Novak Đoković in Marco Cecchinatio sta odigrala najrazburljivejši dvoboj letošnjega Pariza. Foto: Reuters
Novak Đoković in Marco Cecchinatio sta odigrala najrazburljivejši dvoboj letošnjega Pariza. Foto: Reuters
Thiem v polfinalu Roland Garrosa tretjič zapored
Cecchinato do zmage kariere, izločil je Đokovića

Srb je v nasprotju s prakso novinarsko konferenco sklical takoj po dvoboju, in to v manjši sobi, kjer se je trlo predstavnikov medijev, namesto v glavni dvorani. Po navadi zgovorni Đoković je bil nenavadno živčen, dajal je kratke odgovore, novinarje je prekinjal sredi vprašanja.

"Zadržal je mirnost in v najpomembnejših trenutkih odigral neverjetno," je Italijana pohvalil Đoković, ki je po koncu dvoboja stopil na njegovo stran in Cecchinatu čestital v maniri največjih športnikov. "Nikoli mi ni bilo težko komu čestitati in ga objeti. Zaslužil si je," je bil tudi v porazu velik Đoković, ki je zapravil priložnost, da po letu 2016 spet zaigra v polfinalu turnirja za grand slam.

Znova v iskanju odgovorov
Nole se zaveda, da je bila priložnost izjemna, tudi zato tako veliko razočaranje. Po hudi krizi se je z vrnitvijo trenerja Marjana Vajde krivulja forme 12-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam obrnila krepko navzgor. Za nameček se mu je odprl tudi žreb in vsi so pričakovali veliki polfinalni obračun z Dominicom Thiemom. Zdaj bo Đoković spet iskal odgovore.

Cecchinato, ki pred Parizom še ni dobil dvoboja na turnirju za grand slam, je začel odlično. Izkoristil je začetne težave Srba, ki so ga mučile tudi bolečine v vratu, in dobil prvi niz. V drugem se je Đoković po zaostanku brejka vrnil in imel pri vodstvu 6:5 tri zaključne žogice za osvojitev niza, toda Cecchinato je bil v ključnih trenutkih hladnokrven, kot da bi bil na največji svetovni sceni že prekaljen borec. V podaljšani igre je po zaostanku 3:4 dobil štriri točke zapored.

Dvoboj je dobil zasuk v tretjem nizu, ki ga ja Đoković dobil gladko s 6:1. Ko je tudi v četrtem povedel z brejkom prednosti, je kazalo, da je odpor Italijana zlomljen. Pri vodstvu s 5:3 je Nole serviral za niz, povedel s 30:0, takrat pa se je začela renesansa Cecchinata. Dvoboj je zapeljal v podaljšano igro, ki je bila ena najrazburljivejših v tem letu. Cecchinato je pri 6:5 zapravil prvo zaključno žogo, nato so sledile tri zaključne žoge Srba. 72. igralec sveta se je vselej izvlekel, si priigral še tri zaključne žoge in zadnjo le izkoristil.

Zatajil v ključnih trenutkih
Boleči poraz za Srba, ki je v odločilnih trenutkih naredil preveč napak, tako netipičnih za "robota Noleta" iz šampionskih let, ko je bil pojem za psihološko najtrdnejšega igralca v karavani.
"Igral je izjemno. Res vse čestitke. Začel je dobro, sam pa sem potreboval čas, da pridem v dvoboj. Ko sem se ogrel, je bilo bolje, a nisem izkoristil svojih priložnosti. V nekaterih trenutkih mi je zmanjkalo tudi malo sreče," je bil potrt Đoković, ki je zbrane novinarje nato pretresel s stavkom, da ne ve, ali bo igral travnati del sezone. Bržkone izjava v afektu.

Cecchinatu razveljavili kazen za nameščanje izidov
25-letni Cecchinato, ki je bil leta 2016 kaznovan zaradi nameščanja rezultatov, a so mu kazen zatem razveljavili, je prvi Italijan po letu 1978 v polfinalu turnirja za grand slam. Je najniže uvrščeni igralec po letu 1999 (Medvedev, 100.), ki bo zaigral v polfinalu Pariza. "Morda sanjam. Neverjetno. Srečen sem, ker sem premagal Novaka Đokovića. Ko je moj zadnji udarec zadel črto, je bil najsrečnejši trenutek v mojem življenju," je povedal Cecchinato.

Thiema je na pesku že premagal
V polfinalu proti Dominicu Thiemu so stavnice močno na strani Avstrijca, ki prav tako še ni igral v finalu turnirja za grand slam. Igralca sta se do zdaj srečala dvakrat. Leta 2013 je na turnirju serije Futures Cecchinato premagal Thiema na pesku, a mu je Avstrijec vrnil leto pozneje v kvalifikacijah za turnir v Dohi.

Cecchinato je letošnji tretji novi polfinalist turnirja za grand slam po Chungu in Edmundu v Melbournu.

Thiem v polfinalu Roland Garrosa tretjič zapored
Cecchinato do zmage kariere, izločil je Đokovića