Roger Federer je 8. julija lani sedmič dvignil najbolj cenjeni teniški pokal. Foto: Reuters
Roger Federer je 8. julija lani sedmič dvignil najbolj cenjeni teniški pokal. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal po zmagi na Roland Garrosu ni igral nobenega pripravljalnega turnirja na travnati podlagi. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je lani zanesljivo zmagala v Wimbledonu in na olimpijskem turnirju. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je z zlato olimpijsko medaljo na osrednjem igrišču hitro pozabil na razočaranje, ki ga je doživel v lanskem finalu. Foto: Reuters

31-letni Švicar je lani v izjemnem finalu premagal Andyja Murrayja in sedmič osvojil najprestižnejšo teniško lovoriko. Sedem zmag ima tudi Pete Sampras, Američan je bil leta 2001 na poti do osmega naslova, a ga je v osmini finala ustavil prav Federer, ki je edini dvoboj dveh teniških legend dobil v petih nizih.

Prve zmage na turnirjih za grand slam se je Federer veselil prav pred desetimi leti na Church Roadu, v finalu je ugnal Marka Philippoussisa s 7:6, 6:2 in 7:6. "Res se je neverjetno hitro odvilo zadnje desetletje. Srečen sem, da še vedno igram na najvišji ravni. Zelo lepo bo stopiti kot prvi na osrednje igrišče," je poudaril 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

"Lanska sezona na travi je bila zelo uspešna. Tudi prejšnji teden v Halleju sem se hitro privadil na to podlago. V polfinalu se lahko znova srečam z Murrayjem, lani sva se srečala dvakrat na osrednjem igrišču. Če bo prišlo do tega obračuna, si bom ogledal oba obračuna še enkrat," je pojasnil Federer, ki bi se lahko že v četrtfinalu pomeril z večnim tekmecem Rafaelom Nadalom.

Kako se bo "Rafa" znašel na travi?
Španec je lani izgubil v drugem krogu proti Lukašu Rosolu. To je bila ena izmed največjih senzacij v 126. izvedbah turnirja na Church Roadu. "Rafa" je imel težave s koleni, zato je počival vse do februarja letos, vrnil se je v sijajni formi. Dobil je 43 izmed 45 obračunov in znova potrdil prevlado na pesku. Nadal se bo v ponedeljek v drugem dvoboju na igrišču številka 1 pomeril s Stevom Darcisom.

Na osrednjem igrišču se bo po Federerju predstavila Marija Šarapova, ki je Wimbledon osvojila leta 2004, ko je imela le 17 let. V finalu je takrat s 6:1 in 6:4 odpravila Sereno Williams. Tudi v letošnji sezoni sta obe igralki glavni favoritinji. Rusinjo najprej čaka Francozinja Kristina Mladenovic.

Murray bo skušal končati 77-letno sušo Britancev
Vstopnica za osrednje igrišče bo še posebej dragocena, saj se bosta v tretjem dvoboju dneva pomerila Andy Murray in Benjamin Becker. V Queensu je pred desetimi dnevi Škot ugnal Nemca s 7:6 in 6:4. Britanci na zmago čakajo že vse od leta 1936, ko je bil najboljši Fred Perry.

Torek bo slovenski dan
Vsi trije slovenski igralci bodo na igrišče stopili v torek in imajo lepe možnosti. Grega Žemlja (53. z lestvice ATP) se bo v prvem krogu pomeril z Američanom Michaelom Russllom (97), tekmec Aljaža Bedeneta (92) je Argentinec Leonardo Mayer (80), tekmec Blaža Kavčiča (132) pa Nemec Jan Lennard Struff (116). Bedene in žemlja se bosta že v ponedeljek v 1. krogu dvojic srečala s tajskima bratoma Ratiwatana.

Wimbledon, ponedeljkov spored na glavnih igriščih:

Osrednje igrišče, ob 14.00:
FEDERER (ŠVI/3) - HANESCU (ROM)
ŠARAPOVA (RUS/3) - MLADENOVIC (FRA)
MURRAY (VB/2) - BECKER (NEM)

Igrišče številka 1, ob 14.00:
AZARENKA (BLR/2) - KOEHLER (POR)
NADAL (ŠPA/5) - DARCIS (BEL)
WAWRINKA (ŠVI/11) - HEWITT (AVS)

Igrišče številka 2, ob 12.30:
IVANOVIĆ (SRB/12) - RAZZANO (FRA)
ČILIĆ (HRV/10) - BAGHDATIS (CIP)
TSONGA (FRA/6) - GOFFIN (BEL)
KVITOVA (ČEŠ/8) - VANDEWEGHE (ZDA)

Igrišče številka 3, ob 12.30:
BALTACHA (VB) - PENNETTA (ITA)
JANOWICZ (POL/24) - EDMUND (VB)
TIPSAREVIĆ (SRB/14) - TROICKI (SRB)
WOZNIACKI (DAN/10) - CANDELA (ŠPA)