Testiranje v Beogradu je potrdilo, da je tudi Novak Đoković okužen s SARS-CoV-19. Foto: EPA/MMC RTV Slovenija
Testiranje v Beogradu je potrdilo, da je tudi Novak Đoković okužen s SARS-CoV-19. Foto: EPA/MMC RTV Slovenija
Sorodna novica Okuženi še trije v Zadru, Đoković tarča kritik zaradi neodgovornega vedenja

V izjavi za javnost je Novak Đoković obvestil srbsko in svetovno javnost, da je bil njegov test v Beogradu pozitiven na okužbo z novim koronavirusom. Vodilni tenisač na ATP-lestvici je zatrdil, da ne čuti nobenih simptomov.

Prvič od preboja v svetovni teniški vrh je Novak Đoković deležen ostrih kritik tudi v domovini. Preostali dve postojanki njegove jadranske turneje, od 3. do 4. julija v Banjaluki in Đokovićeva ekshibicija 5. julija v Sarajevu, sta bili malo po objavi Đokovićevega pozitivnega testa prav tako odpovedani. Foto: Reuters
Prvič od preboja v svetovni teniški vrh je Novak Đoković deležen ostrih kritik tudi v domovini. Preostali dve postojanki njegove jadranske turneje, od 3. do 4. julija v Banjaluki in Đokovićeva ekshibicija 5. julija v Sarajevu, sta bili malo po objavi Đokovićevega pozitivnega testa prav tako odpovedani. Foto: Reuters

Đoković je s svojo ekipo in družino organiziral Adria Tour, s čimer je poskrbel za oživitev teniških turnirjev po prisilni prekinitvi zaradi izbruha pandemije, a očitno prezgodaj. V Beogradu se je z novim koronavirusom namreč okužil Bolgar Grigor Dimitrov, na prizorišču turnirja v Zadru pa so potrdili okužbo še pri treh ljudeh: Đokovićevem kondicijskem trenerju Marku Panikiju, Hrvatu Borni Ćoriću in Srbu Viktorju Troickem.

Iz Zadra odletel na testiranje v domači Beograd
Novak Đoković je zavrnil testiranje v Zadru, odletel je domov v Beograd, kjer je skupaj s svojo družino in spremljevalno ekipo odšel na testiranje. Po vrnitvi v Beograd je tudi prvi igralec sveta z družino opravil teste, ki so danes razkrili kar pričakovano vest – da je pozitiven.

Z ženo pozitivna, otroka negativna
"Takoj po prihodu v Beograd smo šli na testiranje. Moj in Jelenin rezultat je pozitiven. Otroka sta negativna,"
je v sporočilu javnosti zapisal Novak Đoković. Poleg Đokovića je pozitivna tudi njegova soproga Jelena, medtem ko sta njuna dva otroka negativna.

Sorodna novica Dimitrov okužen z novim koronavirusom; finale v Zadru odpovedan
Okuženi Đoković upa, da "bo vse dobro"

Delali smo s čistim srcem in iskrenimi nameni
"Vse, kar smo delali v preteklih mesecih, smo delali s čistim srcem in z iskrenimi nameni. Naš turnir je bil človekoljubne narave z idejo, da pomagamo tenisačem v regiji, da jim omogočimo možnosti za igro, prihod in da tako lažje prebrodijo težko obdobje. Hkrati smo želeli posredovati sporočilo solidarnosti in spoštovanja, ferpleja. Cilj je bil, da pomagamo dobrodelnim ustanovam in tistim, ki jim je pomoč najbolj potrebna. Vesel sem, da se je pobudi pridružilo veliko ljudi,"
je v prvem delu izjave poudaril Nole.

Okužena Đoković in njegova soproga

Motili smo se. Bilo je prezgodaj. Molim za čimprejšnje okrevanje vseh okuženih.
"Organizirali smo turnir v trenutku, ko je virus oslabel, in smo verjeli, da so bile možnosti za izvedbo turnirja. Motili smo se, izkazalo se je, da je bilo prezgodaj. Izredno nam je žal zaradi posamičnih primerov okužb. Spremljamo izjave zdravnikov, in upam, da se število okuženih ne bo povečevalo. Upam, da ne bo kakršnih koli zapletov pri zdravstvenem stanju in da bo vse dobro. Molim, da bi vsi čimprej okrevali. Sam bom ostal v samoosamitvi naslednjih 14 dni, čez pet dni pa bom ponovno testiran," je še dodal Đoković, ki ga zdaj čaka še hujši naval kritik, in to prvič v karieri tudi od domače srbske javnosti.

