Blaž Kavčič je ob Blažu Roli odigral ključno vlogo v dvoboju z Južnoafričani. Foto: EPA
Blaž Kavčič je ob Blažu Roli odigral ključno vlogo v dvoboju z Južnoafričani. Foto: EPA
Blaž Trupej in Blaž Kavčič
Čeprav sta bila za današnji obračun dvojic od Slovencev prijavljena Grega Žemlja in Janez Semrajc, je kapetan Blaž Trupej že po uvodnem dnevu nakazal, da bo naredil menjavo v ekipi. Žemlja ima namreč že dalj časa težave z zdravjem, prvi težji trening pa je kapetanu pokazal, da še ne bo pripravljen ta konec tedna. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Blaž Rola
'Nekoliko nas je presenetilo, da ob Klaasnu danes ni zaigral Rik De Voest, a sva se z Blažem hitro ujela. Tudi danes sem imel malo treme pred dvobojem, a je bila ta že manjša kot včeraj,' je po dvoboju razkril Rola in dodal: 'Zagotovo je bilo danes lažje, ker ne stojiš sam na igrišču, ampak s partnerjem, tako da se trema malo porazdeli. Razlog zanjo je bilo predvsem dejstvo, da že dolgo časa nisem igral dvojic in da sva z Blažem prvič zaigrala skupaj.' Foto: BoBo
Slovenski tenisači so si zagotovili obstanek

Slovenci po današnjem dvoboju dvojic vodijo s 3:0 v zmagah, kar pomeni, da imajo pred nasprotnikom že neulovljivo prednost. Oba nedeljska posamična dvoboja bosta tako revijalnega značaja.

Obe reprezentanci s spremenjenima dvojicama
Odločilno točko za skupno zmago sta v dvoboju dvojic danes v Tivoliju priigrala Blaž Rola in Blaž Kavčič, ki sta bila od nasprotnikove naveze Raven Klaasen - Nikala Scholtz boljša s 7:5, 6:1 in 7:6. Kavčič je vskočil namesto še vedno ne povsem zdravega prvega slovenskega igralca Grege Žemlje, menjavo pa so tik pred dvobojem naredili tudi v južnoafriški ekipi, saj se je Ruan Roelofse na petkovem dvoboju s Kavčičem poškodoval, tako da je tudi kapetan Južne Afrike John-Laffnie De Jager posegel po menjavi. V ogenj je ob specialistu za igro dvojic Ravenu Klaasnu poslal še Nikalo Scholtza.

Še najbolj izenačen je bil tretji niz
To je bil prvi uradni skupni nastop za Kavčiča in Rolo, a se to na igrišču ni poznalo. Uvodni niz sta dobila po 47 minutah igre s 7:5, potem ko sta v zadnji igri še drugič odvzela servis tekmecema. Slovenca sta dobro začela tudi drugi niz in v četrti igri prišla do prvega brejka, nato pa vodstvo hitro povišala in niz dobila s 6:1. Tretji niz je bil še najbolj izenačen, a sta ga Rola in Kavčič po podaljšani igri zanesljivo dobila.

Kavčič: Pričakovala sva, da bo tekma veliko težja
"Mogoče je bilo malo lažje, ker sva ravno oba Blaža in sva se zato na igrišču dobro ujela," je po dvoboju v smehu dejal Kavčič in o gladki zmagi s 3:0 v nizih dodal: "Celo tekmo sva dobro igrala. Na začetku sta nasprotnika začela res na visoki ravni, kar naju je malo presenetilo, a vseeno sva pričakovala, da bo tekma veliko težja. Nisva pričakovala, da bova lahko zmagala s 3:0, ampak drug drugega sva spodbujala za vsako točko, dvigovala igro in zasluženo prišla do zmage."

Že prvi dan obračuna so Slovenci pobrali popoln izkupiček. Najprej je Rola s 6:1, 6:4 in 6:4 gladko premagal številko 1 v ekipi Južne Afrike, Rika De Voesta, v drugem dvoboju pa je bil Kavčič s 6:1, 6:3 in 6:4 boljši od Ruana Roelofseja.

Čehi že v finalu Davisovega pokala
Branilci naslova Čehi so se pred svojimi gledalci v Pragi že uvrstili v finale Davisovega pokala, potem ko sta Tomas Berdych in Radek Stepanek s 3:0 v nizih (6:3, 6:4, 6:2) ugnala Carlosa Berlocqa in Horacia Zeballosa. Čehi so si tako že zagotovili nedosegljivo prednost s 3:0 v zmagah, potem ko so v petek slavili v obeh posamičnih dvobojih.

V Beogradu merijo moči Srbi in Kanadčani, po drugem dnevu pa je izid v zmagah 1:2.

Davisov pokal
I. Evroafriška skupina, za obstanek
Ljubljana (Tivoli), pesek:
SLOVENIJA - JAR 3:0

Petek:
Rola - De Voest
6:1, 6:4, 6:4
Kavčič - Roelofse
6:1, 6:3, 6:4

Sobota, dvojice:
Kavčič/Semrajc - Klaasen/Scholtz
7:5, 6:1, 7:6

Nedelja ob 11.00:
Kavčič - De Voest
Rola - Roelofse


Svetovna skupina, polfinale

Praga, trda podlaga, dvorana:
ČEŠKA - ARGENTINA 3:0
Štepanek - Monaco 7:6, 6:3, 6:2
Berdych - Mayer 6:4, 4:6, 6:3, 6:4
Berdych/Stepanek -
Berlocq/Zeballos 6:3, 6:4, 6:2
Berdych - Monaco nedelja
Štepanek - Mayer nedelja
Beograd, pesek, dvorana:
SRBIJA - KANADA 1:2
Đoković - Pospišil 6:2, 6:0, 6:4
Tipsarević - Raonić 7:5, 3:6, 6:3, 3:6, 8:10
Bozoljac/Zimonjić -
Nestor/Pospišil 7:6, 4:6, 6:3, 6:7, 8:10
Đoković - Raonić nedelja
Tipsarević - Pospišil nedelja

V odebeljenem tisku je skupni izid v zmagah.

Slovenski tenisači so si zagotovili obstanek