Novak Đoković bo v nedeljo lovil že 21. zmago na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Novak Đoković bo v nedeljo lovil že 21. zmago na turnirjih za grand slam. Foto: EPA

35-letni Srb je enajstič igral polfinale Wimbledona in 43. polfinale na vseh grand slamih. Po slabem začetku je le še korak oddaljen od sedmega naslova na Church Roadu, s čimer bi se izenačil s Petom Samprasom, medtem ko ima Roger Federer osem lovorik. Đoković je v Wimbledonu nanizal že 27 zmag. Zadnji poraz je doživel pred petimi leti.

Đoković je odlično serviral po izgubljenem prvem nizu. V nadaljevanju si Norrie ni priigral nobene priložnosti za brejk. V večini iger je osvojil le točko, dve že zelo redko. Beograjčan je zadel 13 asov in naredil le eno dvojno napako. Obračun je trajal dve uri in 35 minut.

Cameron Norrie je navdušil navijače. Tudi v polfinalu ni razočaral, a je naredil preveč neizsiljenih napak. Foto: EPA
Cameron Norrie je navdušil navijače. Tudi v polfinalu ni razočaral, a je naredil preveč neizsiljenih napak. Foto: EPA

Norrie nanizal pet iger zapored
Dvoboj v sijajnem vzdušju na osrednjem igrišču se je začel precej nenavadno, saj sta oba izgubila začetni udarec v uvodnih igrah. 26-letni Norrie, ki je na letošnjem Wimbledonu sploh prvič v karieri prišel dlje od 3. kroga, je ujel pravi ritem z osnovne črte in nanizal kar pet iger zapored. Đoković je tudi v peti in sedmi igri izgubil začetni udarec.

Đoković do ključnega brejka v osmi igri drugega niza
V drugem nizu sta igralca dobivala igre na svoj servis, Đoković je zapravil tri priložnosti za brejk. V osmi igri je Srbu uspelo izkoristiti napake Norrieja, povedel je s 5:3 in nato v deveti igri izenačil na 1:1 v nizih.

Srb še ni osvojil niza proti Nicku Kyrgiosu, a na osrednjem igrišču Wimbledona ga je res težko premagati. Foto: EPA
Srb še ni osvojil niza proti Nicku Kyrgiosu, a na osrednjem igrišču Wimbledona ga je res težko premagati. Foto: EPA

Ko se je Srb sprostil, je zmlel Britanca
Đoković je imel v uvodu tretjega niza tri nove priložnosti za odvzem servisa in zadnjo tudi unovčil. Srb, ki se je v četrtfinalu vrnil po zaostanku z 0:2 v nizih proti Janniku Sinnerju, je sijajno serviral. Oddal je le tri točke v štirih servisnih igrah. Norrie je tudi v peti igri izgubil začetni udarec in razlika med tekmecema je bila vse očitnejša.

Že v prvi igri četrtega niza je Srb zadal nov velik udarec domačemu favoritu. Tudi glasni navijači so počasi začeli obupavati na polnih tribunah. V peti igri je Norrie obranil kar štiri žogice za nov brejk in se obdržal v igri, toda prvi nosilec ni dopustil nobene priložnosti za odvzem servisa več.

Đoković bo lovil sedmi naslov v Wimbledonu

V nedeljo pričakuje čustveni ognjemet
"Cameron ni imel veliko za izgubiti. Nikoli ni lahko igrati proti domačemu igralcu. To je bil najbolj vroč dan na turnirju. V prvem nizu nisem dobro zadeval žoge, ključen pa je bil brejk v drugem nizu, ko mi je z nekaj napakami poklonil igro. Dobil sem zalet in igral sem precej bolje v nadaljevanju. Delo še ni končano. Pričakujem čustveni ognjemet v nedeljo. Kyrgios ima enega izmed najboljših servisov v karavani. Proti njemu še nisem osvojil niza. Upam, da mi bodo izkušnje pomagale," je povedal Đoković.

StatistikaĐokovićNorrie
Prvi servis (%)6557
Asi137
Dvojne napake13
Neizsiljene napake2836
Winnerji3833
Osvojene točke11389
Priložnosti za brejk5/143/4
Točke na mreži26/3220/36

Kyrgios dobil vse štiri nize proti Đokoviću
40. igralec sveta Kyrgios je imel danes prost dan, saj je Nadal zaradi poškodbe trebušne mišice dvoboj v četrtek zvečer predal. "Različna igralca, različni osebnosti. Rafael Nadal, upam, da boš dobro okreval. Vsi upamo, da te kmalu znova vidimo popolnoma zdravega," je Avstralec sporočil Špancu.

Kyrgios in Đoković sta oba medsebojna obračuna odigrala leta 2017. V osmini finala mastersa v Indian Wellsu je bil Avstralec boljši s 6:4 in 7:6. Na turnirju v Acapulcu v Mehiki prav tako na trdi podlagi pa s 7:6 in 7:5.

Kyrgios si ni mislil, da bo zaigral v finalu Wimbledona

Polfinale (M):
ÐOKOVIC (SRB/1) – NORRIE (VB/9)
2:6, 6:3, 6:2, 6:4

KYRGIOS (AVS) – NADAL (ŠPA/2)
b. b.

Finale bo v nedeljo ob 15.00.