Novak Đoković in Stanislas Wawrinka sta navdušila 23.000 gledalcev na stadionu Arthurja Asha. Foto: EPA
Novak Đoković in Stanislas Wawrinka sta navdušila 23.000 gledalcev na stadionu Arthurja Asha. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković se je pobral po slabem začetku. Porabil je veliko moči, ki bi mu koristila v ponedeljkovem finalu. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka
Stanislas Wawrinka je odigral najboljši turnir v karieri, v polfinalu je bil blizu presenečenju. Foto: EPA
Loparji
Wawrinka je razbil dva loparja in izgubil točko. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal je že 21-krat ugnal Novaka Đokovića. Srb je dobil 15 medsebojnih obračunov. Foto: EPA
Richard Gasquet
Richard Gasquet še vedno ostaja brez zmage nad Nadalom v članski konkurenci. Foto: EPA
Sean Connery
Škotski filmski igralec Sean Connery je upal, da bo v polfinalu gledal svojega rojaka Andyja Murrayja. Branilec naslova je izpadel v četrtfinalu. Connery je vseeno lahko užival v obeh polfinalnih obračunih. Foto: EPA

Španec je v drugem polfinalu odpravil Richarda Gasqueta s 6:4, 7:6 in 6:2. Dvoboj je trajal le dve uri in 21 minut.
"Nole" in "Rafa" se bosta v ponedeljek pomerila že tretjič v finalu OP-ja ZDA, leta 2010 je zmagal Nadal s 6:4, 5:7, 6:4 in 6:2. Leta 2011 je bil boljši Đoković s 6:2, 6:4, 6:7 in 6:1. To bo že 37. medsebojni obračun najboljših tenisačev sveta, kar je rekord.
Prvi igralec sveta je Wawrinko ugnal že 13-krat v 15 dvobojih. Dobil je zadnjih 12 medsebojnih dvobojev. Januarja je v Melbournu dobil odločilni niz z 12:10, tudi tokrat pa se je moral pošteno potruditi za preboj v četrti zaporedni finale Flushing Meadowsa.
Đoković v prvem nizu razglašen
Prvi nosilec je začel zelo slabo, že v tretji igri je naredil preveč napak, z dvojno napako je poklonil Švicarju še drugo priložnost za odvzem servisa, ki jo je unovčil. V peti igri je Wawrinka zadel izjemen forhend in povedel že s 4:1. "Nole" se je malce prebudil, uspel je znižati na 2:4, a je že v naslednji igri še tretjič izgubil začetni udarec. Posebej drugi servis je popolnoma odpovedal (1/9) in Wawrinka je po 34 minutah dobil uvodni niz.

Statistika

Đoković

Wawrinka

Prvi servis (%)6750
Asi

9

8

Dvojne napake67
Neizsiljene napake

46

69

Winnerji3857
Osvojene točke165165
Osv. točke na mreži29/4026/41
Brejk priložnosti4/195/9


