4
MUCHOVA (ČEŠ/19) – PAVLJUČENKOVA (RUS/16)
7:5, 6:3
GAUFF (ZDA/20) – JUVAN (SLO)
6:3, 6:3
KERBER (NEM/25) – SASNOVIČ (BLR)
2:6, 6:0, 6:1