Stadion Arthurja Asha bo letos zagotovo sameval. OP ZDA bodo zelo verjetno izpeljali, a bodo tribune prazne. Foto: EPA
Stadion Arthurja Asha bo letos zagotovo sameval. OP ZDA bodo zelo verjetno izpeljali, a bodo tribune prazne. Foto: EPA

Ameriški mediji poročajo, da bo turnir potekal v prvotnem terminu med 31. avgustom in 13. septembrom. Turnir bo brez prisotnosti gledalcev in s številnimi zaščitnimi ukrepi, soglasje za organizacijo pa sta po navedbah New York Timesa že dala ATP in WTA.

Večina igralcev proti nastopu v ZDA
Najboljši igralci in igralke so že sporočili svoje mnenje. Večina je proti izvedbi Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. Prvih sto igralcev na svetu je imelo prejšnjo sredo prvo videokonferenco po izbruhu pandemije. Z vodilnimi ljudmi pri ATP-ju so se pogovarjali o nadaljevanju sezone, ki je za zdaj prekinjena do 31. julija. Večina z izjemo nekaj Američanov se je strinjala, da nima smisla hiteti, saj so zdravstvene razmere v državah zelo različne.

Predvsem je bila večina proti igranju grand slama v New Yorku konec avgusta. Po mnenju igralcev bi bilo najprimernejše sezono začeti oziroma nadaljevati z nizom turnirjev na pesku, verjetno v Rimu in Madridu, ter ta del končati s turnirjem Roland Garros v Parizu, ki je načrtovan konec septembra.

Na turnirju Adria Tour v Beogradu ta konec tedna sta o tem spregovorila Dominic Thiem in Alexander Zverev. Delila sta mnenje Novaka Đokovića, Rafaela Nadala in Rogerja Federerja, ki so proti potovanju v ZDA, še posebej ker ameriška teniška zveza predlaga, da bi se OP ZDA igral pred praznimi tribunami, brez kvalifikacij in dvojic. Poleg tega jih moti tudi predlog, da bi lahko imel vsak igralec ob sebi zgolj enega spremljevalca oziroma trenerja.

Marin Čilić je prek aplikacije whatsapp naredil anketo med najboljšimi igralci na svetu. Rezultati so zelo podobni; razen nekaj Američanov – osem jih je med prvih sto – je večina proti nastopu v ZDA. V debato se je vključila tudi Serena Williams, ki se strinja z mnenjem večine, da New York trenutno še ni pravi kraj za izvedbo tako velikega tekmovanja.

Izvedba v Indian Wellsu ali Orlandu odpade
Predsednik združenja ATP Andrea Gaudenzi je zavrnil možnost, da bi se OP ZDA igral na drugem prizorišču, v Indian Wellsu ali Orlandu. Pogodba za televizijske pravice določa, da se mora igrati v New Yorku, in to v prvih dveh tednih septembra.

Wimbledon odpadel, Roland Garros preložen na september
Letos je zaradi novega koronavirusa prvič po letu 1945 odpadel Wimbledon, Roland Garros pa bo na pariških peščenih igriščih na sporedu med 20. septembrom in 4. oktobrom.