Novak Đoković je v Melbournu že devetkrat osvojil OP Avstralije, tudi zadnje tri izvedbe, a zaradi ostrih avstralskih proticovidnih pravil in Srbovega nasprotovanja cepljenju ga na začetku prihodnjega leta najbrž ne bo na peto celino. Foto: Reuters
Novak Đoković je v Melbournu že devetkrat osvojil OP Avstralije, tudi zadnje tri izvedbe, a zaradi ostrih avstralskih proticovidnih pravil in Srbovega nasprotovanja cepljenju ga na začetku prihodnjega leta najbrž ne bo na peto celino. Foto: Reuters

Premier avstralske zvezne države Victoria Dan Andrews je v torek napovedal, da ne pričakuje nobenih izjem za vstop v državo glede covidnih meril za teniške igralce, ki januarja tradicionalno začenjajo sezono v Avstraliji.

"Menim, da necepljen teniški igralec ne bo mogel do vizuma za vstop v državo," je dejal Andrews in dodal: "Virus ne izbira in mu je popolnoma vseeno, koliko grand slamov si osvojil ali na katerem mestu teniške lestvice si."

Enaka pravila in pričakovanja tudi za F1

Kot še poročajo avstralski mediji, je Andrews dodal: "Če pa bodo slučajno prejeli vizum, bodo morali za nekaj tednov v karanteno, medtem ko za polno cepljene karantene ne bo."

Premier Victorie, kjer leži Melbourne, je še dodal, da bo cepljenje obvezno tudi za dirko svetovnega prvenstva v formuli 1, ki je na koledarju aprila. "Velika nagrada je spomladi in prepričan sem, da na dirki ne bo oseb, ki ne bi bile polno cepljene," je zatrdil Andrews.

Đoković noče razkriti, ali se je oz. ali se bo cepil

Trikratni zaporedni zmagovalec Melbourna in prvi tenisač sveta Novak Đoković se je javno že večkrat izrekel proti cepivom, čeprav sam rad poudarja, da ni proticepilec, ampak za svobodno odločanje, in za zdaj tudi noče razkriti, ali je cepljen proti novemu koronavirusu ali ne.

V pogovoru za srbski Blic je 34-letni Beograjčan dejal, da bo do konca sezone nastopil na mastersu v Parizu, finalu sezone v Torinu in Davisovem pokalu, in obenem že sam izrazil dvom o nastopu v Avstraliji, kjer se tradicionalno začenja nova teniška sezona. Đoković je povedal tudi, da je razočaran nad mediji, ki da sejejo strah in paniko glede koronske bolezni med ljudmi, ter razdvajajo na cepljene in necepljene.

Po rekordni 21. naslov šele v Parizu in Wimbledonu?

Na prihodnjem OP-ju Avstralije bi Đoković lahko lovil rekordno 21. zmago na turnirjih za grand slam, potem ko je na septembrskem OP-ju ZDA izgubil v finalu in od takrat še ni zaigral.

Srb, ki ima tako kot Švicar Roger Federer in Španec Rafael Nadal v lasti po 20 naslovov za grand slam, bi v Melbournu lovil svoj že deseti naslov. "Za zdaj še ne vem, ali bom zaigral v Avstraliji ali ne. Seveda si tja želim iti. Melbourne je moj najuspešnejši turnir, rad imam naš šport in sem visoko motiviran," je sklenil Đoković.