Roger Federer je že četrtič poljubil pokal, ki v svetu tenisa pomeni največ. Foto: Reuters
Roger Federer je že četrtič poljubil pokal, ki v svetu tenisa pomeni največ. Foto: Reuters
Roger Federer
Slavje Rogerja Federerja po zadnji točki. Foto: Reuters
Rafael Nadal in Roger Federer
Rafael Nadal in Roger Federer sta v primerjavi z OP Francije zamenjala vlogi. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je biceps razkazal po dobljenem tretjem nizu. Foto: Reuters
Roger Federer
Rogerju Federerju ni bil kos niti Rafael Nadal. Foto: Reuters

Federer je v prvem nizu Špancu odčital pravo lekcijo teniške igre na travi. S tremi odvzetimi servisi je po le 24 minutah nasprotniku zavezal kravato.

Prvi igralec sveta je postal šele prvi igralec po letu 1989, ki je finale odprl z izidom 6:0. To je nazadnje uspelo Borisu Beckerju proti Švedu Stefanu Edbergu.

Da vse skupaj le ne bo igra mačke z mišjo, se je izkazalo v drugem nizu, ko se je Nadal le otresel treme in prevelikega spoštovanja do nasprotnika ter Švicarju takoj odvzel servis. Kasneje je 20-letni Španec pri izidu 5:4 serviral za zmago, a je Federerju le uspel brejk in povratek v niz, ki ga je dobil v podaljšani igri.

Björn Borg ostaja edinstven
To Nadala, ki je nasprotnika letos ugnal kar štirikrat, skupno pa proti Federerju v zmagah še vodi kar s 6:2, ni zmotilo. Najboljša igralca sveta si nista pustila odvzeti servisa in bolj kot na brejk je čakal na podaljšano igro. Srečnejše roke je imel Nadal, ki si je hitro nabral prednost in gladko dobil podaljšano igro. To je bil sploh prvi izgubljeni niz Švicarja na turnirju. Do zdaj je brez izgubljenega niza turnir osvojil le Björn Borg leta 1976.

Zadnji niz je prvi igralec sveta le vzel v svoje roke in po dveh velikih napakah Nadala v 4. igri povedel s 3:1. Do konca sta vsak po enkrat izgubila servis, kar pa ni predstavljalo ovire za novo slavje Federerja na travi. Zanj je to po OP Avstralije že drugi osvojeni turnir za grand slam letos in skupno osmi v karieri.

V lovu na Samprasa
Federer je po Björnu Borgu in Petu Samprasu postal šele tretji igralec, ki je po letu 1968, ko so v Wimbledonu začeli igrati profesionalni tenisači, zmagal štirikrat zapored. Da bi ujel velikega Samprasa, mu v Wimbledonu manjkajo še tri zmage.

Po dveh urah in 50 minutah napetega dvoboja je Federer v zmagovitem govoru povedal: "To je fantastično, mislil sem, da je nemogoče osvojiti Wimbledon štirikrat zapored, a mi je to vendarle uspelo. Na koncu je bilo zelo tesno, malo me je že začelo skrbeti za zmago, bil sem zelo nervozen, vendar se je vse dobro izteklo."

Rafael Nadal, ki je po Beckerju leta 1986 najmaljši finalist, ni bil preveč razočaran: "Pred menoj je stal predober nasprotnik. Sem še mlad in pred menoj je še veliko Wimbledonov".

Zadnjih 20 zmagovalcev Wimbledona:
2006 Roger Federer (Švica)
2005 Roger Federer (Švica)
2004 Roger Federer (Švica)
2003 Roger Federer (Švica)
2002 Lleyton Hewitt (Avstralija)
2001 Goran Ivanisević (Hrvaška)
2000 Pete Sampras (ZDA)
1999 Pete Sampras (ZDA)
1998 Pete Sampras (ZDA)
1997 Pete Sampras (ZDA)
1996 Richard Krajicek (Nizozemska)
1995 Pete Sampras (ZDA)
1994 Pete Sampras (ZDA)
1993 Pete Sampras (ZDA)
1992 Andre Agassi (ZDA)
1991 Michael Stich (Nemčija)
1990 Stefan Edberg (Švedska)
1989 Boris Becker (Nemčija)
1988 Stefan Edberg (Švedska)
1987 Pat Cash (Avstralija)
1986 Boris Becker (Nemčija)

Finale:
FEDERER (ŠVI/1)
- NADAL (ŠPA/2)
6:0, 7:6 (5), 6:7 (2), 6:3

Ženske dvojice, finale:
Z. JAN/J. ŽENG (KIT/4) -
V. RUANO PASCAL/P. SUAREZ (ŠPA/ARG) 6:3, 3:6, 6:2

Kitajki sta svoji državi prinesli prvo lovoriko za grand slam v Wimbledonu. Januarja sta bili najboljši že na OP-ju Avstralije v Melbournu.