"Nole" se je vrnil po zaostanku z 2:4

V peti igri drugega niza je Wawrinka zadel bekhend paralelo, njegov najboljši udarec z osnovne črte, potem pa je Đoković poslal forhend v avt in Švicar je povedel s 3:2. V osmi igri se je Wawrinki malce zatresla roka, zgrešil je dva forhenda in Srb je izenačil na 4:4. V podaljšani igri je deseti igralec sveta naredil dvojno napako ob najbolj neprimernem trenutku, Đoković je povedel s 4:2, nato pa je zadel še izjemen forhend in dobil "tie-break" s 7:4.
Žilavi Švicar znova prevzel pobudo
Ko se je že zdelo, da je odpor Wawrinke strt, je Đoković znova slabo serviral v osmi igri tretjega niza. S forhendom je zadel vrh mreže, žogica je ostala na njegovi strani in Švicar je povedel s 5:3. V deveti igri je zanesljivo zadržal začetni udarec in povedel z 2:1 v nizih.
Jezni Wawrinka razbil dva loparja
Na začetku četrtega niza se je utrujenost poznala Wawrinki, v drugi igri je z dvojno napako omogočil Đokoviću vodstvo z 2:0. V tretji igri je najprej Wawrinka dobil opozorilo, ker je zaradi izbruha jeze zlomil lopar. Kmalu zatem je izgubil točko, ker je zlomil še okvir drugega loparja, nato pa ga je na poti do klopi še prelomil prek kolena. Srb je povedel s 4:1, potem pa je Švicar zahteval zdravniško pomoč zaradi bolečin v hrbtu. Đoković je tudi po nekajminutnem odmoru ohranil zbranost, zadržal servis dvakrat in osvojil četrti niz.
Ena igra trajala kar 21 minut
V tretji igri odločilnega niza sta tekmeca odigrala najdaljšo igro turnirja, trajala je kar 21 minut, enajstkrat je bil izid izenačen. Wawrinka je povedel z 2:1 ob velikem navdušenju gledalcev. V peti igri je nato rešil dve priložnosti za brejk Srba, potem pa je forhend poslal v avt in Đoković je povedel s 3:2. Švicar je bil preveč utrujen, ni si več priigral brejk žogic in "Nole" je z devetim asom dobil obračun. Oba igralca sta prejela stoječe ovacije 23.000 gledalcev.
"Zaradi takih dvobojev igramo tenis, to je naše življenje. Stan je igral sijajen dvoboj, bil je agresiven, boljši je bil na začetku. Moral sem ogromno teči, najti sem moral svoj ritem, ni mi šlo po načrtu. Na srečo sem v zadnjih dveh nizih uspel odigrati najbolje. Pritisk je bil velik, nisem odigral najboljšega dvoboja v teh dveh tednih," je poudaril "Nole".
Wawrinka stopil na veliko sceno
"To je bil izjemen turnir zame, prvič sem se prebil v polfinale. To je grenak poraz, a vseeno sem dal vse od sebe. Užival sem na tem turnirju," ni bil pretirano razočaran Wawrinka. 28-letni Švicar je odigral turnir kariere in končno stopil iz sence Rogerja Federerja, v velikem slogu je v četrtfinalu izločil branilca naslova Andyja Murrayja.
Nadal do ključnega brejka že v uvodni igri
Gasquet je v članski konkurenci izgubil vseh enajst medsebojnih obračunov z Nadalom. Francoz je do edine zmage prišel v finalu prvenstva do 14 let, na ta uspeh je zelo ponosen. Dvoboj je potekal v zelo vetrovnem vremenu. Gasquet je v uvodni igri povedel s 40/15, potem pa naredil preveč napak, bekhend je poslal v mrežo in Nadal je takoj prišel do brejka. V četrti igri je imel Francoz priložnost za izenačenje na 2:2, a se je Nadal rešil z odličnim servisom, nato pa do konca uvodnega niza zadržal prednost.

Statistika

Gasquet

Nadal

Prvi servis (%)6471
Asi

6

3

Dvojne napake41
Neizsiljene napake

32

24

Winnerji2635
Osvojene točke84102
Osv. točke na mreži24/3522/28
Brejk priložnosti1/64/4


"Rafa" prvič na turnirju izgubil servis

Tudi drugi niz se je začel podobno. Gasquet je zapravil vodstvo s 30/0, predvsem bekhend ni deloval in "Rafa" je znova prišel do odvzema servisa. V četrti igri je Francoz le unovčil drugo priložnost za brejk, potem ko je Španec preveč močno udaril forhend. Prvič na letošnjem OP-ju ZDA je izgubil servis, pred tem ga je zadržal v 88 igrah.
Gasquet je dobil zalet, zlahka je dobival igre na svoj servis in odločala je podaljšana igra. Francoz jo je začel z dvojno napako in ni se več pobral. Ob menjavi strani je Nadal vodil že s 5:1. Gasquet je tudi zaključil "tie-break" z dvojno napako (7:1).
Odpor Francoza je bil strt, v tretjem nizu je Nadal hitro povedel s 3:0 in privarčeval veliko moči za veliki finale v ponedeljek.

NEW YORK
(9.406.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - WAWRINKA (ŠVI/9)
2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4

NADAL (ŠPA/2) - GASQUET (FRA/8)
6:4, 7:6 (1), 6:2