Dobro razpoloženi Novak Đoković (desno), Alexander Zverev in Grigor Dimitrov na nedeljskem turnirju v Beogradu. Pozneje so si igralci dali duška še v enem od beograjskih nočnih klubov. Dobrodelni turnir v Beogradu je sicer dobil Avstrijec Dominic Thiem. Foto: EPA
Dobro razpoloženi Novak Đoković (desno), Alexander Zverev in Grigor Dimitrov na nedeljskem turnirju v Beogradu. Pozneje so si igralci dali duška še v enem od beograjskih nočnih klubov. Dobrodelni turnir v Beogradu je sicer dobil Avstrijec Dominic Thiem. Foto: EPA

Potem ko je Črna gora odpovedala enega od turnirjev omenjene serije, ki jo organizira prvi igralec sveta Novak Đoković, je družina Đoković prejšnji teden stopila v stik s slovensko zvezo in predlagala možnost, da bi Slovenija vskočila kot nadomestna lokacija.

TZS se je obrnil na slovensko ministrstvo za notranje zadeve z vprašanjem, kako zagotoviti prihod tujih državljanov v Slovenijo – za srbske državljane v Sloveniji še vedno velja 14-dnevna karantena – ter s kakšnim številom gledalcev bi bilo mogoče organizirati takšen dogodek. Trenutno je dovoljeno zbiranje do 500 oseb.

"Glede sproščanja ukrepov smo od pristojnih institucij izvedeli, da ni pravih možnosti za izvedbo. Petsto ljudi je za tak dogodek premalo od želja organizatorjev. Oni bi si želeli tisoče, mi pa od pristojnih nimamo zagotovil, da bi se to lahko zgodilo. To povsem razumemo, saj turnir ne more vplivati na spremembo zakonodaje," je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) pojasnil direktor TZS-ja Gregor Krušič.

"Vzor, kot naj bi bil Đoković, se ne bi smel tako vesti"
Nemški mediji so sicer kritično ocenili serijo Adria Tour. Regionalna in humanitarna serija se je začela prejšnji teden v Beogradu, Nemce pa je zmotilo število gledalcev (bilo jih je 8000), ki se niso držali varnostnih ukrepov in pravil varnostne razdalje. Nedisciplina se je preselila tudi na igrišče, po dvobojih so se igralci objemali, pika na i pa je bila njihova zabava v enem izmed nočnih klubov, kjer so se obiskovalci drenjali, igralci pa zganjali neprimerne norčije.

"Serija, ki je brez epidemije ne bi bilo, v svet pošilja napačna sporočila. Gre za farso, s katero želijo nekateri s cinizmom razvrednotiti tiste, ki se trudijo, da zagotovijo optimalne možnosti za varnost športnih tekmovanj. Vzor, kot naj bi bil Đoković, se ne bi smel tako vesti," je v svojem komentarju zapisal novinar Süddeutsche Zeitunga in dodal: "Njegovo vedenje ogroža interese športa, ki bi jih on moral zastopati. On je predsednik sveta igralcev, on bi moral skrbeti, da se igralcem zagotovi varnost."

Nemški novinarji so se obregnili tudi na Đokovićeve izjave, da si ne želi potovati v New York na Odprto prvenstvo ZDA, ker so varnostni ukrepi pretirani. Menijo, da se Srb vede, kot da epidemije nikoli ni bilo, in da njegova serija pomeni veliko provokacijo.

Naslednji turnir bo prihajajoči konec tedna v Zadru, ko bodo med drugimi nastopili Đoković, Hrvata Marin Čilić in Borna Ćorić ter Alexander Zverev. Sledila bosta še turnirja v Banjaluki in Sarajevu.