Roger Federer je sezono končal s 17 zaporednimi zmagami. Na zadnjem turnirju je slavil tudi lani. Foto: EPA
Roger Federer je sezono končal s 17 zaporednimi zmagami. Na zadnjem turnirju je slavil tudi lani. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Med gledalci je bil tudi portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo. Foto: EPA
London
Federer je odigral stoti finale v karieri, na kar seveda niso pozabili tudi njegovi navijači. Prišel je do 70. turnirske zmage.

V prvem nizu je Federerju edini brejk uspel v osmi igri. V drugem je Francoz izenačil, potem ko je dobil podaljšano igro z 8:6, čeprav je v njej zaostajal že z 2:5 in bil pri zaostanku s 5:6 na robu poraza.
Federer je po brejku v peti igri tega niza sicer povedel s 3:2, a je odvzem servisa v deseti igri uspel tudi Tsongaju (ušel je na 0:40, "Fedex" pa bližje kot na 30:40 ni prišel). V naslednji igri je imel Švicar priložnost za nov brejk, toda ni je izkoristil in sledil je "tie-break".
Zadnji niz se je znova prelomil v osmi igri, ko je Federer izkoristil tretjo priložnost za brejk in tekmecu še enkrat odvzel servis, v naslednji pa potrdil zmago. Dvoboj je trajal dve uri in 18 minut.
Tsonga v treh dvobojih ni našel orožja
"Ne bi mogel biti bolj vesel in bolj izčrpan, saj je Jo iz mene izvlekel zadnje atome moči," je povedal Federer, ki je brez poraza na turnirju osvojil "jackpot" v višini 1,63 milijona ameriških dolarjev. 30-letni Baselčan je postal najstarejši tenisač po letu 1975 (Ilie Nastase), ki je dobil zadnji turnir sezone.
Tsongaja je premagal že tretjič v zadnjih 15 dneh. Boljši je bil namreč tudi v finalu mastersa v Parizu in v predtekmovanju v Londonu. Francija ostaja brez zmagovalca zaključnega turnirja, ki ga prirejajo že vse od leta 1970.
Finale:
FEDERER (ŠVI/4) - TSONGA (FRA/6)
6:3, 6:7 (6), 6:3

Polfinale:
FEDERER (ŠVI/4) - FERRER (ŠPA/5)
7:5, 6:3
TSONGA (FRA/6) - BERDYCH (ČEŠ/7)
6:3, 7:5
Dvojice, finale:
MIRNI/NESTOR (BLR/KAN/3) -
FRYSTENBERG/MATKOWSKI (POL/8)
7:5, 6:3