Objemanje ob mreži, poziranje in zabave po nočnih klubih
Športni svet je glasno kritiziral brezbrižnost organizatorjev in neupoštevanje higienskih protokolov ter polne tribune na turneji, sproščenost igralcev in navijačev na turnirjih, neupoštevanje osebne razdalje in neuporabo zaščitnih mask. Igralci so se objemali ob mreži, pozirali na fotografijah in se zabavali po nočnih klubih. Ker sta Srbija in Hrvaška začeli sproščati protikoronske ukrepe v tednih pred turnirjem, igralcem ni bilo treba omejevati osebnih stikov.

Đoković 14. junija na turnirju v Beogradu, kjer je poziral skupaj s prostovoljci. Foto: EPA
Đoković 14. junija na turnirju v Beogradu, kjer je poziral skupaj s prostovoljci. Foto: EPA

Igralci zahtevajo odstop Đokovića z mesta predsednika združenja igralcev ATP
Po blamaži z organizacijo Adria toura, na katerem so sodelovale nekatere največje svetovne športne zvezde in kjer se je zaradi malomarnosti, neodgovornega vedenja in neupoštevanja priporočil zdravstvene stroke okužilo vsaj osem ljudi, Sports Illustrated navaja, da igralci zahtevajo Đokovićev odstop z mesta predsednika združenja igralcev ATP. Kot piše SI, je Đokovićeva odstopna izjava na mizi, zahteva jo več članov združenja igralcev ATP-ja, ker se Đoković kot organizator jadranske turneje ni vedel odgovorno v vlogi, ki zahteva še toliko večjo odgovornost.

Na Balkanu odmevajo okužbe športnikov

Nikola Jokić se je okužil na ekshibicijski tekmi v Beogradu
Medtem pa iz ZDA poročajo, da je okužen tudi srbski košarkarski zvezdnik Nikola Jokić, ki igra v Ligi NBA za Denver Nuggetse. Neuradno naj bi se Jokić okužil 11. junija na ekshibicijski košarkarski tekmi v Beogradu, ki se je je udeležil tudi Đoković. Jokić (med tekmovalnim premorom je shujšal kar za 18 kilogramov) in Đoković sta celo sedela skupaj.

Jokić bi se moral v ZDA vrniti že 15. junija, a mu je Liga NBA dovolila, da ostane v rodnem Somborju nekoliko dlje. Center, ki je bil pozitiven na testu prejšnji teden, nima simptomov okužbe. Srbije ne bo mogel zapustiti, dokler ne bo njegov test v 24 urah dvakrat negativen. Predvidoma pa bo lahko v Kolorado odpotoval prihodnji teden.

V letošnji sezoni je v povprečju zbiral po 20,2 točke, 10,2 skoka in 6,9 podaje na tekmo.

Denver je pred predvidenim nadaljevanjem lige 30. julija na skupnem prizorišču v Orlandu na tretjem mestu Zahodne konference (43 zmag, 22 porazov) za Los Angeles Lakersi in Los Angeles Clippersi.

Srbski selektor Igor Kokoškov je zaradi novega koronavirusa ostal brez predvidenega pripravljalnega tabora na Kopaoniku. Foto: Reuters
Srbski selektor Igor Kokoškov je zaradi novega koronavirusa ostal brez predvidenega pripravljalnega tabora na Kopaoniku. Foto: Reuters

Okužen izbranec Kokoškova
Že v torek dopoldne, ko je Srbija še čakala na izid Đokovićevega testa, je vzniknila novica, da je nekdanji selektor Slovenije Igor Kokoškov ostal brez pripravljalnega tabora, saj je okužen reprezentant Stefan Đorđević.

Košarkar FMP-ja in košarkarske reprezentance Srbije Stefan Đorđević je pozitiven na SARS-CoV-2, piše Blic.

Košarkarska reprezentanca Srbije bi morala v četrtek odpotovati na 10-dnevne priprave na Kopaonik pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja.

Po posvetu odpovedali pripravljalni tabor
Srbska košarkarska zveza je objavila seznam igralcev, ki bi se morali zbrati na pripravah, že predtem v sredo zjutraj pa bi se celotno osebje testiralo na koronavirus. A ko je prišlo na dan, da je povabljeni Đorđević okužen, se je vodstvo srbske košarkarske zveze po posvetu s selektorjem Kokoškovom odločilo, da odpove priprave.

V Srbiji oblasti objavljale prenizke številke okužb