Roger Federer je šestkrat dvignil pokal v Melbournu. Prvič leta 2004, zadnjič pa leta 2018, ko je v finalu ugnal Marina Čilića. Foto: EPA
Roger Federer je šestkrat dvignil pokal v Melbournu. Prvič leta 2004, zadnjič pa leta 2018, ko je v finalu ugnal Marina Čilića. Foto: EPA

"Roger se je odločil, da ne bo igral v Melbournu. V zadnjih dveh mesecih je zelo zavzeto vadil na igrišču in v fitnesu. Po posvetu s celotno ekipo se je odločil, da potrebuje še nekaj časa za vrnitev. Prihodnji teden bom začel pogovore za turnirje, ki bodo na sporedu konec februarja in na začetku marca," je sporočil njegov agent Tony Godsick.

20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam se je posvetoval s trenerjema Severinom Luthijem in Ivanom Ljubičićem, tudi trener za telesno pripravo Pierre Paganini je podal oceno.

Federer je zadnji turnir odigral januarja v Melbournu. V četrtfinalu je rešil sedem zaključnih žog proti Tennysu Sandgrenu, nato pa je izpadel v polfinalu proti Novaku Đokoviću.

Začetek sezone prav tako ne bo običajen, saj se bo za najboljše začel v Delray Beachu in Antaliji (moški) ter Abu Dabiju (ženske) med 5. in 13. januarjem. Kvalifikacije za OP Avstralije bodo potekale v Dohi med 10. in 13. januarjem.

Đoković bo lovil deveto zmago v Melbournu
Prvi nosilec uvodnega grand slama v Melbournu, ki se bo začel tri tedne pozneje od prvotnega načrta, bo seveda Novak Đoković. Srb bo lovil že deveti naslov na Rod Laver Areni, ki je njegova druga dnevna soba. Zbral je 17 naslovov na turnirjih velike četverice.

Drugi nosilec bo Rafael Nadal, ki se je s 13. zmago na Roland Garrosu izenačil s Federerjem na vrhu večne lestvice. 21. lovoriko na turnirjih za grand slam lahko osvoji že februarja v Melbournu.