Novak Đoković se je z Rafaelom Nadalom v karieri pomeril že 53-krat. V zmagah vodi z 28:25. Foto: Reuters
Novak Đoković se je z Rafaelom Nadalom v karieri pomeril že 53-krat. V zmagah vodi z 28:25. Foto: Reuters
Sorodna novica Đoković uničil Nadala: Do 15. grand slama v dobrih dveh urah!

Novak Đoković. Rafael Nadal. Finale Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Poslastica za teniške sladokusce. Ali pač? Športna javnost si je od finalnega dvoboja 'tam spodaj' veliko obetala, dobila pa predvsem dominantnost enega tenisača in kup nevsiljenih napak drugega. Đoković je Nadala nadigral v vseh elementih igre in po dobrih dveh urah s 6:3, 6:2 in 6:3 osvojil 15. turnir za grand slam.

Z novo zmago nad Nadalom ‒ Srb v medsebojnih dvobojih zdaj vodi z 28:25 ‒ je podrl tudi rekord po številu osvojenih turnirjev za grand slam v Melbournu. Beograjčan je v nedeljo dopoldne po srednjeevropskem času osvojil že sedmi turnir, s čimer je zasedel vrh večne lestvice. Po šest sta jih na drugem mestu osvojila Roger Federer in Roy Emmerson.

Vrnil bom uslugo in Rafi čestital za odlične nastope v zadnjih dveh tednih. Danes si imel težek dvoboj. Toda uspešno si se vrnil po poškodbi, zaradi katere si bil z igrišč odsoten od lanskega septembra. Meni, ostalim teniškim kolegom, predvsem pa mladim igralcem širom po svetu, si pokazal, kaj pomenita odpornost in bojevitost.

Đoković po dvoboju Nadalu

Nole prevelik zalogaj za Nadala
Nadal je v Melbournu letos igral odlično. Na trenutke je morda igral celo najboljši tenis v karieri, a po razmeroma slabem uvodu v finalni dvoboj se ni več pobral. Đoković je izkoristil slabo igro nasprotnika, osvojil je kar 15 od prvih 18 točk, prvi niz je dobil po le 36 minutah. Gledalci, ki so upali na bolj izenačen in predvsem daljši dvoboj, so stiskali pesti za Španca, a je v 5. igri izgubil začetni udarec, Nole je brejk potrdil v naslednji igri in niz zaključil s 6:2. Podobna zgodba se je odvila tudi v zadnjem nizu, Đokoviću sta se v 3. igri ponudili dve priložnosti za brejk, izkoristil je drugo, vse ostalo je bila zgodovina.

Đoković poziral s pokalom v botaničnem vrtu v Melbournu

Ostal je brez besed
"Trenutno razmišljam o svojem popotovanju v zadnjih 12 mesecih. Pred natanko letom dni sem prestal operacijo. To, da zdaj stojim tukaj pred vsemi vami, s tremi osvojenimi turnirji za grand slam od štirih, je res neverjetno. Ostal sem brez besed," je povedal Đoković, potem ko je ‒ tako kot je to v navadi ‒ nasprotnika pohvalil za dobre nastope na turnirju. "Rad bi se zahvalil svoji ekipi, ki me ves čas podpira. Vedno ste z mano, me tolerirate, ko imam slabe dneve, in kljub vsemu uspete sestaviti uspešen mozaik, ki prinaša rezultate," je še dodal.

Novak Đoković je postal prvi tenisač v zgodovini odprte dobe, ki je v treh različnih obdobjih osvojil po tri turnirje za grand slam zapored. Prvič mu je to uspelo leta 2012 (Wimbledon 2011, OP ZDA 2011 in OP Avstralije 2012), drugič leta 2016 (Wimbledon 2015, OP ZDA 2015, OP Avstralije 2016 in OP Francije 2016) in nazadnje letos (Wimbledon 2018, OP ZDA 2018 in OP Avstralije 2019). Foto: Reuters
Novak Đoković je postal prvi tenisač v zgodovini odprte dobe, ki je v treh različnih obdobjih osvojil po tri turnirje za grand slam zapored. Prvič mu je to uspelo leta 2012 (Wimbledon 2011, OP ZDA 2011 in OP Avstralije 2012), drugič leta 2016 (Wimbledon 2015, OP ZDA 2015, OP Avstralije 2016 in OP Francije 2016) in nazadnje letos (Wimbledon 2018, OP ZDA 2018 in OP Avstralije 2019). Foto: Reuters

Zahvala družini za brezpogojno ljubezen
Sledile so besede najbližjim. "Rad bi pozdravil svojo družino, začenši z ženo, sinom in hčerko. Upam, da sta gledala. No, vsaj pred dvobojem sta rekla, da bosta. Lovorike so še toliko bolj posebne, ko jih lahko delim s tako posebnimi ljudmi. Imam jih zelo rad," je nadaljeval presrečni Đoković in poudaril: "Rad bi se jim zahvalil za brezpogojno ljubezen in podporo."

Za konec se je zahvalil še organizatorjem turnirja in navijačem. Po njegovem mnenju gre v Melbournu za turnir, ki je iz sezone v sezono boljši.

Majorčan ni imel svojega večera
Nadal je imel ‒ razumljivo ‒ precej manj razlogov za veselje, a kljub vsemu je ponosen, da je po težkih časih, ko se je boril s številnimi poškodbami, spet v vrhu svetovnega tenisa. "Za mano sta dva zelo čustvena tedna, četudi nocoj nisem igral tako, kot bi moral. Za mano sta dva zelo pomembna tedna. V zadnjih dveh letih sem šel skozi zelo težke trenutke, vse skupaj je bilo zelo boleče. Čeprav nocoj nisem imel svojega večera, mi je zelo pomembno, da sem glede na vse težave s poškodbami tukaj, kjer sem," je povedla Majorčan in požel glasen aplavz zvestega avstralskega občinstva.

Osvojeni turnirji za grand slam v odprti dobi

20 - Roger Federer
17 - Rafael Nadal
15 - Novak Đoković
14 - Pete Sampras
11 - Bjorn Börg
8 - Jimmy Connors
8 - Ivan Lendl
8 - Andre Agassi

Še naprej bo trdo garal
Nadaljeval je: "Res verjamem, da sem zadnja dva tedna igral zelo dobro. To mi bo vlilo samozavest za nadaljevanje sezone. Hvala ekipi za vse. Lahko povem zgolj to: še naprej bom trdo garal in se boril, da postanem še boljši igralec. Vsak trenutek se bom boril. To počnem že vso kariero. Včasih je zaradi vseh poškodb težko, težko je tudi zaradi dobrih nasprotnikov, a še naprej bom pridno treniral."

Đoković: Neverjetno, sem brez besed