Djoković je osvojil svoj 24. turnir v karieri, šestega letos. Foto: Reuters
Djoković je osvojil svoj 24. turnir v karieri, šestega letos. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Nadal bo moral na tretjo turnirsko zmago v Madridu počakati najmanj eno leto. Djokovič je bil v desetem medsebojnem dvoboju na pesku prvič boljši od njega. Foto: Reuters
Novak Djoković
Leto 2011 se je začelo naravnost sanjsko za Djokovića. Foto: Reuters
Iker Casillas, Cristiano Ronaldo, Sara Carbonero, Irina Shayk
Dvoboj prvega in drugega teniškega igralca sveta sta si ogledala tudi igralca nogometnega kluba Real Madrid Iker Casillas in Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters

Nadal, ki je lovil svoj tretji naslov v Madridu, je bil na pesku neporažen vse od 4. kroga OP Francije leta 2009, ko je bil od njega boljši Robin Söderling. Djoković drugega kot zmage ne pozna že vse od lanskega novembra, ko je bil poražen v polfinalu zaključnega turnirja. Od tedaj ni klonil že 34-krat, od tega 32-krat letos. Boljši začetek leta od Srba je imel le še John McEnroe leta 1984, ki ga je začel z 42 zaporednimi zmagami.

Zaostanek v zmagah znižal na 16:10
Nadal in Djoković sta pred letošnjim finalom v Madridu loparje prekrižala 25-krat; 16-krat je bil boljši Španec, od tega je dobil vseh devet dvobojev na pesku, oba na travi. Na trdi podlagi je Srb dobil devet, Nadal pa pet dvobojev. Djoković je tako prišel do prve zmage proti Nadalu na pesku. "Vedno je velik izziv igrati proti tebi, si velik šampion. Upam, da bova odigrala še veliko dvobojev," je dejal Djoković, ko je prevzel ček za 590.000 evrov.

Djoković je začel sanjsko, dobil večino dolgih izmenjav in dvakrat odvzel začetni udarec Nadalu ter povedel 4:0. V 5. igri je nepopustljivi Španec prišel do vodstva 0:40 in izkoristil drugo žogo za odvzem servisa ob dvojni napaki Srba. "Nole" je v 9. igri serviral za zmago v prvem nizu in povedel 30:0, nato pa je prvi igralec prišel do vodstva 40:30 in znižanja na 4:5. Igralca sta nato zadržala svoj začetni udarec, v 12. igri pa je Djoković ob 15:40 na svoj servis poslal žogico v mrežo, a se je na njegovo srečo odbila na stran Nadala in Srb je po 69 minutah prišel do zmage v prvem nizu.

Fantastičen udarec Rafe med nogama
Na začetku drugega niza sta oba po enkrat izgubila svoj začetni udarec. V prvi igri je Nadal navdušil 12.500 gledalcev, ko je po lobu žogico med nogama poslal prek Djokovića. Igralca sta svoj servis zadržala do 10. igre, ko je drugi igralec sveta povedel 0:40 in izkoristil drugo možnost za zmago, ko je Nadal po še eni maratonski izmenjavi žogo z bekhendom poslal predaleč. "Nole" se je po dveh urah in 18 minutah veselil šeste letošnje turnirske zmage.

Kvitova do tretjega letošnjega turnirja
V ženskem finalu je Čehinja Petra Kvitova premagala četrtopostavljeno Belorusinjo Viktorijo Azarenka s 7:6 (3) in 6:4 in osvojila svoj tretji letošnji turnirski naslov. Kvitova, 18. nosilka, si je prvi niz priborila, ko je Azarenka žogico poslala v mrežo. Igralki sta v drugem nizu vsaka osvojili po eno igro na servis nasprotnice, nato pa je Kvitova, tudi s pomočjo 40 'winnerjev', osvojila turnir, s čimer se bo na ponedeljkovi novi lestvici pomaknila na deseto mesto. Na lestvici bo napredovala tudi Azarenka, pridobila bo eno mesto in bo po novem četrta.

Mednarodni turnir ATP serije 1.000
(3.706.000 evrov, pesek)
Finale:

DJOKOVIĆ (SRB/2) - NADAL (ŠPA/1)
7:5, 6:4

Polfinale:
NADAL (ŠPA/1) - FEDERER (ŠVI/3)
5:7, 6:1, 6:3
DJOKOVIĆ (SRB/2) - BELLUCCI (BRA)
4:6, 6:4, 6:1

Mednarodni turnir serije WTA
(3.500.000 evrov, pesek)
Finale:

KVITOVA (ČEŠ/16) - AZARENKA (BLR/4)
7:6 (3), 6:4

Hercogova na glavni turnir v Rimu, Kavčič obstal v kvalifikacijah
Blaž Kavčič se ni uvrstil na turnir serije masters v Rimu z nagradnim skladom 2,2 milijona evrov. Najboljši slovenski teniški igralec je v zadnjem krogu kvalifikacij v treh nizih (2:6, 6:2, 3:6) izgubil proti Poljaku Lukaszu Kubotu, ki je od njega na lestvici ATP uvrščenem več kot šestdeset mest nižje.

Polona Hercog je na istem turnirju uspešno prestala oba kvalifikacijska kroga. Kot tretja nosilka je najprej izločila Poljakinjo Urszulo Radwansko, nato pa je bila boljša še od Španke Nurie Vives Llagostera.