Novak Đoković je razumljivo v središču pozornosti avstralskih novinarjev. Foto: Reuters
Novak Đoković je razumljivo v središču pozornosti avstralskih novinarjev. Foto: Reuters

Đoković je bil izgnan iz Avstralije tik pred začetkom turnirja za grand slam, ker ni bil cepljen proti covidu-19. Po sodni sagi, ki je zaznamovala začetek športnega leta 2022, je dobil tudi triletno prepoved vstopa v državo. Avstralska vlada, ki se je medtem zamenjala, je novembra Đokovića pomilostila. Zdaj ima Srb priložnost, da naskakuje 10. lovoriko v Melbournu, s čimer bi se z 22. grand slam naslovi izenačil z Rafaelom Nadalom.

"Teh dogodkov ne moreš pozabiti. To za vedno ostane v tebi. To je nekaj, česar še nikoli nisem doživel in upam, da nikoli več ne bom. Zame je bila to dragocena življenjska izkušnja. Toda treba je iti naprej. Vrnitev v Avstralijo govori o tem, kaj čutim do te države in kako rad igram tukaj," je povedal Đoković.

Za pripravo na prvi grand slam turnir sezone, ki se bo začel 16. januarja, bo Đoković prihodnji teden igral v Adelajdi. "Gre za lepo mesto in ljudje v Adelajdi imajo radi tenis. Gre za športen narod in upam, da bo vse minilo v pozitivnem vzdušju. To je nekaj, česar ne morem napovedati. Potrudil se bom, da bom igral dober tenis in prinesel dobra čustva in občutke občinstvu," se toplega sprejema nadeja Đoković.

"Kar se je zgodilo pred 12 meseci, ni bilo lahko prebaviti. A hkrati sem moral iti naprej. Ti dogodki ne bodo izbrisali tistega, kar sem doživel v Melbournu in Avstraliji v svoji celotni karieri. Prihajam s pozitivnimi občutki in komaj čakam, da zaigram. Ne nazadnje gre za moj najljubši grand slam, kar dokazujejo tudi rezultati," je dejal Đoković.

V štabu Đokovića je pred letošnjo sezono prišlo do spremembe. Dolgoletnega fizioterapevta Ulisesa Badio je zamenjal Claudio Zimaglia. V ekipo Srba se je vrnil nekdanji fizioterapevt Miljan Amanović, ki bo Đokovića spremljal na določenih turnirjih. Eden izmed teh bo tudi grand slam v Melbournu.

Đoković lanskih dogodkov nikoli ne bo pozabil, a se je z veseljem vrnil v Avstralijo